Στην Υεµένη διεξάγεται εδώ και 10 χρόνια ένας εµφύλιος πόλεµος απ’ τους αντάρτες Χούθι, µία µουσουλµανική Σιίτικη οργάνωση, γνωστή και ως “Παρτιζάνοι του Θεού” που ιδρύθηκε τη 10ετία του 1990, για να καταπολεµήσει τη διαφθορά. Ελέγχουν τη Βόρεια Υεµένη, το ¼ της χώρας και αποτελούν την κύρια αντίσταση εναντίον του Ισραήλ, των ΗΠΑ και γενικά της ∆ύσης, υπό την προστασία της Τεχεράνης, ταυτιζόµενοι µε τη Χαµάς και τη Χεζιµπολάχ.
Οι Χούθι διά της πειρατείας έχουν καταστήσει απαγορευτική την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, ελέγχοντας απόλυτα τα στενά από τον κόλπο του Άντεν προς την Ερυθρά θάλασσα και εκείθεν στη διώρυγα του Σουέζ. Προσβάλλουν τα διερχόµενα πλοία µε πυραύλους και drones, εξοπλιζόµενοι απ’ το Ιράν. Οι επιθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει τεράστιες αρρυθµίες στις θαλάσσιες µεταφορές µε αποτέλεσµα οι ναυτιλιακές shell και katar, προς το παρόν, προµηθευτές της ΕΕ µε πετρέλαιο και LNG, να δηλώσουν ότι στο µέλλον θ’ αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα.
Οι συνεχιζόµενες επιθέσεις που ακούµε, και η κορυφή του παγόβουνου, ανάγκασαν τον Λευκό Οίκο να κατηγορήσει το Ιράν ότι υποστηρίζει τους Χούθι, και µαζί µε τους Άγγλους να πλήξουν µε πυραύλους την περιοχή. Το Ιράν καταδίκασε την επέµβαση Αµερικανών και Άγγλων, ότι «παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα της Υεµένης κατά παράβασιν των ∆ιεθνών κανονισµών». Θεωρείται ότι τούτο γίνεται για ν’ αποµακρύνουν την παγκόσµια προσοχή απ’ τη γενοκτονία των Παλαιστινίων, που κάνει το εβραϊκό κράτος.
∆ιαρρέονται πληροφορίες ότι γίνονται συνεννοήσεις µεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. να αυξηθούν οι πιέσεις στο Ισραήλ, να δεχθεί την παύση του πολέµου στη Γάζα, να αναγνωριστεί ένα παλαιστινιακό κράτος που να γίνει πλήρες µέλος του Ο.Η.Ε., µε αντάλλαγµα την εξοµάλυνση των σχέσεών του µε τις Αραβικές χώρες και τη Σαουδική Αραβία. Το σχέδιο προετοιµάζεται να παρουσιαστεί µετά από µερικές εβδοµάδες, αλλά οι προσδοκίες συµφωνίας είναι από ελάχιστες έως µηδενικές.
Εφόσον επιµένουν οι επιθέσεις των Χούθι, που έχουν οργανωµένο καινοφανές οπλοστάσιο, µη χρησιµοποιηµένο ακόµα στο σύνολό του, εναντίον των διερχοµένων πλοίων απ’ τα στενά του κόλπου του Άντεν, θα υπάρξουν παράπλευρες αρνητικές συνέπειες στην παγκόσµια οικονοµία ως προς τις τιµές της ενέργειας και τη δυσχερή διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας των επιχειρήσεων, τροφοδοτώντας τον “Μινώταυρο” του πληθωρισµού σ’ όλο τον κόσµο.
Στο “παιχνίδι” µπήκε και η Τουρκία, η οποία εντατικοποιεί τις επιθέσεις της εναντίον των Κούρδων στα σύνορά της µε το Ιράκ και τη Συρία. Ωστόσο ο Τζο Μπάιντεν και ο Ρίσι Σούνακ µιλούν για «αµυντική ενέργεια» να προστατευθεί η ναυσιπλοΐα.
Πάντως είναι άγνωστο πώς θα λειτουργήσει ο άλλος βραχίονας του Ιράν, δηλαδή η Χεσµπολάχ, που επιτίθεται στον Ισραηλινό Βορρά από τον Νότιο Λίβανο.