Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Χωρίς όνειρα την εποχή της δραχμής…

H επιστροφή στη δραχμή είναι τεχνικά αδύνατη και αυτό είναι γνωστό στους δανειστές μας.
Tην εποχή της δραχμής η Τράπεζα της Ελλάδος -ΤτΕ- θεματοφύλακας ισχνών συναλλαγματικών διαθεσίμων έπαιρνε αυστηρά μέτρα για να τα διαφυλάξει. Οι περιορισμοί στις εισαγωγές και στην πώληση συναλλάγματος μάς αφορούσαν όλους. Ιδιαίτερα έπλητταν όσους δεν είχαν λογαριασμούς συναλλάγματος ή πρόσβαση σε συνάλλαγμα μέσω ομογενών, ναυτικών ή  Ελλήνων μεταναστών.
Τις δεκαετίες 1970 – 1980 – 1990 έμποροι, επαγγελματίες, επιστήμονες, γονείς φοιτητών εξωτερικού, ασθενείς, ταξιδιώτες όλοι αναζητούσαν τρόπους να παρακάμψουν την αυστηρή συναλλαγματική νομοθεσία.
Ας δούμε πώς επηρεάζει την καθημερινότητά μας η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα σε αντιστοιχία με όσα συνέβαιναν τότε…
• ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ: Επιβάλλονται μεγάλες απαγορεύσεις σε πολλά είδη. Συγκεκριμένα, επιβάλλονται προκαταβολές, δηλαδή οι εισαγωγείς καταθέτουν άτοκα για 3, 6, 9 ή 12 μήνες στην ΤτΕ ποσά πολλαπλάσια της αξίας της κάθε εισαγωγής. Το μέτρο αφαιρεί ρευστότητα από την αγορά και αυξάνει τρομακτικά την αξία των εισαγομένων. Τα φθηνά εισαγόμενα είναι παρελθόν για τους Έλληνες.
• ΑΣΘΕΝΕΙΣ που αναζητούν θεραπεία στο εξωτερικό προσκομίζουν βεβαιώσεις ότι δεν θεραπεύονται στην Ελλάδα, ότι το Ταμείο τους αναλαμβάνει τη δαπάνη και προϋπολογισμό του Νοσοκομείου. Επιστρέφοντας αποδίδουν λογαριασμό εξόδων.
• ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ επαγγελματίες και επιστήμονες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους, παίρνουν 50 ευρώ την ημέρα με εγγραφή στο διαβατήριό τους και απόδοση λογαριασμού.
• ΚΙΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Απαγορεύεται πλήρως. Οι αλλοδαποί που εργάζονται, χωρίς άδεια, δεν εμβάζουν ούτε 1 ευρώ. Η τοπική Εκκλησία δεν συνδράμει τις ιεραποστολές της, οι ιδιώτες δεν γίνονται νονοί (Action Aid, UNICEF).
• ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Δικαιούνται Ε 400 τον μήνα, με προϋπόθεση να καταθέτουν πιστοποιητικό προαγωγής. Αν αποτύχουν ή δεν περάσουν ένα ορισμένο αριθμό μαθημάτων τα εμβάσματα διακόπτονται.
• ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ: Παίρνουν Ε 400 τον χρόνο με καταχώριση στο διαβατήριό τους και έλεγχο πραγματοποίησης του ταξιδιού. Οι πιστωτικές κάρτες έχουν περιορισμένο πλαφόν. Ολοι μηχανεύονται τα απίστευτα για να εξάγουν λαθραία λίγα ευρώ.
• ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, συγγράμματα: η εισαγωγή τους γίνεται μετά από αυστηρό έλεγχο.
• ΦΑΡΜΑΚΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, DVD: η εισαγωγή τους ακολουθεί ειδική διαδικασία.
• ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ που εισπράττουν ομογενείς με περιουσία στα Χανιά κατατίθενται σε δεσμευμένο λογαριασμό στην ΤτΕ.
• ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ: Εταιρείες μεταφορών, ναυτικοί πράκτορες, τροφοδότες, ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία παίρνουν άδεια να αγοράζουν συνάλλαγμα το οποίο αποδίδουν άμεσα. Το ίδιο ισχύει για τις Τράπεζες και τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος που ελέγχονται τακτικά. Η κατοχή συναλλάγματος είναι παράνομη και διώκεται!
• ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ: Παρά τους περιορισμούς της ΤτΕ, τα αποθέματα δεν επαρκούν για τις εισαγωγές μας πετρελαίου,  τροφίμων και εφοδίων. Γίνονται απανωτές υποτιμήσεις της δραχμής λόγω των επιθέσεων των αγορών. Τα στελέχη της ΤτΕ και όλων των Υπουργείων ζουν έναν εφιάλτη. Ο εισαγόμενος πληθωρισμός καλπάζει και γίνονται χαοτικές αλλαγές στη ζωή μας για τις οποίες κανένας δεν είναι προετοιμασμένος. Ούτε καν αυτοί που εισηγούνται την επιστροφή μας στη δραχμή.
Τεχνικά αδύνατη
Ολα τα παραπάνω είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, επειδή η επιστροφή στη δραχμή είναι τεχνικά αδύνατη κι αυτό είναι γνωστό στους δανειστές μας.

Δραχμές στα ΑΤΜ σημαίνει πολύμηνες προετοιμασίες για παραγγελία και κατασκευή νέων μητρών, υδατογραφημένου χαρτιού και εκτύπωσή τους. Στο μεσοδιάστημα επιβάλλεται περιορισμός στις αναλήψεις, η οικονομία καταρρέει και τα ευρώ εξαφανίζονται.
Επιστροφή στη δραχμή σημαίνει de facto μόνιμη κυκλοφορία 2 νομισμάτων. Οι κατέχοντες χρησιμοποιούν ευρώ σ’ όλες τις συναλλαγές και έχουν διαφορετική μεταχείριση, αφού αυτό είναι το προτιμητέο νόμισμα.
Υπάλληλοι, συνταξιούχοι και μη κατέχοντες, συναλλάσσονται με δραχμές, ένα νόμισμα που με δυσκολία διαπραγματεύεται στις αγορές συναλλάγματος.
Σήμερα νομικό πλαίσιο προστασίας της δραχμής δεν υπάρχει. Για να δημιουργηθεί απαιτούνται 100άδες νόμοι, εγκύκλιοι, επιτροπές και υπηρεσίες.
Τα έμπειρα στελέχη στις υπηρεσίες που προστάτευαν το εθνικό νόμισμα (Τράπεζα της Ελλάδος, Τελωνεία, Αστυνομία) έχουν συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια κι οι υπηρεσίες τους έχουν καταργηθεί.
Σήμερα το προσωπικό των Τελωνείων και της ΤτΕ έχει μειωθεί στο μισό. Πολλά Τελωνεία και το 1/3 των Υποκαταστημάτων της ΤτΕ έχουν κλείσει.
Σήμερα οι διαδικτυακές συναλλαγές κάνουν την προστασία του εθνικού νομίσματος μη κατορθωτή.
Τέλος η τεράστια εξάρτησή μας από εισαγόμενα αγαθά κάθε είδους κάνουν την καθημερινότητά μας αδιανόητη σε καθεστώς δραχμής.

Συμπερασματικά, για την επιστροφή στη δραχμή απαιτούνται…  πολύμηνη προετοιμασία σε τεχνικό και νομικό επίπεδο, προσλήψεις και εκπαίδευση προσωπικού, ίδρυση υποκαταστημάτων και υπηρεσιών, πολλά κεφάλαια και πειστικές εκστρατείες για να πειστούμε να πάμε τη ζωή μας 30 χρόνια πίσω.

* Ο Κυριάκος Βασιλομανωλάκης ήταν ελεγκτής Συναλλάγματος της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 1975 – 1994.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα