Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Χωρίς προβλήματα η φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη

Ικανοποιητικά αποτελέσματα έχει δώσει το πρόγραμμα “Εστία” που υλοποιείται εδώ και ενάμιση χρόνο στην Κρήτη και φιλοξενεί πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, σε μια προσπάθεια απεγκλωβισμού τους από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η Δήμητρα Καμπέλη από την "Αναπτυξιακή Ηρακλείου"
Η Δήμητρα Καμπέλη από την “Αναπτυξιακή Ηρακλείου”

Παρά την προσπάθεια ορισμένων κύκλων να τρομοκρατήσουν τον τοπικό πληθυσμό και να σπείρουν τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό, το πρόγραμμα έχει δώσει πολύ θετικά αποτελέσματα και ανάμεσα στους πάνω από 1000 πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν οι 255 εξ αυτών μπόρεσαν να μετακινηθούν σε ευρωπαϊκές χώρες της προτίμησης τους προκειμένου να επανενωθούν με τις οικογένειες τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της “Αναπτυξιακής Ηρακλείου” που έχει την ευθύνη συντονισμού του προγράμματος για όλη την Κρήτη (στα Χανιά φορέας υλοποίησης είναι η “Σύμπραξη Φορέων”) η κατάσταση στην Κρήτη μέχρι πριν μερικές εβδομάδες είχε ως εξής:
• Στο Ηράκλειο φιλοξενούνταν 539 άτομα (Δήμοι Ηρακλείου και Μαλεβυζίου).
• Στο Δήμο Χανίων 134 άτομα.
• Στο Δήμος Σητείας 138 άτομα.
Ζητάμε από την κ. Δήμητρα Καμπέλη από την “Αναπτυξιακή Ηρακλείου” να μας σχολιάσει την πορεία του προγράμματος από τον Απρίλιο του 2017 όταν και ξεκίνησε μέχρι και σήμερα.
«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα, ούτε σε σχολικό χώρο, ούτε σε γειτονιές . Όσα περιστατικά ή συμβάντα προέκυψαν ήταν διαχειρίσιμα. Πιστεύω ότι οι τοπικές κοινωνίες όταν είδαν ότι είναι μια οργανωμένη προσπάθεια, γίνεται με σωστό τρόπο η διαχείριση της ξεπέρασαν τις επιφυλάξεις που μπορεί να είχαν στην αρχή. Μοναδικό θέμα που έχει να κάνει με τα Χανιά είναι η δυσκολία στο θέμα της αστικής μίσθωσης, της εύρεσης δηλαδή κατοικιών φιλοξενίας» λέει η κ. Καμπέλη.
Σημειώνεται ότι στα πλαίσια του προγράμματος που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες, οι ωφελούμενοι του προγράμματος πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται σε σπίτια που νοικιάζει και πληρώνει για ορισμένο χρονικό διάστημα η Ύπατη Αρμοστεία.

ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Αναφορικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μετεγκατασταθεί από την Κρήτη σε άλλες χώρες της Ευρώπης, υπολογίζεται ότι μέχρι τέλη Αυγούστου σε σύνολο 1071 ατόμων που είχαν φιλοξενηθεί στο νησί είχαν φύγει 255 άτομα, οι περισσότεροι για Γερμανία, και Μ. Βρετανία, και λιγότεροι για Σκανδιναβικές χώρες, την Ολλανδία, τη Γαλλία,την Ελβετία και την Αυστρία .
«Άνθρωποι που ούτως ή άλλως έχουν δικαίωμα και έχουν αιτηθεί οικογενειακή επανένωση όταν -πολύ καθυστερημένα είναι αλήθεια- ολοκληρωθεί η διαδικασία αναχωρούν προς τις χώρες που έχουν αποδείξει ότι έχουν πολλούς στενούς συγγενείς. Δυστυχώς οι διαδικασίες επανένωσης από την πλευρά των χωρών αυτών έχουν γίνει πολύ αυστηρές και πρέπει οι πρόσφυγες να αποδείξουν ότι έχουν πολύ στενούς συγγενείς και με ειδικές προϋποθέσεις στις χώρες αυτές. Ακόμα και ο πρώτος βαθμός συγγένειας μερικές φορές δεν είναι αρκετός. Το τελευταίο διάστημα έχουμε παρατηρήσει μια αύξηση των ανθρώπων που φεύγουν οικειοθελώς από το πρόγραμμα για να πάνε σε άλλους χώρες» σημειώνει το στέλεχος της “Αναπτυξιακής Ηρακλείου”.

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που αφορά την φιλοξενία και ενσωμάτωση στις τοπικές κοινωνίες των προσφύγων είναι η εγγραφή των παιδιών στα σχολεία. «Έχουμε επιτύχει την 100% εγγραφή των παιδιών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά τόσο πιο εύκολη είναι η ένταξη τους και για τα παιδιά αλλά και για το εκπαιδευτικό σύστημα. Υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα πχ. για να διεκδικήσουμε τάξεις ένταξης θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός μαθητών επομένως μερικές φορές τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο κοντινότερο σχολείο τους αλλά πρέπει να μετακινηθούν πιο μακριά για να έχουν την υποστήριξη από την τάξη υποδοχής, αλλά αντιμετωπίζεται. Πιο δύσκολα είναι τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς εκεί είναι πιο δύσκολη η ένταξη του παιδιού λόγω γλώσσας και διαφορετικών εκπαιδευτικών συστημάτων. Παρόλα αυτά η Κρήτη είναι τυχερή γιατί έχει ένα πολύ έμπειρο εκπαιδευτικό προσωπικό που εδώ και πολλά χρόνια διαχειρίζεται ανθρώπους από άλλες χώρες και έχει αναπτύξει τη μεθοδολογία και τα εργαλεία ώστε να το αντιμετωπίσουν στα μέτρα του εφικτού. Εκεί που υπάρχει ένα μεγάλο κενό και δεν το καλύπτει το δικό μας πρόγραμμα είναι στην εκμάθηση της γλώσσας για ενήλικες, καθώς δεν υπάρχει κάτι πιο οργανωμένο πέρα από πρωτοβουλίες άτυπης εκπαίδευσης κυρίως από εθελοντές» τονίζει η κ. Καμπέλη.
Σημαντική προσπάθεια γίνεται και για την εύρεση εργασίας στους ενήλικους πρόσφυγες, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις δεξιότητες του καθένα από αυτούς και μέχρι στιγμής πάρα πολλοί εξ’ αυτών εργάζονται σε διάφορες εργασίες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα