Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Χοχλιοί υπό εξαφάνιση στο Ακρωτήρι

» Ντόμινο επιπτώσεων από τις αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής

Με εξαφάνιση απειλούνται οι χοχλιοί στο Ακρωτήρι, λόγω των επιπτώσεων από τις αλλαγές της στο μικροκλίμα της περιοχής.
«Για χρόνια στις εκτάσεις αυτές μαζεύαμε τεράστιες ποσότητες χοχλιών, τα τελευταία 6-7 χρόνια δεν βρίσκεις ούτε για δείγμα!» μας λένε κάτοικοι του Ακρωτηρίου με τους οποίους επισκεπτόμαστε μια έκταση γεμάτη με θυμάρι και άλλα φυτά στα Καθιανά.
Οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και την αποδίδουν κυρίως στην κλιματική κρίση , στις μειωμένες βροχές και στις μεγάλες ξηρασίες. Και το θέμα δεν είναι μόνο τα σαλιγκάρια, τονίζουν, αλλά και ο περιορισμός του αριθμού των πουλιών που τρέφονται από αυτά αλλά και της χλωρίδας που επίσης επηρεάζεται.

 

Παλαιός κάτοικος στο Ακρωτήρι ο κ. Θόδωρος Καλλέργης θυμάται ότι «στα πρωτοβρόχια πήγαινες στις ελιές και χόρταινε το μάτι σου χοχλιούς. Αμέτρητοι! Σε όλο το Ακρωτήρι|!
Πηγαίναμε στο Γουβερνέτο όπου βρίσκαμε χοχλιούς “γλακυστούς”(αυτούς που ανεβαίνουν πάνω στον ασπάλαθο και τον τρώνε) και εγώ δεν ξέρω πόσους», ενώ ο κ. Κωστής Βιγλάκης παρατηρεί πως «πέρυσι δεν μαζέψαμε κανένα, ούτε πρόπερσι! Ακόμα και σε περιφραγμένα μέρη δεν βρίσκεις».


Ο κ. Βιγλάκης μας δείχνει μια ασκελετούρα που ενώ έχει βγάλει λουλούδι δεν φαίνεται να αναπτύσσεται αλλά και ένα “Φλόμο” ένα από τα φυτά που προτιμούν οι χοχλιοί. «Βλέπετε ; Είναι ξεραμένα, δεν έχει βρέξει καλά να πάρουν ζωή. Παλαιότερα είχαμε πολλούς ασπαλάθους και οι Χανιώτες βγαίναμε στις τελευταίες βροχές της άνοιξης να μαζέψουμε σαλιγκάρια. Πλέον έχει μείνει το 1/3 των ασπαλάθων!
Αν στα τέλη Απριλίου έφτανες στο ύψος του Πολυτεχνείου η μυρωδιά του ασπάλαθου ήταν πολύ έντονη. Τότε ανέβαινε το σαλιγκάρι στον φυτό να το μασουλήσει. Αλλά από τότε που άρχισε να μειώνεται ο ασπάλαθος, λόγω των ξηρασιών, χάθηκαν πολλά φυτά, και μαζί με αυτά εξαφανίσθηκε και το σαλιγκάρι. Αν δεν βρέξει τα ενήλικα σαλιγκάρια δεν θα κινηθούν, δεν θα βρουν να φάνε, δεν θα μαζέψουν λίπος και όταν πέσουν στη χειμερία νάρκη δεν θα ξανά ξυπνήσουν» δηλώνει χαρακτηριστικά.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

Ένα άλλο ζήτημα πέρα από τις βροχές για τις οποίες οι κάτοικοι επιμένουν πολύ καθώς όπως λένε το μικροκλίμα στο Ακρωτήρι είναι διαφορετικό και δεν έχει τα νερά άλλων περιοχών του Νομού Χανίων και της Κρήτης , είναι αυτό και της επέκτασης των οικισμών. Την τελευταία 15ετία ο πληθυσμός του Ακρωτηρίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί (η μεγαλύτερη δημοτική κοινότητα μετά τα Χανιά) έχουν κτιστεί πολλά νέα σπίτια, έχουν μειωθεί οι ελεύθερες εκτάσεις.
«Δεν βλέπεις σαλιγκάρια, αλλά ούτε πριναρίτες, ούτε κρασίτες και άλλα μανιτάρια. Πουλιά; Χάθηκαν οι τρουλίτες, οι καλογρίδες, ακόμα και οι συκοφάγοι έχουν μειωθεί γιατί όλα τρέφονται με τα σαλιγκάρια…» σχολιάζει ο κ. Βιγλάκης.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Μικρό παιδί τη δεκαετία του ΄70 ο Βαγγέλης Ανδρεαδάκης θυμάται χαρακτηριστικά να φτάνει στο χωριό το αυτοκίνητο έμπορου με τα είδη προικός. «Τότε η μητέρα μου έδινε χοχλιούς ανταλλαγή με ρούχα! Το ίδιο έκαναν και άλλες γυναίκες της περιοχής μας γιατί ήταν ένα εισόδημα, δεν έφτανε για να ζήσεις αλλά προσωπικά ρούχα πήρα με ανταλλαγή με χοχλιούς!» θυμάται.
Ο ίδιος τονίζει πως θα μπορούσαν να βρεθούν 4-5 περιοχές να περιφραχθούν και να προστατευτούν ώστε να υπάρξει μια αναζωογόνηση του πληθυσμού των σαλιγκαριών ώστε να ξαναφανούν στο Ακρωτήρι σε σοβαρούς αριθμούς.

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
«Η προστασία μπορεί να ανανεώσει τους πληθυσμούς»

Η κα Κατερίνα Βαρδινογιάννη καθηγήτρια στο τμήμα Βολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι ειδική στους ασπόνδυλους οργανισμούς. Τη ρωτάμε για τη μείωση των αριθμών των σαλιγκαριών που μας λένε οι κάτοικοι στο Ακρωτήρι. «Η μείωση μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Κατά καιρούς έχουμε μειώσεις πληθυσμών σε διάφορα είδη για 2-3 χρόνια και στη συνέχεια μια αναγέννηση τους. Σε γενικές γραμμές σίγουρα επηρέασε η αύξηση των κατοικιών, η επέκταση των οικισμών και το ότι είναι λιγότερες οι εκτάσεις όπου μπορούν να αναπαραχθούν τα σαλιγκάρια. Ένας άλλος λόγος είναι τα φυτοφάρμακα. Μπορεί το φυτό που ψεκάζεται να μην τον τρώει το σαλιγκάρι όμως αν πέσει φάρμακο στο χώμα που κινείται αρκεί για να το δηλητηριάσει. Επίσης αμέσως μετά τα πρωτοβρόχια δεν είναι καλό να τα μαζεύεις γιατί τότε γεννάνε. Αν τα μαζέψεις πριν να γεννήσουν δεν θα έχεις του χρόνου! Επίσης ρόλο παίζει και η αύξηση των ποντικιών που είναι εχθρός του σαλιγκαριού και τρέφονται με αυτά» εξηγεί η βιολόγος. Η κ. Βαρδινογιάννη επισημαίνει πως οι κάτοικοι σωστά ζητούν να περιοριστούν κάποιοι χώροι και εκεί να γίνει προσπάθεια αναγέννησης των πληθυσμών των ασπόνδυλων αυτών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα