Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Χρ. Γαρμπιδάκης: Πηγή έμπνευσης η ψυχή και η μνήμη

«Κάποια ποιήµατα είναι πιο εύκολο να µελοποιηθούν και κάποια πιο περίπλοκο. Εξαρτάται από το δικό τους ρυθµό, τον οποίο ακολουθώ. Αρκετές φορές ταιριάζει η απαγγελία. Πολύ µεγάλη σηµασία έχει η ατµόσφαιρα, το ύφος και το νόηµα, τα οποία επιχειρώ να περάσω και στη µουσική, ώστε να αναδεικνύονται τα ποιήµατα». Αυτό επισηµαίνει ο συνθέτης Χρήστος Γαρµπιδάκης µιλώντας στις “διαδροµές”, λίγες ηµέρες πριν παρουσιάσει, µαζί µε την Αφροδίτη Στρατή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Νύχτες Ιουλίου” που διοργανώνουν οι “Φίλοι του Θεάτρου Κυδωνία” και το περιοδικό Νέο  Πλανόδιον στον αίθριο χώρο του Θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά, τη µουσική παράσταση “Μνήµη”.

Μία παράσταση που αποτελείται από έναν κύκλο 15 συνθέσεών του σε ποίηση Ελένης Μαρινάκη, Λεωνίδα Κακάρογλου, Κώστα Κουτσουρέλη, Γιώργου Κτιστάκη, Γιάννη Καρτεράκη, Ειρήνης Λαγουδάκη και του ιδίου, καθώς και τέσσερα ορχηστρικά έργα από τα προσωπικά του άλµπουµ.

«Η ενασχόληση µου µε τη µελοποίηση ξεκίνησε ουσιαστικά (µέχρι τότε µόνο λίγα στιχάκια δικά µου, ενίοτε, συνόδευαν την κατά κύριο λόγο instrumental µουσική µου) το 2014, όταν ο Λεωνίδας Κακάρογλου κυκλοφόρησε την ποιητική του συλλογή “Μνήµη Σχεδόν Πλήρης” (από όπου πήρε το όνοµά της -“Μνήµη”- και η παράσταση) και µου πρότεινε να συµµετέχω µε µουσική live στην παρουσίαση του βιβλίου», θυµάται ο Χρήστος Γαρµπιδάκης ξετυλίγοντας το νήµα τη ενασχόλησής του µε τη µελοποίηση ποιηµάτων: «Τότε έκανα και τη µελοποίηση των δύο ποιηµάτων της συλλογής, “Επίγραµµα” και “Καηµός”. Έκτοτε εστίασα και πάλι στην instrumental µουσική, έως πριν από 3 περίπου χρόνια, όταν µου έδειξε ο Γιάννης Καρτεράκης το χειρόγραφο του ποιήµατός του “Τρεις Άγγελοι”, σε ένα τετραδιάκι που του είχε χαρίσει ο αδελφός του Μανώλης. Το ποίηµα αυτό µε έφερε ξανά στον “δρόµο” της µελοποίησης. Ακολούθησε το “Αποτύπωµα”, ο “Υδάτινος Ιχνηλάτης”, τα ποιήµατα του Γιώργου Κτιστάκη, του Κώστα Κουτσουρέλη, της Ελένης Μαρινάκη και της Ειρήνης Λαγουδάκη, τα δικά µου πειράµατα στα αγγλικά, η συνεργασία µε τη Φένια Χρήστου, η πρόταση από τον Μιχάλη Βιρβιδάκη να παρουσιαστεί το έργο µου στις “Νύχτες του Ιουλίου” και η όµορφη συγχρονικότητα να εργαστώ µε την Αφροδίτη Στρατή, της οποίας η φωνή, το ύφος, το ήθος και οι συναφείς µε τις δικές µου περιβαλλοντικές και φιλειρηνικές της σκέψεις, συνεισέφεραν τα µέγιστα σε αυτή τη συνδηµιουργία και ταίριαξαν εξαιρετικά µε τη µουσική µου!».

Συνεχίζοντας ο Χανιώτης συνθέτης σηµειώνει πως «αν έδινα τώρα τον τίτλο της παράστασης, αυτός θα ήταν “Μνήµη και Ψυχή”, εξαιτίας και των τελευταίων στίχων από το ποίηµα του Γιάννη Καρτεράκη “Τρεις Άγγελοι”:

“[…] – Ποιο άστρο να σου προσφέρω ψυχή;

– Το φως απ’ τα µάτια σου

Έτσι τυφλός ταξιδεύω στον κόσµο […]”,

οι οποίοι µου έφεραν στη µνήµη το βιβλίο του Καρόλου Κουν “Κάνουµε θέατρο για την ψυχή µας” (Εκδόσεις Καστανιώτης, 3 Απριλίου 1987)».

ΕΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΙΝ

Η παράσταση που θα παρουσιαστεί είναι αφιερωµένη στη µνήµη και των γονιών του Χρήστου, Κυριακής ∆ερµιτζάκη και Νικολάου Γαρµπιδάκη. Τον ρωτάµε αν πιστεύει στην παρηγορητική διάσταση της τέχνης: «Αν παρατήρησες στο πρόγραµµα η συναυλία αρχίζει µε µία σύνθεσή µου η οποία λέγεται “Here and Now”. Αυτό είναι ένα κοµµάτι που έγραψα για τον πατέρα µου σε ένα ολοκληρωµένο άλµπουµ µε τίτλο το ονοµατεπώνυµό του, το οποίο παρουσίασα και ζωντανά στο Πνευµατικό Κέντρο. Παρεµπιπτόντως, όπως λέω και στο πρόγραµµα, η 15η Ιουλίου, ηµεροµηνία της συναυλίας συµπίπτει µε τα τρία χρόνια από τον θάνατο του. Αυτό που νιώθω λοιπόν είναι ότι οι γονείς µου βρίσκονται µαζί µου στο εδώ και τώρα – και στη δηµιουργία αυτή. Σαν κατά κάποιο τρόπο να έχουν συγχωνευτεί οι ψυχές µας. Και η ψυχή όπως αναφέρω και σχετικά µε το ποίηµα “Τρεις Άγγελοι”, έχει κεντρικό ρόλο».

Ψυχή αλλά και µνήµη λειτουργούν ως πηγή έµπνευσης και δηµιουργίας για τον Χρήστο Γαρµπιδάκη: «Οι αναµνήσεις µας είναι ενέργεια, σύνδεση µε τα συναισθήµατά µας σε όλη τη διάρκεια της ζωής µας και έµπνευση. Για µένα είναι πάρα πολύ σηµαντικές! Πολλές αναµνήσεις συνδέονται µε τη µουσική, µε τα ακούσµατα, µε τα αγαπηµένα µουσικά έργα… κι αυτά περνάνε µέσα στην καρδιά και στην ψυχή µας και βγαίνουν πάλι κι αυτά στη δηµιουργία», αναφέρει.

Λίγο πριν ολοκληρώσουµε την κουβέντα µας τον ρωτάµε για τη σηµασία του στοιχείου του πειραµατισµού που χαρακτηρίζει τη δουλειά του κι αν αυτό συνεπάγεται κάποιου είδους φόβο για το τελικό αποτέλεσµα: «Όπως και στα µαθηµατικά έτσι και στη µουσική είχα µια τάση για τα πειράµατα από πολύ µικρός. Γι’ αυτό και άκουγα από τότε ό,τι πιο καινούργιο κυκλοφορούσε ή ακουγόταν στο ραδιόφωνο, από τον Πετρίδη κι από άλλες µουσικές εκποµπές και έτρεχα να αγοράσω τους δίσκους βινυλίου. Τα πρώτα µου πειράµατα τα έκανα σε ένα IBM κοµπιούτερ το 1994. Και τώρα παρακολουθώ τις νέες τάσεις µε πολύ µεγάλο ενδιαφέρον. Κι ως µουσικό, κυρίως αυτοδίδακτο, ο πειραµατισµός µε εκφράζει και αποτελεί κεντρικό µέρος της δηµιουργικής µου πορείας. Νοµίζω ότι ο φόβος µπορεί να µεταστοιχειωθεί σε αγάπη, εδώ συγκεκριµένα για τη µουσική κι αυτό πιστεύω ότι κάνει πολύ καλό στην ίδια τη µουσική».

Η συναυλία

Η µουσική συναυλία “Μνήµη” θα παρουσιαστεί στον αίθριο χώρο του Θεάτρου Κυδωνία (Υψηλαντών 12) τη ∆ευτέρα 15 Ιουλίου, στις 21:00. Ο Χρήστος Γαρµπιδάκης θα παρουσιάσει έναν κύκλο 15 συνθέσεών του σε ποίηση Ελένης Μαρινάκη, Λεωνίδα Κακάρογλου, Κώστα Κουτσουρέλη, Γιώργου Κτιστάκη, Γιάννη Καρτεράκη, Ειρήνης Λαγουδάκη και του ιδίου, καθώς και 4 ορχηστρικά έργα από τα προσωπικά του άλµπουµ. Ερµηνεύουν ο συνθέτης (laptop, πιάνο, κιθάρες, τραγούδι, απαγγελία και φωνητικά) και η Αφροδίτη Στρατή (τραγούδι και φωνητικά).

Είσοδος 10€


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα