Νερό για τα αιγοπρόβατα, όχι όμως πόσιμο για τους… ανθρώπους διαθέτει ο Καλλικράτης, το ορεινό χωριό του Δήμου Σφακίων!
Τους θερινούς μήνες, από τον Απρίλη μέχρι το Νοέμβριο, ο Καλλικράτης αποκτά ζωή. Όχι μόνο από τους κτηνοτρόφους που έρχονται για τα κοπάδια τους, αλλά και από πολλούς παλιούς κατοίκους που έχουν ανακατασκευάσει τις πατρικές οικίες τους και επιλέγουν το χωριό για τη μόνιμη διαμονή τους .
Μια διαμονή πάντως που γίνεται με τεράστιες δυσκολίες και προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης νερού.
«Το χωριό μας είναι ένα όνειρο, αλλά δυστυχώς παρότι έχει πηγές, έχει χιόνια το χειμώνα, το καλοκαίρι πίνουμε νερό μόνο εμφιαλωμένο » μας λέει ο κ. Σήφης Δουλαβέρης. Μαζί με τον κ. Σήφη πηγαίνουμε στη θέση “πηγές Καμάλη” σε απόσταση 2 χλμ. από το χωριό . Εκεί βλέπουμε την παλιά δεξαμενή που έχει χρόνια να καθαριστεί και είναι σε κακή κατάσταση και τα φρεάτια των πηγών τα οποία επίσης είναι έκθετα στα αιγοπρόβατα που βόσκουν. «Αν καθαριστεί η υπάρχουσα δεξαμενή, γίνουν κάποιες εργασίες στα φρεάτια ώστε να καθαριστούν επίσης και να προστατευτούν και γίνει και άλλη μια δεξαμενή όπως σχεδιάζονταν 1000 κυβικών δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Όλο το χωριό θα υδροδοτείται κανονικά» μας αναφέρει ο κ. Σήφης.
«Υπάρχουν μέρες μέσα στο καλοκαίρι που το νερό τρέχει με τη σταγόνα από τις βρύσες και δεν πίνεται. Είναι κρίμα να έχουμε αυτές τις πηγές, να μπορούν να γεμίσουν άνετα μια και δύο δεξαμενές και νερό να μην έχουμε ή να λένε τώρα ότι θα μας το φέρουν από το Ασφένδου» σημειώνει ο κ. Σπύρος Μανουσέλης.
Δίπλα στο χώρο της δεξαμενής ύδρευσης υπάρχει και μια ανοικτή δεξαμενή στην οποία συγκεντρώνεται νερό για τα κοπάδια της περιοχής (υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 5.000 αιγοπρόβατα).
«Παλιά ήταν ελάχιστοι οι κάτοικοι και το καλοκαίρι. Τώρα έχουν φτιαχτεί πολλά σπίτια και κάθε σαββατοκύριακο και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έρχονται οι ιδιοκτήτες τους. Αλλά πως θα ζήσουν χωρίς νερό ; » αναρωτιέται ο κ. Μανούσος Μανουσέλης, συμπληρώνοντας πως «ακούμε πως ο Δήμος θέλει να φέρει νερό από τα Ασφένδου. Εμείς λέμε ότι ας φέρουν νερό από όπου θέλουν αλλά ας φτιάξουν τη δεξαμενή, ας αξιοποιήσουν τις πηγές που υπάρχει άφθονο και άριστης ποιότητας νερό όλο το χειμώνα».
Η έλλειψη νερού τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο έχει ως αποτέλεσμα οι προστριβές μεταξύ των κατοίκων να είναι έντονες για το ποιος θα μπορέσει να έχει πρόσβαση στο λιγοστό νερό !
ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν συλλέξει υπογραφές και απευθυνόμενοι στη δημοτική αρχή Σφακίων ζητούν την κατασκευή νέας δεξαμενής που θα αξιοποιεί τις φυσικές πηγές που διαθέτει το χωριό. Ειδικότερα:
• ΠΑΛΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ: Οι κάτοικοι ζητούν άμεσα τον καθαρισμό (έχει να καθαριστεί πάνω από 10 χρόνια όπως σημειώνουν) της παλιάς δεξαμενής χωρητικότητας 70 κυβικών, όπως επίσης και καθαρισμό και την περίφραξη φρεατίων που χρησιμοποιούνται για την κατακράτηση των νερών των πηγών Καμάλη. Πηγές που είναι έκθετα στα ζώα και στις καιρικές συνθήκες.
• ΝΕΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ: Διεκδικούν την κατασκευή νέας σύγχρονης δεξαμενής 1000 κυβικών όπως είχε δρομολογήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Όπως τονίζουν τα χρήματα που είχαν εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια μπορεί να διατέθηκαν σε άλλη χρηματοδότηση ωστόσο το ποσό που απαιτείται – 244.000 ευρώ – είναι πολύ μικρό για την Περιφέρεια και εύκολα θα βρεθεί. Αναρωτιούνται γιατί η παρούσα δημ. αρχή ακυρώνει αυτή τη λύση που είναι οικονομικότερη και δίνει καλύτερο νερό για να προχωρήσει τη μεταφορά νερού από τα παράλια. Κατ’ ανάγκης ορισμένοι κάτοικοι παίρνουν νερό από δεξαμενή του Δασαρχείου που υπάρχει στο χωριό προκειμένου να αξιοποιηθεί για ανάγκες πυρόσβεσης κάτι που θέτει σε κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή σε περίπτωση πυρκαγιάς.
• ΔΡΟΜΟΣ: Ο δρόμος προς τις πηγές είναι σε πολύ κακή κατάσταση εδώ και χρόνια κάτι που κάνει αδύνατη τη συντήρηση των φρεατίων και της δεξαμενής.
• ΔΙΚΤΥΟ: Παράλληλα απαιτείται μια ανακατασκευή και κατασκευή όπου δεν υπάρχει του δικτύου ύδρευσης ώστε το νερό να πάει σε κάθε σπίτι. Οι κάτοικοι δεν είναι σύμφωνοι στη μεταφορά νερού από τα Ασφένδου και τα παράλια του Δήμου Σφακίων με λάστιχο και εκτιμούν πως η ιδανική λύση είναι η αξιοποίηση των πηγών του χωριού τους.
Μάλιστα σύμφωνα με έγγραφο του τμήματος περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου της Π.Ε. Χανιώνς – μετά από προσφυγή κατοίκων – τις 15 Οκτωβρίου του 2019 το νερό απο τις πηγές “Καμάλη” είναι άριστο, με μηδενικά κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους, αρκεί βέβαια τα φρεάτια των πηγών και η παλιά δεξαμενή και το δίκτυο να είναι καθαρισμένα και σε καλή κατάσταση.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ: «Δρομολογούμε άλλη λύση»
«Μέχρι το καλοκαίρι του 2021 το νερό θα έχει πάει και στα Ασφένδου και στον Καλλικράτη» δηλώνει ο δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης στον οποίο και θέσαμε το ζήτημα.
«Η μελέτη είναι τελειωμένη για να ανεβάσουμε νερό μέχρι τα Ασφένδου αρχικά. Η διαδικασία της δημοπράτησης θα ξεκινήσει σε λιγότερο από ένα μήνα και μόλις μπει το νερό στα Ασφένδου, υπάρχει μελέτη για να πάει το νερό με αγωγό Φ- 90 στον Καλλικράτη. Όταν πάρει το έργο της υδροδότησης των Ασφένδου ο εργολάβος θα τον δεσμεύσω να συνεχίσει το έργο μέχρι το Καλλικράτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος» τονίζει ο κ. Χιωτάκης.
Για την αξιοποίηση των πηγών του Καλλικράτη στη θέση “Καμάλη” και την κατασκευή νέας δεξαμενής ο κ. Χιωτάκης το απορρίπτει ως ενδεχόμενο. «Τα χρήματα για τη νέα δεξαμενή έχουν χαθεί τα χρήματα από το 2018. Είχε ανατεθεί η μελέτη στον ΟΑΚ αυτή δεν τελείωσε στην ώρα της και έτσι τα χρήματα πήγαν σε άλλη χρηματοδότηση. Για αυτό και εμείς προχωράμε σε αυτή τη λύση με το νερό να έρχεται στα Ασφένδου από τα παράλια και στη συνέχεια να πηγαίνει στον Καλλικράτη» απαντάει.
Σημειώνεται πάντως ότι μέχρι και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019 του Δήμου Σφακίων είχε καταγραφεί ως έργο η κατασκευή νέας δεξαμενής με το ποσό των 244.000 ευρώ να προέρχεται από πόρους της Περιφέρειας Κρήτης.