Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου, 2025

Χωρίς οργανωµένα πολεµικά καταφύγια τα Χανιά

» 71 χώροι έχουν καταγραφεί για προσωρινή   καταφυγή του πληθυσµού σε περίπτωση πολέµου

Στον αριθµό των 71 ανέρχονται οι χώροι στα Χανιά που έχουν καταγραφεί και προταθεί για να µπορέσουν να χρησιµοποιηθούν ως προσωρινά πολεµικά καταφύγια, δηλαδή για καταφυγή του πληθυσµού σε περίπτωση πολέµου – αεροπορικών βοµβαρδισµών.

Από αυτούς, οι 14 χώροι έχουν καθοριστεί από το παρελθόν στην πόλη των Χανίων, ενώ οι επιπλέον 57 που καλύπτουν το σύνολο -σχεδόν- της Περιφερειακής Ενότητας, έχουν προταθεί στις αρµόδιες υπηρεσίες.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για οργανωµένα πολεµικά καταφύγια στα οποία να είναι εφικτή η πολύωρη ή και πολυήµερη παραµονή του πληθυσµού.

«Στην Κρήτη δεν υπάρχουν οργανωµένα πολεµικά καταφύγια», λένε καλά ενηµερωµένες πηγές, αλλά µόνο χώροι δηµόσιοι ή ιδιωτικοί (υπόγεια σε ξενοδοχεία, πάρκινγκ), ολιγόωρης παραµονής πολιτών.

Το πού βρίσκονται αυτοί οι χώροι είναι απόρρητο. Αν και εφόσον χρειαστεί, λένε οι αρµόδιοι, θα γίνει ενηµέρωση του πληθυσµού, ο οποίος -τονίζουν- δεν πρέπει να ανησυχεί.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ένας υπόγειος δηµόσιος χώρος, που θεωρείται ως χώρος καταφυγής, βρίσκεται, πάντως, στο κέντρο των Χανίων.

Τα “Χανιώτικα νέα”, µε αφορµή τις ανακοινώσεις από τη Γερµανία η οποία επεξεργάζεται πρόταση για την επέκταση του αριθµού των διαθέσιµων καταφυγίων για πολίτες, σε υπόγεια, υπόγειους χώρους στάθµευσης και σταθµούς του µετρό και µε µια ειδική εφαρµογή για κινητά τηλέφωνα να περιγράφει λεπτοµερώς πού θα βρίσκεται το πλησιέστερο καταφύγιο, ερεύνησαν το τι γίνεται µε τα καταφύγια στην Κρήτη και ποιες υπηρεσίες εµπλέκονται στο ζήτηµα αυτό.

Ποιοι φορείς – υπηρεσίες εµπλέκονται; Τα Τµήµατα Παλλαϊκής Αµυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης (Π.ΑΜ.-Π.Σ.Ε.Α) της Περιφέρειας και της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης, η Αστυνοµία και οι ∆ήµοι.

Πηγές που γνωρίζουν καλά το ζήτηµα, µας ανέφεραν ότι «δεν έχουµε οργανωµένα πολεµικά καταφύγια για προστασία από αεροπορικό βοµβαρδισµό. Οταν λέµε καταφύγιο, εννοούµε ένα οργανωµένο χώρο µε νερό, ρεύµα τηλέφωνο, που µπορεί να φιλοξενήσει ανθρώπους για πολλές ώρες, ίσως και µέρες».

Οµως, προσθέτουν οι ίδιες πηγές ενηµέρωσης, «έχουν καταγραφεί και επισηµανθεί χώροι που µπορούν να λειτουργήσουν για προσωρινή καταφυγή. ∆ηλαδή, σε περίπτωση πολέµου, όταν υπόκεινται ένας αεροπορικός βοµβαρδισµός, τότε αυτοί οι χώροι µπορούν να προστατεύσουν έναν ορισµένο αριθµό ανθρώπων. Οταν µιλάµε για καταφύγια, εννοούµε αυτούς τους χώρους οι οποίοι ελέγχονται από καιρό σε καιρό, συνήθως κάθε δύο – τρία χρόνια. Αλλοι χώροι αλλάζουν χρήση και έτσι εγκαταλείπονται».

Εξηγούν, επίσης, ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί «παντού στην Ελλάδα» καθώς «δεν υπάρχει νοµοθεσία για να φτιαχτεί από την αρχή οργανωµένο πολεµικό καταφύγιο. ∆ιότι για να γίνει οργανωµένο πολιτικό καταφύγιο, πρέπει να κατασκευαστεί εξαρχής, όχι να µετασκευαστεί. Πυλωτές πολυκατοικιών και υπόγεια πάρκινγκ δεν µπορούν να µετασκευαστούν για να γίνουν οργανωµένα καταφύγια. Λίγο πριν το Β΄Παγκόσµιο Πόλεµο κατασκευάστηκαν τα τελευταία ολοκληρωµένα πολεµικά καταφύγια».

ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΣΕ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Πόσα είναι όµως τα επισήµως καταγεγραµµένα και χαρτογραφηµένα καταφύγια, τουλάχιστον στις δύο µεγάλες πόλεις της Κρήτης;

«Στο Ηράκλειο έχουµε 72  επισηµασµένους χώρους για καταφυγή πληθυσµού, δηµόσιους και ιδιωτικούς. Στα Χανιά έχουν καθοριστεί 14 µεγάλοι χώροι από παλιά (αρµοδιότητα της Αστυνοµίας) και έχουν προταθεί άλλοι 57 (ξενοδοχεία, υπόγεια, πάρκινγκ). Εχει προσδιοριστεί ο αριθµός τους, το σηµείο τους αλλά και το ποιο Αστυνοµικό Τµήµα έχει αρµοδιότητα».

Οι πληροφορίες για τα Χανιά αναφέρουν ότι τα πρώτα 14 χωροθετηµένα καταφύγια ήταν ικανά να καλύψουν τον πληθυσµό του δήµου Χανίων και πριν από έναν και πλέον χρόνο, όταν αναθεωρήθηκε ο σχεδιασµός, προστέθηκαν τα 57. Συνολικά, εκτιµάται ότι µπορούν να καλύψουν πληθυσµό 118.000 ατόµων.

Ο έλεγχος των χώρων που έχουν προταθεί γίνεται ανά διαστήµατα από την Αστυνοµία.

«Αυτοί οι χώροι, µόνο όταν πάρουµε εντολή από τους αρµόδιους φορείς, µπορούν να δηµοσιοποιηθούν. Ο πληθυσµός πρέπει να είναι καθησυχασµένος και πρέπει όποτε κι αν γίνει κάτι να θα ενηµερωθεί από έγκυρες και αρµόδιες πηγές.

∆εν υπάρχει κενό. Ξέρουµε τι θα κάνουµε. Αλλά, ο κόσµος δεν πρέπει να ανησυχεί», λένε αρµόδιοι µε τους οποίους επικοινωνήσαµε.

ΧΩΡΙΣ ΣΗΜΑΝΣΗ

Αλλες πηγές που εµπλέκονται στον σχεδιασµό και δέχτηκαν να µας µιλήσουν, επισήµαναν ότι δεν υπάρχει σε κανέναν τέτοιον χώρο ειδική σήµανση.

«Για ποιο λόγο δεν προχωρά η συντεταγµένη πολιτεία στο να αποδώσει τη σήµανση σε αυτά, τουλάχιστον στα δηµόσια; Είναι χώροι για µικρό χρονικό διάστηµα παραµονής, όσο θα διαρκέσει µια αεροπορική επίθεση. Αυτοί οι χώροι, εφόσον λάβουν µητρώο, αποκτούν  ειδική σήµανση», ανέφεραν.

ΧΩΡΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Να διευκρινίσουµε ότι εκτός από τα πολεµικά καταφύγια, υπάρχει και η κατηγορία των χώρων συγκέντρωσης σε περίπτωση σεισµού και φυσικών καταστροφών οι οποίοι, είναι ως επί τω πλείστον ανοιχτοί χώροι  (πάρκα, πλατείες, γήπεδα, προαύλια σχολεία) για συγκέντρωση του πληθυσµού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα