Στις επικείμενες ευρωεκλογές οι πολίτες θα πρέπει να διεκδικήσουν εμβάθυνση των ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι στις ευρωσκεπτικιστικές φωνές, τον λαϊκισμό και την άνοδο της ακροδεξιάς. Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο η ΟΝΝΕΔ με θέμα «Γιατί η Ευρώπη μας αφορά» στον Καφέ Κήπος.
«Υπάρχουν ζητήματα ταυτότητα, οικονομικά, μετανάστευσης τα οποία θα πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών», επεσήμανε ο αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων Γιάννης Κουτσομύτης, ενώ αναφορικά με τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς τόνισε ότι ναι μεν είναι υπαρκτός αλλά δεν πρέπει να υπερεκτιμάται: «Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση πανευρωπαϊκή που δημοσιεύεται στη γερμανική “Bild” η άνοδος της ακροδεξιάς υπολογίζεται γύρω στις 40 έδρες, δηλαδή θα φτάσει γύρω στις 67 από τις 705 συνολικά. Δεν είναι λοιπόν νομίζω αυτό το σοβαρότερο διακύβευμα. Το σοβαρότερο διακύβευμα είναι πως μετά από δύο μεγάλες κρίσεις, οικονομική και μεταναστευτική, θα μπορέσει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στον Ευρωπαίο πολίτη και το ευρωπαϊκό όραμα. Κι αυτό γιατί πλέον η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί ότι η Ε.Ε. είναι μια κλίκα γραφειοκρατών που κανονίζει τις τύχες των λαών χωρίς τη δική τους συμμετοχή».
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ Θοδωρής Καλαμπόκης υπογράμμισε ότι είναι πολύ κρίσιμο να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις επικείμενες ευρωεκλογές αλλά και να αποδοκιμαστεί η πολιτική της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης. «Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι το σπίτι μας και να πάμε κόντρα σε όλους τους ευρωσκεπτικιστές και τους λαϊκιστές που προσπαθούν να γκρεμίσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», ανέφερε ο κ. Καλαμπόκης ενώ επεσήμανε ότι ο κόσμος θα πρέπει να ενημερωθεί για τα πλεονεκτήματα, οικονομικά και πολιτικά, που προσφέρει η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε.
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και μόνιμος στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη ΝΔ Νίκος Γιαννής επεσήμανε ότι η Ευρώπη δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης, του δημογραφικού προβλήματος, της πολιτικής προστατευτισμού που ασκούν οι ΗΠΑ, τη μετανάστευσης κ.ά.: «Η οικονομία είναι ένας παράγοντας όχι όμως ο μοναδικός. Κάποτε ο Ζακ Ντελόρ είπε ότι δεν μπορώ να ερωτευτώ μια κοινή αγορά. Συνεπώς δεν είναι μόνο το εμπορικό στοιχείο. Είμαστε μια κοινότητα αξιών κι αυτό θα πρέπει να γίνει κτήμα των Ευρωπαίων πολιτών», σημείωσε ο κ. Γιαννής και πρόσθεσε ότι, μεταξύ άλλων, χρειάζεται να ολοκληρωθεί η οικονομική και νομισματική ένωση. «Χρειαζόμαστε έναν κοινό προϋπολογισμό, έναν Ευρωπαίο υπουργό οικονομικών, ίδιους πόρους και βέβαια μια κοινή εξωτερική πολιτική ασφάλειας και άμυνας για τη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συνόρων και των συμφερόντων μας σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο σύνθετος και ανταγωνιστικός».
Ο πολιτικός επιστήμονας Δημήτρης Φραγκάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την Ελλάδα αλλά και η Ελλάδα για την Ευρώπη. «Τα τελευταία 40 χρόνια συμμετοχής της χώρας μας στην Ε.Ε. έχει ανέβει το βιωτικό επίπεδο, έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα ευρωπαϊκά σε υποδομές και έχει εμπεδωθεί ένα σύστημα ασφάλειας», τόνισε ο κ. Φραγκάκης και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: «Βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διπλή κρίση. Η οικονομική κρίση, που έχει χτυπήσει πολύ την Ελλάδα, και η προσφυγική κρίση που επίσης έχει χτυπήσει την Ελλάδα ασύμμετρα σε σχέση με τις δυνατότητές της. Αποτέλεσμα των δύο αυτών κρίσεων είναι να είναι σε εξέλιξη και μια ακόμα κρίση πολιτική και θεσμική που είναι η άνοδος εθνικισμών και ακραίων φωνών οι οποίες αμφισβητούν το οικοδόμημα της Ε.Ε. Γι’ αυτό και στις επικείμενες ευρωεκλογές το μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι ότι αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι λιγότερη Ευρώπη αλλά περισσότερη Ευρώπη. Και πρέπει φυσικά και η ίδια η Ευρώπη να αλλάξει, να μεταρρυθμίσει τις δομές της και να κάνει περισσότερα βήματα για να είναι πραγματικά χρήσιμη για τους λαούς της Ευρώπης που δεν θα είναι πολιτικές λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας αλλά πολιτικές ανάπτυξης και ευημερίας».