Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή των μικρών. Και όσων νιώθουν και παραμένουν πιτσιρίκια. Είναι η εποχή όπου οι ευχές μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, το Σύμπαν είναι πιο «ανοιχτό» και μας ακούει, οι καρδιές ζεσταίνονται, τα δώρα κυριαρχούν, τα σπίτια είναι στολισμένα και οι κουζίνες μυρίζουν λιχουδιές. Επιπλέον, για μένα, είναι η μέρα του χρόνου που δυο μοναδικές υπάρξεις, η μαμά μου και η μικρή μου γιορτάζουν.
Σήμερα λοιπόν, λίγες μέρες πριν από τη μεγάλη γιορτή με τα λαμπιόνια και τα λαχταριστά γλυκά, λίγες μέρες προτού ο Αγιος Βασίλης ξεκινήσει να ετοιμάζει το έλκηθρο του, λίγο πριν ο πανικός των αγορών κορυφωθεί, οι «Ιστορίες από τον Κόσμο» κάνουν μια «βουτιά» σε παραδόσεις που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα και διηγούνται Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες που πιθανώς να μην είχατε ποτέ ακούσει στο παρελθόν!
• Τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονταν πάντα στις 25 Δεκεμβρίου. Και ενώ είναι συνδεδεμένα με τη γέννηση του Χριστού, η πραγματική ημερομηνία αυτού του γεγονότος έχει χαθεί στην ιστορία. Δεν υπάρχει καμία αναφορά της 25ης Δεκεμβρίου στη Βίβλο και πολλοί ιστορικοί λένε ότι ο Ιησούς πιθανότατα γεννήθηκε την άνοιξη. Ορισμένοι ιστορικοί υποθέτουν ότι η ημερομηνία επιλέχθηκε αρχικά επειδή συνέπεσε με την παγανιστική γιορτή της Saturnalia, η οποία τιμούσε τον θεό Κρόνο, προστάτη των αγροτών, με γιορτές και δώρα.
• Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, αποτελούν μετεξέλιξη μιας αρχαίας παράδοσης. Συγκεκριμένα, η παράδοση χρονολογείται στους αρχαίους Αιγύπτιους και Ρωμαίους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν αειθαλή φυτά κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο για να δηλώσουν με αυτόν τον τρόπο ότι η άνοιξη θα επέστρεφε. Ετσι, στολίζοντας χριστουγεννιάτικο ( πράσινο ) δέντρο ή αειθαλείς γιρλάντες, συνεχίζετε την παράδοση.
• Η ιδέα να προσφέρουμε γάλα και μπισκότα στον Άγιο Βασίλη προέρχεται από τους Ολλανδούς. Αν τα πιτσιρίκια σας ζητούν γάλα και μπισκότα για να αφήσουν την παραμονή Χριστουγέννων ως «κέρασμα» στον Άγιο Βασίλη, τότε να ξέρετε πως οι ρίζες της παράδοσης βρίσκονται στην Ολλανδία. Εκεί, στις 6 Δεκεμβρίου, ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου, τα παιδιά αφήνουν φαγητό και ποτό για τον αγαπημένο Αγιο, που φυσικά τους φέρνει –τι άλλο;- παιχνίδια!
• Η παράδοση να κρεμάμε κάλτσες στο τζάκι (και σε άλλα σημεία) ξεκίνησε… κατά λάθος. Ο θρύλος λέει πως ένας φτωχός μεροκαματιάρης, που δεν είχε να προικίσει τις κόρες του προσευχόταν για ένα θαύμα. Τη νύχτα των Χριστουγέννων, που οι κοπέλες είχαν απλώσει δίπλα στο τζάκι τις φρεσκοπλυμένες κάλτσες τους να στεγνώσουν, ο γενναιόδωρος Αγιος Νικόλαος (ο δικός μας Αγιος Βασίλης), έριξε ένα σακούλι με χρυσά νομίσματα από την καμινάδα. Το σακούλι έπεσε πάνω στις κάλτσες, και τα υπόλοιπα τα φαντάζεστε!
• Ο Ρούντολφ είναι διαφημιστικό τρικ! Ο πασίγνωστος πλέον Ρούντολφ το ταρανδάκι, με την κόκκινη μύτη εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1939 όταν οι υπεύθυνοι του πολυκαταστήματος Montgomery Ward ζήτησαν από έναν κειμενογράφο να δημιουργήσει μια χριστουγεννιάτικη ιστορία για παιδιά που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαφημιστική καμπάνια το πολυκατάστημα. Και κάπως έτσι όλα ξεκίνησαν!
• Οι καραμέλες σε σχήμα μπαστουνιού, με κόκκινο και άσπρο χρώμα προέρχονται από τη Γερμανία. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ζαχαροπλαστείων της Γερμανίας, οι καραμέλες αυτές δημιουργήθηκαν αρχικά για να μένουν ήσυχα τα μικρά παιδιά κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων εκκλησιαστικών λειτουργιών. Όταν όμως ένας Γερμανο-Σουηδός μετανάστης στόλισε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του με τα συγκεκριμένα ζαχαρωτά το 1847, η πασίγνωστη πλέον λιχουδιά «πολιτογραφήθηκε» ως το δημοφιλέστερο χριστουγεννιάτικο γλειφιτζούρι.
• Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από αναλύσεις του Facebook, η περίοδος δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα είναι μία από τις πιο «δημοφιλείς» κατά την οποία τα ζευγάρια χωρίζουν. Ωστόσο ανήμερα τα Χριστούγεννα σχεδόν κανείς δεν χωρίζει…
• Σύμφωνα με τα παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες, το ψηλότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν ένα έλατο Douglas περίπου 67 μέτρων το οποίο στόλισαν, το 1950, στο εμπορικό κέντρο Northgate στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον.
• Παραδοσιακά, τα τρία βασικά χρώματα των Χριστουγέννων είναι το πράσινο, το κόκκινο και το χρυσό. Το πράσινο συμβολίζει τη ζωή και την αναγέννηση. Το κόκκινο συμβολίζει το αίμα του Χριστού και το χρυσό αντιπροσωπεύει το φως, αλλά και τον πλούτο.
• Οι παραδόσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν πως τα πνεύματα, τόσο τα καλά όσο και τα κακά, είναι ενεργά κατά τη διάρκεια των ημερών των Χριστουγέννων.
• Οι «σοφοί» των αρχαίων φυλών, όπως οι Δρυίδες, θεωρούσαν το γκι ιερό επειδή παραμένει πράσινο και καρποφορεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν όλα τα άλλα φυτά φαίνεται πως πεθαίνουν. Κατά την παράδοση, οι Δρυίδες έκοβαν το φυτό με χρυσά δρεπάνια και δεν το άφηναν ποτέ να αγγίξει το έδαφος. Πίστευαν ότι το φυτό έχει τη δύναμη να θεραπεύει τη στειρότητα και να διώχνει το κακό.
• Η αλεξανδρινή, κατεξοχήν λουλούδι των Χριστουγέννων, είναι εγγενής στο Μεξικό και καλλιεργήθηκε από τους Αζτέκους, οι οποίοι ονόμασαν το φυτό Cuetlaxochitl («λουλούδι που μαραίνεται»). Για τους Αζτέκους, το λαμπρό κόκκινο χρώμα του φυτού συμβόλιζε την αγνότητα και το χρησιμοποιούσαν συχνά για ιατρικούς σκοπούς (λέγεται πως «έριχνε» τον πυρετό).
Καλα Χριστούγεννα σε όλους,
με υγεία,
χαρές και
δημιουργικές ιδέες!
• Τα δώρα έχουν χριστιανικές αλλά και παγανιστικές ρίζες. Οι χριστιανοί μπορεί να έχουν μεγαλώσει μαθαίνοντας ότι δίνουμε δώρα τα Χριστούγεννα μιμούμενοι τα δώρα που προσέφεραν οι τρεις μάγοι στο μωρό Ιησού. Αλλά όπως συμβαίνει και σε άλλες παραδόσεις, έτσι και η παράδοση των δώρων έχει ρίζες στα Saturnalia.
• Το πιθανότερο είναι να γνωρίζετε τον Άγιο Νικόλαο. Είναι κάτι σαν το alter ego του Άγιου Βασίλη. Ο Αγιος Νικόλαος ήταν μάλλον γενναιόδωρος παρά στρουμπουλός και χαμογελαστός. Και δεν φόραγε κόκκινη στολή όπως ο γνωστός Αγιος Βασίλης των διαφημίσεων. Κατά την ιστορία, τον 4ο αιώνα, ο Αγιος Νικόλαος, ο οποίος ήταν χριστιανός επίσκοπος, έδωσε τη μεγάλη περιουσία του στους φτωχούς σωζοντάς τους από την υποτέλεια.
• Η «Αγια Νύχτα» είναι το πιο πολυηχογραφημένο τραγούδι. Σύμφωνα με τις στατιστικές, το “Silent Night” (σ.σ: Αγια Νύχτα) έχει περισσότερες από 733 διαφορετικές εκδόσεις και πνευματικά δικαιώματα από το 1978.
• Επειδή θεωρούσαν τα Χριστούγεννα «παρακμιακή καθολική αργία», οι Πουριτανοί στην Αμερική απαγόρευσαν τους εορτασμούς των Χριστουγέννων από το 1659 έως το 1681. Μάλιστα, προβλεπόταν ποινή πέντε σελινίων για κάθε παράβαση. Επιπλέον, ορισμένοι πουριτανοί ηγέτες καταδίκασαν εκείνους που ήταν «οπαδοί» των Χριστουγέννων ως εχθρούς της χριστιανικής θρησκείας!
• Ο θεός των Βίκινγκ, Όντιν, είναι ένας από τους προδρόμους του σύγχρονου Άγιου Βασίλη. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Odin καβαλούσε το ιπτάμενο άλογό του, που ονομαζόταν Sleipnir (κατά πολλούς αποτελεί πρόδρομο του τάρανδου του Άγιου Βασίλη) και είχε οκτώ πόδια. Το χειμώνα, ο Odin μοίραζε δώρα στα καλά παιδιά (και τιμωρίες στα άτακτα) και τα παιδιά γέμιζαν τις μπότες ή τις κάλτσες τους με λιχουδιές για τον Sleipnir.
Διαβάστε περισσότερα στα:
www.history.com/topics/christmas/history-of-christmas
www.factretriever.com/christmas-facts
www.natgeokids.com/uk/discover/history/general-history/facts-about-christmas
www.goodhousekeeping.com/holidays/christmas-ideas/g2972/surprising-christmas-facts