Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Χρήστος Γαλανάκης: «Καθοριστικός ο λαϊκός παράγοντας»

O υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος µε την “ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΗ ΚΡΗΤΗ” µιλά για την εκλογική αναµέτρηση της Κυριακής

Αλλαγή πορείας για την Περιφέρεια Κρήτης µε «καθοριστική παρέµβαση του λαϊκού παράγοντα» είναι ο στόχος της “Ανυπόταχτης Κρήτης” για τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Ο υποψήφιός της, ελεύθερος επαγγελµατίας κ. Χρήστος Γαλανάκης καλείται να τοποθετηθεί πάνω στα διλήµµατα που µπαίνουν πριν από το άνοιγµα της κάλπης.

Ρωτάµε τον κ. Γαλανάκη για το πώς αντιµετωπίζει τις αναφορές της διοίκησης της Περιφέρειας για εκατοµµύρια χρηµατοδοτήσεων για έργα, σε επιχειρήσεις και αγρότες; «Τα έργα της Περιφέρειας Κρήτης τα βλέπουµε στο ΒΟΑΚ, έναν δρόµο που καθηµερινά σκοτώνονται άνθρωποι γιατί είναι ανασφαλής και οι άνθρωποι αυτοί δεν γυρίζουν πίσω! Ένα σοβαρό κράτος, µια σοβαρή Περιφέρεια θα είχε προχωρήσει εδώ και χρόνια σε αυτό το βασικό έργο υποδοµής φτιάχνοντας παράλληλα και σιδηροδροµική γραµµή που την έχει ανάγκη η Κρήτη. Αλήθεια τα χρήµατα που πληρώνουµε για τα τέλη κυκλοφορίας που υποτίθεται πηγαίνουν για την αναβάθµιση του οδικού δικτύου που πάνε; Στη βενζίνη που αγοράζουµε πάνω από το 50% είναι φόρος και πάνω στο φόρο βάζουν και ΦΠΑ! Μας παίρνουν τόσα χρήµατα και την ίδια στιγµή θέλουν να βάλουν ιδιωτικές επιχειρήσεις να διαχειριστούν το ΒΟΑΚ, µε δάνεια µε εγγύηση του κράτους και µε επιβολή διοδίων. ∆ηλαδή πάλι εµείς θα πληρώσουµε για το ΒΟΑΚ και οι ιδιώτες θα έχουν τα κέρδη. Είπατε για τους αγρότες. Μα τα στοιχεία δείχνουν µείωση του αριθµού των ανθρώπων που ασχολούνται µε τον πρωτογενή τοµέα και συρρίκνωση της παραγωγής. Από χώρα κατ’ εξοχήν αγροτική έχουµε φτάσει να εισάγουµε τα πάντα. Αυτές είναι επιλογές των κυβερνήσεων αλλά έχουν και την φαρδιά- πλατιά υπογραφή και της Περιφέρειας. ∆εν υπάρχει κανένας σχεδιασµός στήριξης του πρωτογενή τοµέα, µόνο επιδοτήσεις που δίνονται ως επί το πλείστον µε πελατειακά κριτήρια. Η Περιφέρεια έχει την ευθύνη και για τη δακοκτονία και τον τρόπο που την υλοποιεί προκαλώντας ζηµιά στην παραγωγή και υποβαθµίζοντας την ποιότητα του» λέει ο κ. Γαλανάκης.

Ο υποψήφιος της “Ανυπόταχτης Κρήτης” στέκεται και στο ζήτηµα της τιµής του ελαιολάδου. «Η τιµή του λαδιού σήµερα είναι η κανονική, αυτή που θα έπρεπε να είναι για τον παραγωγό. Για τον αγρότη εξάλλου το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί απίστευτα – και ο πόλεµος στην Ουκρανία συνέβαλλε και σε αυτό – λιπάσµατα, φυτοφάρµακα, γεωργικά εφόδια έχουν φτάσει στα ύψη. Το ζήτηµα είναι πως ο καταναλωτής δεν µπορεί να το αγοράσει γιατί έχει µικρό µισθό και το λάδι που του παρέχεται στο ράφι έχει και την επιπλέον επιβάρυνση που βάζουν οι ενδιάµεσοι. Για αυτό και είναι πολύ σηµαντικό για τον παραγωγό και τον καταναλωτή, να συστήσουν συνεταιρισµού, συλλογικούς φορείς ώστε οι συνδιαλλαγές µεταξύ τους να γίνονται χωρίς µεσάζοντες που ανεβάζουν την τιµή του προϊόντος. Χωρίς συλλογικές διαδικασίες, χωρίς συνεταιρισµούς των αγροτών, πολλοί εξ’ αυτών σε λίγα χρόνια δεν θα είναι σε θέση να ζήσουν από τη δουλειά τους».

Η Περιφέρεια Κρήτης όµως, αντιτείνουµε, µας λέει ότι δεν έχει αποφασιστικό ρόλο, ούτε αρµοδιότητες για πολλά πράγµατα για την οποία της επιρρίπτεται ευθύνες…«Ας δούµε µερικά από αυτά. Έχουν βάλει την υπογραφή τους για να γεµίσουν ανεµογεννήτριες τα βουνά µας. Ανεµογεννήτριες που επιδοτήθηκαν µε εκατοµµύρια ευρώ και κερδίζουν από αυτές ιδιωτικές επιχειρήσεις και εταιρείες στο εξωτερικό. ∆εν εφαρµόζει καµία πολιτική στήριξης των εργαζοµένων οι χρηµατοδοτήσεις της κατευθύνονται στις µεγάλες επιχειρήσεις και στο µεγάλο κεφάλαιο του νησιού. ∆εν υλοποιεί αντιπληµµυρικά έργα, υπάρχουν σχέδια για την αντιµετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινοµένων και τα κρατάνε στα συρτάρια, δεν τα χρηµατοδοτούν γιατί δεν φέρνουν κέρδος. Έχουν µπαζωθεί ρέµατα, βλέπετε κάποιο ενδιαφέρον να σταµατήσει αυτή η κατάσταση; Ας τα αφήσουν λοιπόν αυτά, η Περιφέρεια εξυπηρετεί και εκφράζει τις πολιτικές του κεντρικού κράτους και δεν διαφωνεί πουθενά! Αν θέλει πραγµατικά η Περιφέρεια να υποστηρίξει τα συµφέροντα του λαού µπορεί και υπάρχουν δυνατότητες. Το θέµα είναι θέλει; Εµείς λέµε πως δεν θέλει και αυτό είναι επιλογή της! Όπως επιλογή της είναι να στηρίζει τα θέλω του κάθε επενδυτή αν δηλαδή αυτός θέλει να κτίσει ξενοδοχεία στην άµµο ή να γεµίσει µε ανεµογεννήτριες κάθε κορυφή!»

Στρέφεστε απέναντι στον “υπερτουρισµό”, όµως η οικονοµίας µας είναι προσαρµοσµένη σε αυτό το µοντέλο. Ο αγροτικός τοµέας συρρικνώνεται και ο βιοµηχανικός-βιοτεχνικός- ο κλάδος των νέων τεχνολογιών είναι µικρός. Γιατί να µην αναπτυχθεί ο τουρισµός;
«Το ότι έχουµε “µονοκαλλιέργεια” τουρισµού είναι µια εγκληµατική ενέργεια. Αν αύριο υπάρξει ένα πρόβληµα, γίνει κάτι και δεν έλθουν τουρίστες για ένα χρόνο θα συντελεστεί µια οικονοµική καταστροφή για την Κρήτη. Επιπλέον ο τρόπος που αναπτύσσεται ο τουρισµός σε βάρος του περιβάλλοντος είναι ζηµιογόνος. ∆εν συµφωνούµε µε τις τεράστιες ξενοδοχειακές µονάδες γιατί δεν θέλουµε συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, δεν θέλουµε την ιδιωτικοποίηση των παραλιών και την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Ακούµε για τις εξορύξεις που προετοιµάζονται και ήταν σύµφωνη η Περιφερειακή αρχή. Μα ο πλούτος που θα παραχθεί, από τα κέρδη των πολυεθνικών θα παίρνουµε το 5%, δηλαδή τίποτα επί της ουσίας, και οι κίνδυνοι για το περιβάλλον είναι τεράστιοι! Τα πολλά λάθη δεν κάνουν ένα µεγάλο λάθος, αλλά µια µεγάλη καταστροφή. Η Περιφέρεια θα περίµενες να οργανώσει, να φτιάξει µια στρατηγική για τα αγροτικά προϊόντα, να εντάξει και άλλες καλλιέργειες πέρα από την ελιά. Η µελισσοκοµία, εξαφανίστηκε η Κρητική µέλισσα, για την αλιεία και την αύξηση των πληθυσµών των ψαριών, για το ότι ένα σωρό βότανα , φυτά και πανίδα της Κρητικής γης κινδυνεύουν να εξαφανιστούν! Τι κάνει για όλα αυτά η Περιφέρεια; ∆εν έχει καµία στρατηγική για τη διάσωση του φυσικού πλούτου του νησιού».

Από το 2011 η παράταξη σας συµµετέχει στο Περιφερειακό Συµβούλιο. Οι πλειοψηφίες είναι συγκεκριµένες και οι δυνατότητες ανατροπής των αποφάσεων της περιφερειακής αρχής ελάχιστες, τι θα αλλάξει αν ενισχυθείτε και έχετε πχ. και δεύτερη έδρα; «Πρέπει πρώτα να πούµε πως υπάρχει το αντιδηµοκρατικό µέτρο του 3% για το οποίο ευθύνεται η κυβέρνηση. Η “Ανυπόταχτη Κρήτη” είναι µια ζωντανή φωνή, µε συµµετοχή σε όλα τα κινήµατα και αυτές οι φωνές αξίζει να δυναµώσουν. Είναι ένα πρώτο βήµα αυτό, για να αλλάξει πορεία ο τόπος µας. Μετά από όσα είδαµε τα τελευταία χρόνια (µεγάλα ατυχήµατα, φωτιές, πληµµύρες) πρέπει να καταλάβουµε πως θα πρέπει να αλλάξουµε επιλογές, να αλλάξουµε κατεύθυνση και πορεία. Ναι στο Περιφερειακό Συµβούλιο είναι δεδοµένοι οι συσχετισµοί όµως υπάρχει ο λαϊκός παράγοντας που διαµορφώνει την ιστορία. Η συµµετοχή του λαού αλλάζει την ιστορία του τόπου!».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα