Με αφορµή τη διαδικτυακή εκποµπή “Γεύσεις Κρήτης” των “Χανιώτικων νέων”, δίνεται η δυνατότητα στα χωριά που επισκεπτόµαστε να προβάλλονται και στην εφηµερίδα.
Από την πρόσφατη, λοιπόν, µετάβαση µας στις Αχλάδες των Κεραµειών του ∆ήµου Χανίων εκτός από το επεισόδιο της µαγειρικής που βιντεοσκοπήσαµε και έχει αναρτηθεί στο κανάλι των “Χανιώτικων νέων” από την Παρασκευή 12 Απριλίου, ο Χρήστος Νταµαδάκης, κάτοικος του χωριού µαζί µε τον µηχανικό, συγγραφέα και ιστορικό ερευνητή Μιχάλη Κατσανεβάκη από τους Κάµπους των Κεραµειών, µας ξενάγησαν στο χωριό και την περιοχή.
Γειτονιά δίπλα στο παλιό κλειστό δηµοτικό σχολείο του χωριού µε τον κάτοικο Χρήστο Νταµαδάκη που υπήρξε µαθητής να µας λέει: “ Μέχρι και την Γ΄ τάξη, το 1966 υπήρξα µαθητής στο σχολείο του χωριού µου και τη χρονιά αυτή που έκλεισε, ήµασταν 16 παιδιά. Το σχολείο λειτούργησε το 1905 και το 1952 οι µαθητές ήταν 90 γιατί το χωριό είχε αρκετές οικογένειες. Μονοθέσιο πάντα µε ένα δάσκαλο που διέµενε σε ξεχωριστό δωµάτιο στο ίδιο κτίριο. Στο σχολείο λειτουργούσε και µαγειρείο µε τις µητέρες των παιδιών να µαγειρεύουν εναλλακτικά. Σήµερα, δυστυχώς, στο χωριό µας µένουν όλοι κι όλοι 13 άνθρωποι”.
Ο Μιχάλης Κατσανεβάκης κατά την ξενάγηση στην περιοχή µε πρώτο σταθµό το σπήλαιο των ανταρτών, επεσήµανε τα εξής: «∆ίπλα από το Θερισιανό φαράγγι σ’ ένα πέρασµα που οδηγεί στα Κεραµειά υπάρχει το σπήλαιο στο οποίο τον Νοέµβριο του 1944 διέµεναν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και ειδικά ο λόχος Σφακίων. Σε αυτό το σηµείο δόθηκε µια από τις πιο σκληρές µάχες για να µην κυκλωθεί ο ΕΛΑΣ στα Κεραµειά”. Ο ίδιος, συνεχίζοντας µάς έδειξε το Μνηµείο Πεσόντων στην Παναγιά το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον αείµνηστο Γιάννη Μαρκαντωνάκη καθώς επίσης και ορισµένα µισογκρεµισµένα σπίτια από την καταστροφή που είχαν υποστεί από τους Γερµανούς, τονίζοντας ότι “ ναι µεν οι Γερµανοί υποχώρησαν αλλά και βοµβάρδισαν τα Κεραµειά µε πυροβολικό και έκαψαν τα περισσότερα σπίτια”.