Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Χριστός Γεννάται Δοξάσατε…

Αυτές τις ημέρες χιλιάδες Χριστιανοί όλων των δογμάτων και από τα πέρατα της γης φθάνουν στην Αγία πόλη Βηθλεέμ για να προσκυνήσουν στο σπήλαιο που γεννήθηκε ο Χριστός της Ειρήνης και της Αγάπης. H πόλη αυτή με την 3.000 π.Χ. ιστορία αναφέρεται για πρώτη φορά στη Γένεση σαν τόπος θανάτου και ταφής της Ραχήλ στη γέννα του Βενιαμίν.

 

Ο τάφος της, πριν την είσοδο της πόλης, αποτελεί σήμερα τόπο λατρείας των Εβραίων. Εδώ κατοίκησε η Ρουθ και γεννήθηκε και χρίστηκε βασιλέας ο προφητάναξ Δαβίδ. Έμελλε όμως να γίνει ο τόπος που άλλαξε την ιστορία του κόσμου με τη γέννηση εδώ του Ιησού επί βασιλείας του μεγάλου Ηρώδη. Όταν η Αγία Ελένη ήρθε στους Αγίους Τόπους, γκρέμισε τον βωμό του Άδωνι και το 327-333, οικοδόμησε πάνω στο σπήλαιο της γεννήσεως λαμπρή βασιλική, μετατρέποντας την Βηθλεέμ από μικρό και ασήμαντο χωριό σε σπουδαίο προσκυνηματικό κέντρο.

Όταν το 614 οι Πέρσες επέδραμαν στην Παλαιστίνη σεβάστηκαν το ναό της Γέννησης, επειδή στο ψηφιδωτό του νάρθηκα εικονιζόταν οι τρεις Πέρσες Μάγοι, που προσέφεραν τα δώρα τους στο Θείο Βρέφος.

Μέσα στις εκατονταετίες στην πόλη αυτή διαδραματίστηκαν πολλά γεγονότα για να φθάσουμε στις ημέρες μας όταν στον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967, καταλήφθηκε από τους Ισραηλινούς και παρέμεινε στην κατοχή τους μέχρι την 20η Δεκεμβρίου 1995, που παρέδωσαν στην Παλαιστινιακή Αρχή. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 777μ. με περισσότερους από 40.000 κατοίκους, από τους οποίους 16.000 Χριστιανοί, και απέχει 5 χλμ. από την Ιερουσαλήμ.

Στις ανασκαφές του 1934 ανακαλύφθηκε ότι ο ναός της Αγίας Ελένης ήταν πεντάκλιτη βασιλική με αίθριο ενώ 40 μονόλιθες κολώνες κορινθιακού ρυθμού, χωρίζουν τα πέντε κλίτη. Νοτιοανατολικά του Ναού ευρίσκεται το μεγαλόπρεπο Ελληνορθόδοξο Μοναστήρι της Βηθλεέμ.

Το Άγιο Σπήλαιο είναι σκαλισμένο σε φυσικό βράχο κάτω από το Καθολικό του ναού και αποτελεί τον αυθεντικό τόπο της Γέννησης, ανήκει δε στους Έλληνες Ορθόδοξους. Σε παράπλευρους χώρους, υπάρχουν νεώτερα κτίσματα των Λατίνων κλπ., δογμάτων. Δυτικά του ναού, σε μορφή κατακόμβης, υπάρχει το σπήλαιο των σφαγιασθέντων από τον Ηρώδη 14.000 νηπίων ενώ μέσα στα αρκετά άλλα εξωτερικά προσκυνήματα όπως η Μονή του Αγίου Ιερώνυμου υπάρχει και το Σπήλαιο του Γάλακτος, όπου, κατά την παράδοση, έμεινε για λίγο η Παναγία και όταν θήλαζε το θείο Βρέφος έπεσαν στον κόκκινο βράχο σταγόνες γάλακτος και ο βράχος άσπρισε.

Τιμάται και από τους Μουσουλμάνους. Μόλις ένα χιλιόμετρο από την πόλη, ευρίσκεται το χωριό των Ποιμένων, το Μπετσαχούρ στα Αραβικά, όπου οι ταπεινοί βοσκοί πρώτοι άκουσαν τον δοξολογικό ύμνο των Αγγέλων.

Το προσκύνημα αυτό αποτελεί μετόχι της αρχαιότερης Μονής της Παλαιστίνης αυτής του Αγίου Σάββα και το 1978, με μέριμνα του Γέροντά της πατέρα Σεραφείμ, ξεκίνησε η ανέγερση του τρισυπόστατου ναού, που εγκαινιάστηκε το 1989 από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και είναι γνωστός όπως και το προσκύνημα, ως “Δόξα εν Υψίστοις”· αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα, τους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ και την Σύναξη της Θεοτόκου.

Το χωριό κατοικείται από 8.000 περίπου Άραβες με τους περισσότερους Χριστιανούς. Σε ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν πριν μερικά χρόνια ανακαλύφθηκε ο πανάρχαιος, σε χαμηλότερο επίπεδο, ναός, αφιερωμένος στους Ποιμένες όπου σε καταπακτή ο τάφος τριών απ’ αυτούς, ενώ από πάνω σώζονται τα ερείπια μεγαλοπρεπούς μαρμάρινης βασιλικής του 6ου αιώνα.

Περισσότερα από 2.000 χρόνια στην ιστορία της ανθρωπότητας, στήθηκαν Αυτοκρατορίες, πραγματοποιήθηκαν επαναστάσεις, δημιουργήθηκαν καθεστώτα και βασίλεια, που όμως όλα κατέρρευσαν κάποια ώρα, γιατί δεν βασιζόταν στην πραγματική αγάπη και ειρήνη για τον άνθρωπο. Το μήνυμα από την Βηθλεέμ, παρά τις κατά καιρούς, δυστυχώς, παρεκκλίσεις Χριστιανών απ’ αυτό, εξακολουθεί να εκπέμπεται ζωντανό και παρήγορο και θα υπάρχει ανά τους αιώνες.

Δόξα εν Υψίστοις και εφέτος αγαπητοί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα