Σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανέρχονται τα χρέη των ΤΟΕΒ προς τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτη (ΟΑΚ), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι σχέσεις μεταξύ των φορέων έχουν οδηγηθεί στα άκρα με τα δικαστήρια να καλούνται να δώσουν τη λύση.
Ερωτηθείς για το θέμα ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Φώτης Καζάσης επεσήμανε πως παρά το γεγονός ότι για το 2008 ο ΟΑΚ χάραξε μια τιμολογιακή πολιτική με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, μέσω χαμηλών χρεώσεων στο νερό της άρδευσης (11 λεπτά ενιαία τιμή), κάποιοι ΤΟΕΒ έδειξαν με τη στάση τους να μην εκτιμούν αυτή την πρωτοβουλία. “Μάλιστα, η κίνηση αυτή έγινε σε βάρος του πραγματικού κόστους το οποίο ανέρχεται σε πάνω από 18 λεπτά, ενώ η διαφορά επιμερίστηκε στους υπόλοιπους πελάτες του ΟΑΚ δημιουργώντας και προβλήματα αφού υπάρχουν διαμαρτυρίες. Κι όμως αυτό δεν εκτιμήθηκε από όλους τους ΤΟΕΒ! Έτσι έχουμε το οξύμορο να δίνουμε φτηνό νερό κατόπιν μιας κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζουμε αλλά να μην εισπράττουμε από κάποιους ΤΟΕΒ”, τόνισε ο κ. Καζάσης.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΑΚ έχει έρθει σε δικαστική αντιπαράθεση με τον ΤΟΕΒ Αγ. Μαρίνας, ενώ βρίσκεται σε αντιπαράθεση και με τον ΤΟΕΒ Δυτικού Αποκόρωνα και δεν αποκλείεται η υπόθεση να πάρει τη δικαστική οδό. “Δεν μπορεί κάποιοι να μην ανταποκρίνονται την ώρα που οι καταναλωτές πληρώνουν το νερό που παίρνουν από αυτούς. Γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να το λάβουμε αυτό υπόψη στην επόμενη τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουμε”, υπογράμμισε ο κ. Καζάσης, ενώ ειδικά για τον ΤΟΕΒ Δ. Αποκόρωνα ανέφερε ότι έπειτα από την εγκατάσταση -για πρώτη φορά- παροχόμετρου διαπιστώθηκε ότι καταναλώνονταν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από εκείνες που χρεώνονταν. Συγκεκριμένα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια τιμολογούνταν γύρω στις 600.000 κυβικά η κατανάλωση αποδείχθηκε ότι άγγιξε τα 2 εκατ. κυβικά. Ωστόσο, από τη μεριά του ΤΟΕΒ υποστηρίζουν ότι η διαφορά οφείλεται σε απώλειες του δικτύου. “Αυτό ισχύει σε ένα βαθμό, ωστόσο, χρειάζεται να υπάρξει μια συνεννόηση για να βρεθεί μια λυση”, ανέφερε ο κ. Καζάσης και συμπλήρωσε ότι ούτως ή άλλως στην τιμή που δίνει ο ΟΑΚ (11 λεπτά) έχουν ληφθεί υπόψη και οι απώλειες.
Ο κ. Καζάσης διευκρίνισε πάντως ότι υπάρχουν και ΤΟΕΒ που προσπαθούν να είναι συνεπείς, όπως ο ΤΟΕΒ Αγιας – Κολυμπαρίου ή όπως ο ΤΟΕΒ Φουρνέ που έχει προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών του.
Σημείωσε, δε, ότι ο Οργανισμός είναι αναγκασμένος ως φορέας της γενικής κυβέρνησης να διεκδικήσει δικαστικά τα χρήματα που του οφείλονται.
Τα χρέη των ΤΟΕΒ
• ΤΟΕΒ Αγίας Μαρίνας 300. 000 ευρώ
• ΤΟΕΒ Αγια – Κολυμπαρίου 190. 000 ευρώ
• ΤΟΕΒ Δυτικού Αποκόρωνα 112.000 ευρώ
• ΤΟΕΒ Αλικιανού 41.000 ευρώ
• ΤΟΕΒ Φουρνέ 14.000 ευρώ