“Κόκκινο” έχουν χτυπήσει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Δήμους του Νομού Χανίων και τις δημοτικές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται το νερό. Πρόκειται για συσσωρευμένες οφειλές που το ύψος τους… ζαλίζει, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό αυτών έχει τις “ρίζες” του στην εποχή ακόμα των καποδιστριακών Δήμων. Από την πλευρά τους, Δήμοι, ΔΕΑΧ και ΔΕΥΑΒΑ καταβάλλουν προσπάθειες να περιορίσουν τα χρέη και να “συνετίσουν” τους συστηματικούς κακοπληρωτές. Στο πλαίσιο αυτό, καλούν τους πολίτες να ανταποκριθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που υπάρχουν για διακανονισμό των χρεών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προβαίνουν σε μέτρα που περιλαμβάνουν μέχρι και εντολές κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.
Ο Δήμος Χανίων
Στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Δήμο Χανίων. Ενα ποσό ιδιαίτερα υψηλό καθώς πρόκειται για οφειλές που έχουν συσσωρευτεί μέσα στο πέρασμα των χρόνων.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Βλαχάκης οι οφειλές που παρέλαβε η σημερινή Δημοτική Αρχή άγγιζαν τα 42 εκατ. ευρώ. «Με συντονισμένες προσπάθειες και καλή διαχείριση καταφέραμε να μειώσουμε αυτό το ποσό», σημείωσε ο κ. Βλαχάκης και συμπλήρωσε πως μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2017 που ίσχυε η ευνοϊκή ρύθμιση (μέχρι να πάρει πρόσφατα παράταση) είχαν διακανονιστεί από τα 40 εκατ. οφειλές 6.495.000 ευρώ και έχουν εισπραχθεί από αυτά 1.655.000 ευρώ. «Από τη μεριά μας προτρέπουμε τους καταναλωτές που οφείλουν να έρθουν και να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Η νέα νομοθεσία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή», επεσήμανε ο κ. Βλαχάκης, ενώ διευκρίνισε ότι οι οφειλές αυτές δεν παραγράφονται για 20 χρόνια, κατά συνέπεια οι οφειλέτες θα πρέπει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να μην έχουν τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος.
Ο Δήμος Πλατανιά
Στον Δήμο Πλατανιά οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 850.000 ευρώ και οι περισσότερες αφορούν τέλη παρεπιδημούντων, μισθώματα του Δήμου που δεν έχουν καταβληθεί και έπονται τέλη για κοινόχρηστους χώρους κ.ά.
«Το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν είναι πάρα πολύ μεγάλο επί των εσόδων του Δήμου», σημείωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης αναφερόμενος στα χρέη προς τα δημοτικά ταμεία. Πρόσθεσε δε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διασταύρωσης όλων των πληρωμών που έχουν γίνει με αυτόβουλη παρουσία του επιχειρηματία ή οποιουδήποτε άλλου έχει υποχρέωση έναντι του Δήμου και με στοιχεία που προσκομίζει ο οφειλέτης τα οποία στη συνέχεια η Οικονομική Υπηρεσία διασταυρώνει στην Εφορία. «Συνεπώς, περιμένουμε την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων που κάνει η Οικονομική Υπηρεσία για να δούμε αν υπάρχουν έσοδα που δεν έχουν δηλωθεί στον Δήμο και να βεβαιωθούν και αυτά για να εισπραχθούν», σημείωσε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.
Ο Δήμος Αποκορώνου
Τα 3,5 εκατ. ευρώ φτάνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον Δήμο Αποκορώνου. «Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 2017 δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους οφειλέτες του Δήμου να προσέλθουν στην Οικονομική Υπηρεσία και να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράκληση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι όλοι στο μέτρο του δυνατού να προσπαθήσουμε να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας απέναντι στον Δήμο προκειμένου και ο Δήμος να μπορεί να ανταποκριθεί στο μέγιστο βαθμό παρέχοντας ανταποδοτικές υπηρεσίες στους δημότες», σχολίασε ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουνιανάκης όταν του θέσαμε το θέμα. Τόνισε, επίσης, ότι η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει με ευαισθησία κάθε περίπτωση και ευάλωτη κοινωνική ομάδα αλλά δεν πρόκειται να δείξει ανοχή σε μεγαλοφειλέτες που εκμεταλλεύονται δημόσια αγαθά και υπηρεσίες του Δήμου “σφυρίζοντας” αδιάφορα ως προς τις δικές τους υποχρεώσεις.
Ο Δήμος Κισάμου
Ανοδική… πορεία τραβάνε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και στον Δήμο Κισάμου με τα συνολικά χρέη να φτάνουν αυτή τη στιγμή τα 2.678.178 ευρώ. Οπως ανέφερε στα “Χ.ν.” ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ευθύμης Κυριακαντωνάκης οι οφειλές αφορούν δημοτικά τέλη, εισφορές σε χρήμα, πρόστιμα κ.ά. Το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών (περίπου 1.700.000 ευρώ) έχει να κάνει με χρέη χρηστών του δικτύου ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης.
«Το κακό είναι ότι χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα γιατί νέα χρέη έρχονται να προστεθούν στα παλιά», ανέφερε ο κ. Κυριακαντωνάκης, ενώ τόνισε ότι κάποιοι καταναλωτές έρχονται να ρυθμίσουν τις οφειλές τους αλλά δεν είναι πάντα συνεπείς στην καταβολή των δόσεων.
Ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου
Σε πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου. Ειδικότερα, όπως τόνισε ο δήμαρχος Αντώνης Περράκης ένα μεγάλο μέρος των οφειλών, περίπου 2 εκατ. ευρώ, αφορά δημοτικά τέλη και προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την εποχή των καποδιστριακών Δήμων. «Από εκεί και πέρα 500.000 ευρώ έχουν να κάνουν με ύδρευση – άρδευση, ενώ πάνω από 1 εκατ. ευρώ είναι εισφορές σε γη για το σχέδιο πόλης», επεσήμανε ο κ. Περράκης. Υπογράμμισε, πάντως, ότι οι περισσότεροι δημότες καταβάλλουν προσπάθειες να ρυθμίσουν τα χρέη τους και προσέρχονται στην Οικονομική Υπηρεσία προκειμένου να κάνουν κάποιο διακανονισμό, να γίνουν τυχόν διορθώσεις κ.λπ.
Ο Δήμος Σφακίων
Σε τροχιά ανάκαμψης των οικονομικών του βρίσκεται ο Δήμος Σφακίων λαμβάνοντας μέτρα προκειμένου να περιορίσει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ανέρχονται σε 450.000 ευρώ. «Αυτή τη στιγμή ο Δήμος βρίσκεται σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση, έχουμε καταφέρει να ανταποκριθούμε σε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις και είμαστε πλεονασματικοί. Ωστόσο, για να μην ξαναδημιουργηθούν χρέη στον Δήμο θα πρέπει και οι δημότες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους», σημείωσε ο κ. Ζερβός και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά ύδρευση – άρδευση και κάποιες την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων. Παράλληλα, ο Δήμος Σφακίων έχει ξεκινήσει να εισπράττει τέλη παρεπιδημούντων και αποχέτευσης που δεν εισέπραττε παλαιότερα καθώς και λατομικά τέλη, ενώ έχει αναθέσει σε εταιρεία να καταγράψει τα τετραγωνικά όλων των ακινήτων λόγω του ότι έχει παρατηρηθεί μεγάλη απόκλιση σε τετραγωνικά, σε κάποιες περιπτώσεις, με συνέπεια να μην εισπράττονται τα τέλη που θα έπρεπε.
Ο Δήμος Γαύδου
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών δεν λείπουν ούτε προς τον Δήμο Γαύδου με το ύψος των βεβαιωμένων οφειλών να φτάνει τις 50.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως ανέφερε η δήμαρχος Γαύδου Γκέλυ Καλλίνικου η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση είναι δεδομένης της έλλειψης προσωπικού και ΔΕΥΑ στον Δήμο. «Δυστυχώς, για εμάς δεν είναι καθόλου εύκολο όχι μόνο να εισπράξουμε οφειλές αλλά ούτε τους λογαριασμούς να γνωστοποιήσουμε αφού δεν έχουμε καθόλου προσωπικό. Από εκεί και πέρα υπάρχουν μεγαλοφειλέτες που εσκεμμένα δεν πληρώνουν κι άλλοι που δεν γνωρίζουν πόσο χρωστάνε», τόνισε η κα Καλλίνικου. Υπογράμμισε, πάντως, ειδικά ως προς το νερό η Δημοτική Αρχή το αντιμετωπίζει ως δημόσιο αγαθό «που πρέπει να το σεβόμαστε και υπάρχει ένα μέρος ευθυνών που αναλογεί στον καθένα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να το στερήσεις από κανέναν».
ΔΕΥΑΧ ΚΑΙ ΔΕΥΑΒΑ
Στα ύψη… τα χρέη των καταναλωτών
Στα… ύψη βρίσκονται οι οφειλές και προς τις δημοτικές Επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τα νερά. Πιο συγκεκριμένα, στα 8 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΥΑ Χανίων εκ των οποίων οι 934.000 είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν διακανονιστεί αλλά οι οφειλέτες δεν ήταν συνεπείς στις δόσεις τους.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι το ποσό μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα υψηλό η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τις αρχές του 2017 που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν κατά 6 εκατομμύρια μεγαλύτερες. Οπως εξήγησε ο πρόεδρος της Επιχείρησης Μιχάλης Τζινευράκης η προσπάθεια περιορισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών συνεχίζεται. Μάλιστα, η Διοίκηση έχει καταρτίσει ένα κατάλογο συστηματικών κακοπληρωτών -που αποτελείται κυρίως από επαγγελματίες- τους οποίους προειδοποιεί για τις κυρώσεις που θα έχουν αν δεν προσέλθουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και εφόσον δεν ανταποκριθούν τότε θα κινηθούν όλες οι νόμιμες ενέργειες.
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΥΑΒΑ του Δήμου Πλατανιά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αγγίζουν τα 4 εκατ. ευρώ. Από αυτά, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιχείρησης Γιάννης Σταματάκης, σχεδόν το 48% βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης. «Η σχέση της ΔΕΥΑΒΑ με τους καταναλωτές είναι αμφίδρομη για να μπορέσει να προσφέρει η επιχείρηση τότε θα πρέπει και οι καταναλωτές να είναι εντάξει απέναντί της», σχολίασε ο κ. Σταματάκης.