Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024

Χιροσίμα και Ναγκασάκι… 75 χρόνια μετά

Σήμερα, η 6η Αυγούστου του 2020 είναι μια θλιβερή ιστορική ημέρα. 75 χρόνια μετά την πρώτη ατομική πυρηνική βόμβα στην ιαπωνική πόλη των περίπου 350.000 κατοίκων, Χιροσίμα, από τις ΗΠΑ και τρεις μέρες μετά ακολούθησε η δεύτερη στην πόλη Ναγκασάκι.

Το τραγικό εκείνο πρωί του 1945, η βόμβα με το προσωνύμιο “Little Boy” που εξαπέλυσε το αμερικανικό μαχητικό τύπου Β-29 “Ένολα Γκέι”, κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρη την πόλη, ενώ στοίχισε τη ζωή σε 140.000 ανθρώπους. Ο όλεθρος δεν είχε τέλος. Στις 9 Αυγούστου, με τη ρίψη της δεύτερης και τελευταίας (εναντίον αμάχων) ατομικής βόμβας, ισοπεδώθηκε η πόλη Ναγκασάκι, αφήνοντας πίσω της 75.000 ανθρώπινες απώλειες. Αυτή τη φορά, χρησιμοποιήθηκε βόμβα άλλου τύπου, όχι ουρανίου όπως η πρώτη, αλλά με υλικό το πλουτώνιο, ενώ είχε λάβει και τη διαφορετική ονομασία “Fat Man”.
Ο θάνατος ήταν ακαριαίος για χιλιάδες ανθρώπους, ενώ η έκρηξη δημιούργησε ένα τεράστιο σύννεφο καπνού, που έμοιαζε με μανιτάρι, και το ύψος του άγγιζε τα 9.000 μέτρα. Το διάστημα που ακολούθησε, πέθαιναν χιλιάδες άνθρωποι, όχι μόνο ως αποτέλεσμα της πυρηνικής έκρηξης, αλλά και λόγω των βαρύτατων επιπτώσεων της ραδιενέργειας. Στις 15 Αυγούστου του 1945, η Ιαπωνία παραδόθηκε στους συμμάχους ανακοινώνοντας τη συνθηκολόγησή της και έληξε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Μέχρι εκείνη τη “μαύρη” μέρα, η Χιροσίμα φαίνεται να ήταν μια ακμάζουσα πόλη με εικόνες που έβριθαν από ζωντάνια. Το σκηνικό άλλαξε εξ ολοκλήρου, δε θύμιζε σε τίποτα την παλιά Χιροσίμα, εικόνες φρίκης πρωταγωνιστούσαν, η πόλη γεμάτη από συντρίμμια και ερείπια.

75η επέτειος
Η Ιαπωνία, όπως κάθε χρόνο, θα τιμήσει σήμερα την 75η επέτειο από το βομβαρδισμό των πόλεών της. Θυμίζουμε πως η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων εγκρίθηκε μόλις στις 7 Ιουλίου του 2017 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενώ την έχουν υπερψηφίσει 122, απαιτείται όμως υπογραφή και επικύρωση από τουλάχιστον 50 χώρες για να τεθεί σε ισχύ. Πέρυσι, μάλιστα, ο δήμαρχος της Χιροσίμα Ματσούι εξέφρασε την επιτακτική ανάγκη και απηύθυνε έκκληση στην ιαπωνική κυβέρνηση να επικυρώσει τη Συνθήκη, να σεβαστούν το αίτημα των επιζώντων “χιμπακούσα” και να κατευθυνθούν έτσι προς έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα, τα όπλα μαζικής καταστροφής.
Ένας εκ των χιμπακούσα, δηλαδή των επιζώντων ανθρώπων που επηρεάστηκαν από την έκρηξη, ο S. Taniguchi είχε δηλώσει προτού φύγει από τη ζωή το 2017: «Τα ανθρώπινα όντα και τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Η δυστυχία που περάσαμε είναι περισσότερο από αρκετή. Προκειμένου οι άνθρωποι να ζουν πραγματικά ως άνθρωποι, δε μπορούμε να επιτρέψουμε ούτε ένα πυρηνικό όπλο στη γη». Ενώ ο συνάνθρωπός του H. Tsuchiyama, επίσης επιζών των βομβαρδισμών, είχε στραφεί κατά των ηγετών με πυρηνικά όπλα στην κατοχή τους, χαρακτηρίζοντάς τους μελλοντικούς υπεύθυνους εγκλημάτων.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα