Θύματα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) με τον ΤΟΕΒ Αγίας Μαρίνας έχουν πέσει αγρότες και επαγγελματίες στον Πλατανιά, οι οποίοι από την περασμένη Πέμπτη έχουν μείνει χωρίς νερό άρδευσης λόγω βλάβης που σημειώθηκε σε εγκατάσταση υδροληψίας.
Kι ενώ οι καταναλωτές επιχειρούν με… κουβάδες με πόσιμο νερό να σώσουν ό,τι σώζεται από την ξηρασία, ΤΟΕΒ Αγ. Μαρίνας και ΟΑΚ ερίζουν για το ποιος έχει την αρμοδιότητα να επισκευάσει τη βλάβη!
Επιχειρηματίας από τον Πλατανιά επικοινώνησε με τα “Χ.ν.” και περιέγραψε το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει την τελευταία εβδομάδα: «Επί μια εβδομάδα δεν έχουμε πλύνει τίποτα αφού δεν έχουμε νερό ούτε για να καθαρίσουμε τις αυλές αλλά και ούτε να ποτίσουμε!», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει».
Ο ΟΑΚ
Θέσαμε το θέμα στον διευθύνων σύμβουλο του ΟΑΚ Φώτης Καζάση ο οποίος τόνισε ότι η βλάβη δεν αφορά το δίκτυο στο οποίο έχει αρμοδιότητα ο ΟΑΚ αλλά την υδροληψία στην οποία την ευθύνη επισκευής της έχει ο ΤΟΕΒ Αγ. Μαρίνας. «Στη σύμβαση που έχουμε υπογράψει αναφέρεται ρητά πως ο Οργανισμός “αναλαμβάνει την επισκευή και συντήρηση των έργων Α΄ τάξεως (αντλιοστάσια, δεξαμενές, κύριοι αγωγοί) καθώς και των δευτερευόντων αγωγών μέχρι του σημείου των υδροληψιών”. Συνεπώς οι καταναλωτές θα πρέπει να απευθύνονται στον ΤΟΕΒ Αγ. Μαρίνας από τον οποίο και προμηθεύονται το νερό», τόνισε.
O TOEB ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ
Εντελώς αντίθετη άποψη για το ποιος έχει την αρμοδιότητα να επιληφθεί της βλάβης διατύπωσε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αγ. Μαρίνας κ. Σοϊλεδάκης: «Ένα δίκτυο περιέχει μέσα τη δεξαμενή, τις σωληνώσεις και τις βάνες. Οι υδροληψίες λοιπόν είναι μέρος του δικτύου και σύμβαση που έχουμε υπογράψει γράφει ότι εμείς δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα για τη συντήρηση των δικτύων, της δεξαμενής και των υδροληψιών. Οπότε αυτοί έχουν αφήσει τον κόσμο χωρίς νερό!».
Συνεχίζοντας κ. Σοϊλεδάκης ανέφερε ότι η βλάβη γνωστοποιήθηκε στον ΤΟΕΒ από την πρώτη ημέρα και ακολούθησαν δύο έγγραφες αναφορές. Ωστόσο -όπως τόνισε- εκ μέρους του ΟΑΚ δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση καθώς ο Οργανισμός εκτιμά ότι η βλάβη θα πρέπει να επιδιορθωθεί από τον ΤΟΕΒ.
Τέλος, ερωτηθείς γιατί ο ΤΟΕΒ δεν προχωράει στην επιδιόρθωση της ζημιάς και στη συνέχεια να συνεννοηθεί με τον ΟΑΚ, ο κ. Σοϊλεδάκης επικαλέστηκε πως στο παρελθόν ο ΟΑΚ δεν είχε αναγνωρίσει επισκευές του δικτύου ύψους χιλιάδων ευρώ που είχε κάνει ο ΤΟΕΒ και είχε αρνηθεί να συμψηφίσει το κόστος των επισκευών με το κόστος αγοράς του νερού. «Εμείς δηλαδή που είμαστε ένας φτωχός και καταχρεωμένος οργανισμός θα πάμε να βάζουμε λεφτά και να μην μας τα αναγνωρίζουν;», υπογράμμισε καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αγ. Μαρίνας.
• ΟΑΚ και ΤΟΕΒ Αγ. Μαρίνας βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη λόγω οικονομικών διαφορών.
• Σύμφωνα με τον ΟΑΚ το ποσό που χρωστάει ο ΤΟΕΒ Αγ. Μαρίνας στον Οργανισμό υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Ωστόσο από τη μεριά του ΤΟΕΒ υποστηρίζουν ότι το ύψος των οφειλών είναι πολύ χαμηλότερο. Κατηγορούν, δε, τον ΟΑΚ ότι προσπαθεί να τους χρεώσει τις μεγάλες απώλειες νερού που οφείλονται στο πεπαλαιωμένο δίκτυο, την ευθύνη της συντήρησης – επισκευής του οποίου έχει ο ΟΑΚ.
• Τον Οκτώβριο του 2017 η παροχή νερού στον ΤΟΕΒ Αγ. Μαρίνας διακόπηκε από τον ΟΑΚ λόγω ασυνέπειας που έδειξε ο ΤΟΕΒ στις οικονομικές του υποχρεώσεις.
• Τον Ιούνιο του 2018 ο ΤΟΕΒ κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων διεκδικώντας να αρχίσει ξανά η παροχή νερού. Κατόπιν αυτού με προσωρινή απόφαση άρχισε να παίρνει ξανά νερό, ενώ προσέφερε κάποια χρήματα στον Οργανισμό προς εξόφληση των οφειλών του.