Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Χορεύοντας στον ρυθμό του 7ου Φεστιβάλ “SouthBreak Jam”

Θεαματικές μονομαχίες, εντυπωσιακές φιγούρες και πολύ χιπ-χοπ κουλτούρα είναι τα βασικά συστατικά του διαγωνισμού breaking, γνωστού κι ως breakdance, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στα Χανιά. Η 7η διοργάνωση του “SouthBreak Jam”, του χορευτικού θεσμού πια για την πόλη είναι γεγονός κι οι “διαδρομές” συναντούν τον διοργανωτή Μάνο Κατσιαδάκη μια ανάσα πριν ανέβουν στην σκηνή του “Μίκης Θεοδωράκης” χορευτές από όλο τον κόσμο για να χαρίσουν στο κοινό ένα μοναδικό υπερθέαμα.

Αρχικά, ο διοργανωτής μάς δίνει το στίγμα του φετινού φεστιβάλ σημειώνοντας πως θα βρεθούν στα Χανιά πάνω από 80 χορευτές από 12 τουλάχιστον χώρες από όλο τον κόσμο (από Κορέα, Αυστραλία, Ιταλία, Ισραήλ, Πολωνία κ.ά.), γεγονός που τον ικανοποιεί καθώς φαίνεται πως η διοργάνωση ταξιδεύει κι εκτός συνόρων, με αρκετούς ανθρώπους να την αγκαλιάζουν κάθε καλοκαίρι, συνδυάζοντας τις διακοπές τους στα Χανιά.

 

BREAKING ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ για το Breaking έχουν ξεκινήσει από χθες Παρασκευή, κορυφώνονται σήμερα, Σάββατο, στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” και ολοκληρώνονται αύριο, Κυριακή, με δωρεάν σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως συγκεντρώνει το κεντρικό event “Seven to smoke”, όπου οχτώ χορευτές χορεύουν με τη σειρά, για να μαζέψουν επτά πόντους σε μια μαραθώνια “μάχη”, τα γνωστά battles, με τον νικητή να πηγαίνει – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – σε ένα από τα μεγαλύτερα event της κατηγορίας παγκοσμίως στη Σλοβακία! Αρκετές παράλληλες δράσεις όπως live από Hatemost των ΒήταΠεις, ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα χιπ-χοπ στην Ελλάδα, σεμινάρια χορού με γνωστούς κριτές, πάρτι υποδοχής, χορευτικές μονομαχίες κ.ά. εμπλουτίζουν το φεστιβάλ.
Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, πρόκειται για έναν χορό που δεν γνωρίζει ηλικιακούς περιορισμούς διότι έχει αρκετά επίπεδα και στιλ, από τα πιο απλά σε όρθια θέση μέχρι και το πιο απαιτητικό με τις εντυπωσιακές σβούρες και… ανάποδα! Κάτι που εντυπωσιάζει και το χανιώτικο κοινό, που κάθε χρόνο αυξάνεται όπως φαίνεται. «Είναι πολύ θετικό που όλο και περισσότερος κόσμος αγκαλιάζει τις δράσεις μας χρόνο με τον χρόνο. Έχω συναντήσει άτομα που έχουν παρακολουθήσει το φεστιβάλ και μετά έχουν έρθει να μας βρουν για μαθήματα break dance και τα παιδιά τους γίνονται μαθητές μας! Κάθε χρόνο αυξάνονται, αυτήν την στιγμή για παράδειγμα προπονώ 40 παιδιά στα Χανιά, ενώ η σύζυγός μου και συνδιοργανώτρια του φεστιβάλ Ηλέκτρα Ψαράκη παραδίδει μαθήματα χιπ-χοπ», μάς αναφέρει, σημειώνοντας την αγάπη και υποστήριξη του κόσμου αλλά και των φορέων στη διοργάνωση και στο είδος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη θέλει το break dance να γίνεται ολυμπιακό άθλημα! Σύμφωνα με τον Μάνο Κατσιαδάκη, για να μπορεί να συμμετάσχει και να έχει δελτίο αρχικά ο αθλητής, θα πρέπει να φτιαχτεί ένας αθλητικός σύλλογος, κάτι που οι σχολές χορού δεν μπορούν να κάνουν. Στόχος του ίδιου και της γυναίκας του είναι επομένως η δημιουργία αθλητικού σωματείου που να ασχολείται εξ ολοκλήρου με την προπόνηση των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τι νέο πιστεύει όμως ο ίδιος ότι φέρνει η εισαγωγή του break dance στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Όπως μάς απαντά αλλάζουν πολλά… «Αλλάζει πρώτα από όλα το πώς βλέπουν οι ίδιοι οι γονείς τον χορό που έκαναν μέχρι πρότινος τα παιδιά τους, γιατί υπάρχει μια μεγάλη εξέλιξη σε αυτό· τα παιδιά μπορούν επίσης να πάρουν παραπάνω μόρια στις Πανελλαδικές, να διακριθούν στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε διεθνείς διοργανώσεις αλλά κι οι ίδιοι το βλέπουν πια πιο επαγγελματικά», αναφέρει ενώ παρατηρεί ότι μέχρι και πρόσφατα το breaking ερχόταν αντιμέτωπο με πολλά ταμπού. «Πρέπει να καταλάβουμε λοιπόν ότι είναι πλέον άθλημα κι όλοι να συμπεριφέρονται αναλόγως, με αλλαγή χώρων προπονήσεων κ.λπ. Μια θετική εξέλιξη θεωρώ για το είδος, ωστόσο όταν ένας χορός γίνεται άθλημα πρέπει να υπάρχει μια κοινή γραμμή», επισημαίνει, εξηγώντας μας πως παραμένει ένα σημαντικό κομμάτι της χιπ-χοπ κουλτούρας, με επιρροές από διάφορες μουσικές και δεν πρέπει να παραμεριστεί αυτό επειδή έγινε άθλημα.
Τον ρωτάμε πόσο εύκολο είναι να μη χαθεί η μαγεία του χορού, των συναισθημάτων και της μουσικής κατ’ αυτόν τον τρόπο και σύμφωνα με τον ίδιο «σίγουρα κάτι από αυτό κινδυνεύει να χαθεί διότι κάποιοι χορευτές μπορεί να αποφασίσουν να ασχοληθούν μόνο με το άθλημα και τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά για αυτόν τον λόγο διοργανώνουμε αυτές τις φεστιβαλικές δράσεις με τα άτομα που αγαπούν αυτήν την κουλτούρα και προσπαθούμε να την κρατάμε ζωντανή».

ΟΙ BREAKDANCERS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ένας χορός που ξεκίνησε από την Αμερική κι απλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Στα Χανιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ποιο είναι το καλλιτεχνικό επίπεδο των χορευτών που το ακολουθούν; «Υπάρχει κόσμος στα Χανιά αλλά και την υπόλοιπη Κρήτη που διδάσκει breaking με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, ενώ παρατηρείται κι αντίστοιχο ενδιαφέρον από τη νεολαία, κάτι που κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία του», σημειώνει ο ίδιος. Όσον αφορά στο επίπεδο της χώρας, φαίνεται πως είναι πολύ υψηλό, καθώς «υπάρχουν b-boys και b-girls που έχουν κερδίσει παμβαλκανικά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Έχουμε μια πολύ καλή σκηνή και κάθε χρόνο όλο και καλύτερη, ενώ πιστεύω ότι προωθούμε κι εκπροσωπούμε πολύ σωστά το breaking στο εξωτερικό κι αυτό φαίνεται από τις διακρίσεις σε πολύ δύσκολους διαγωνισμούς». Στα πολύ θετικά του breaking, όπως μας εξηγεί ο συνομιλητής μας, είναι πως αποτελεί μια κουλτούρα “ανοιχτή” σε όλους, που υποστηρίζει όλους τους χορευτές, εξαλείφοντας τις όποιες διακρίσεις κι ανισότητες υπάρχουν στην κοινωνία. «Σε έναν διαγωνισμό μπορεί να γίνουμε θεατές μιας χορευτικής και μόνο έντασης, αλλά πάντα στο τέλος υπάρχει αγάπη· αυτό είναι το χιπ-χοπ και το break εξάλλου και μου αρέσει που είναι όλοι αγαπημένοι».

ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ

Το breaking εκτός από καλή γυμναστική φαίνεται πως αποτελεί και την ιδανική “απόδραση” από την καθημερινότητα. «Την ώρα που χορεύεις δεν σκέφτεσαι τίποτα άλλο πέρα από τον χορό, ξεφεύγοντας έτσι για λίγο από τα καθημερινά προβλήματα, ενώ αποτελεί έναν δημιουργικό κι ωφέλιμο τρόπο εκτόνωσης κι έκφρασης συναισθημάτων. Είναι επίσης ένας χορός που γυμνάζει όλο το σώμα, επειδή όμως στα πρώτα βήματα θέλει προσοχή, βρισκόμαστε πάντα δίπλα στους μαθητές για να τους δείξουμε σωστά την τεχνική», όπως μάς λέει.
Το κοινό που παρακολουθεί τις επικές χορευτικές μάχες, καλείται να έχει αλληλεπίδραση με τους χορευτές, κάτι που κάνει ακόμη πιο δυναμική και διασκεδαστική την όλη διαδικασία. «Έχει σημασία για τους χορευτές να νιώθουν ότι αυτό που κάνουν αρέσει στο κοινό, οπότε αναμένουμε κι η ενέργεια να είναι ανάλογη».
Ποιοι είναι οι στόχοι των διοργανωτών για το “SouthBreak Jam” από εδώ και στο εξής; «Θέλουμε να το εξελίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε για να το κάνουμε ένα διεθνές event που θα ελκύει κόσμο, ενισχύοντας τον χορευτικό τουρισμό αλλά και το ίδιο το είδος», σημειώνει ο δάσκαλος χορού, ενώ κάνοντας λόγο για τα πολιτιστικά Χανιά αναφέρει πως η πόλη αναπνέει μέσω του πολιτισμού. «Γίνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις στα Χανιά και παρατηρούμε πως πλέον βοηθούν κι οι φορείς κι ο κόσμος σε αυτό. Φυσικά, πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση και περισσότερο… χορό αλλά και για στήριξη σε κάθε πολιτιστική διοργάνωση που προάγει αυτό που αγαπάει», αναφέρει, ενώ τέλος εκφράζει την επιθυμία για πραγματοποίηση του φεστιβάλ και τον χειμώνα, αλλά και χορευτικές δράσεις που θα διεξάγονται όλο τον χρόνο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 8 Ιουλίου:
Southbreak Jam 2023 στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”
Έναρξη: 17:00, γενική είσοδος 12 ευρώ.
Κυριακή 9 Ιουλίου:
11:00-12:30 Δωρεάν σεμινάριο Breaking με τον κριτή Bboy Snap στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” με την υποστήριξη της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ και του Δήμου Χανίων.
12:30-14:00 Δωρεάν σεμινάριο Breaking με τον κριτή Bboy Admir στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Συγχαρητήρια για την διοργάνωση και την υπερπροσπάθεια!
    Ωστόσο η μετατροπή ενός χορού σε άθλημα είναι διαφορετική διαδικασία απο την είσοδό του στους Ολυμπιακούς. Δεν είναι τυχαίο που οι λεγόμενοι “αθλητικοί χοροί” δεν έχουν καταφέρει εδώ και πάμπολες δεκαετίες να εισέρθουν στο Ολυμπιακό προσκήνιο.
    Υπάρχουν λόγοι πολύ συγκεκριμένοι που η επιτροπές των Αθανάτων συνειδητά δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

    Προσωπικό σχόλιο: Η μετατροπή μιας μορφής τέχνης σε άθλημα φέρει μόνο δεινά στους ασκούμενους αλλά και στους “εραστές” της τέχνης αυτής. Τα ωφέλη για τους επαγγελματίες και τους διοργανωτές έχουν χαμηλό ειδικό βάρος μπροστά στον εκφυλισμό και την απώλεια του λόγου ύπαρξης της τέχνης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα