Το “Μολύβι Μελάνι” προτείνει χριστουγεννιάτικες ιστορίες κινουμένων σχεδίων για μικρούς και μεγάλους, ταινίες μοναδικές και πρωτοποριακές για την εποχή τους, οι οποίες είναι πια κλασικές. Από τα Χριστούγεννα του Charlie Brown του 1965, μέχρι το Klaus του Netflix του 2019, οι εορταστικές ημέρες κρύβουν πάντα απέραντη χαρά, απρόσμενα γεγονότα, πολλή αγάπη μα και μια μικρή δόση μελαγχολίας. Όλα αυτά ταιριάζουν στη ζωή και στα Χριστούγεννα…
Klaus
Μετά τις δουλειές που είχε κάνει με την Disney (Παναγία των Παρισίων, Ηρακλής, Ταρζάν), ο σκηνθέτης Sergio Pablo, αποφάσισε να αναπύξει μια καινούρια τεχνική animation, εξελίσσοντας ουσιατικά την παραδοσιακή, με την βοήθεια της τεχνολογίας. Έτσι κατάφερε ένα πανέμορφο αισθητικά αποτέλεσμα, που κρατάει όλη τη ζεστασιά του σκίτσου στο χέρι των παλιών κινουμένων σχεδίων. Η ταινία Klaus, κυκλοφόρησε στις 8 Νοέμβρη του 2019 αρχικά στον κινηματογράφο και μια εβδομάδα αργότερα στο Netflix, αποτελώντας την πρώτη μεγάλου μήκους animation ταινία που εμφανίστηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα. Μέσα στις πρώτες εβδομάδες την είχαν μάλιστα παρακολουθήσει περισσότεροι από 40 εκατομμύρια θεατές. Προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, που έχασε όμως από το Toy Story 4. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Jesper, ένας νεαρός ταχυδρόμος. Επειδή είναι κακομαθημένος, ο πατέρας του τον τιμωρεί στέλνοντάς τον στο Smeerensburg, ένα απομακρυσμένο νησί μετά τον Αρκτικό κύκλο, για να δουλέψει ως ταχυδρόμος. Ο μόνος τρόπος για να επιστρέψει είναι να παραδώσει 6000 γράμματα! Μόλις φτάνει στο νησί όμως, καταλαβαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Οι κάτοικοι της πόλης είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα και δεν έχουν καμία διάθεση να βοηθήσουν.
Nightmare before Christmas
Δεν θα μπορούσε να λείπει από μία λίστα αγαπημένων χριστουγεννιάτικων ταινιών animation, το αριστούργημα του Tim Burton, του 1993, “Nightmare Before Christmas”. Ένα ποίημα που είχε γράψει το 1982 αποτέλεσε την έμπνευση της ταινίας, η οποία προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερων Οπτικών Εφέ, χάνοντας όμως από το Jurassic Park. To 2023 επιλέχθηκε από την βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου, για το Διεθνές Μητρώο Ταινιών της Αμερικής, ως πολύ σημαντικά πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά. Η ταινία είναι φτιαγμένη με την τεχνική του Stop-Motion, η οποία παντρεύει τον κόσμο των Χριστουγέννων με αυτόν του Halloween. Μάλιστα, για τις ανάγκες της κατασκευάστηκαν 227 κούκλες, καθώς και περισσότερα από 400 διαφορετικά κεφάλια (για να αποδοθούν οι εκφράσεις των ηρώων). Την μουσική της ταινίας υπογράφει ο ταλαντούχος Danny Elfman, ο οποίος διαπίστωσε ότι είχε πολλά κοινά με τον βασιλιά της κολοκύθας. Ο Jack Skellington, βασιλιάς κολοκύθας στον φανταστικό κόσμο του Halloween, έχει βαρεθεί κάθε χρόνο να γιορτάζει με τον ίδιο τρόπο. Όταν ανακαλύπτει τυχαία τον κόσμο των Χριστουγέννων, αποφασίζει να κλέψει τα Χριστούγεννα, με την βοήθεια των τεράτων του Halloween. Όμως τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως ακριβώς φανταζόταν.
A Charlie Brown Christmas
Στην ταινία animation “A Charlie Brown Christmas” του 1965 ο ιδιοκτήτης του γνωστού και αγαπημένου σε μικρούς και μεγάλους σκυλάκου Σνούπυ (με διεθνές όνομα Peanuts), ο Τσάρλι Μπράουν έρχεται αντιμέτωπος με τη μελαγχολία των Χριστουγέννων. Ο μικρός Τσάρλι με την αθωότητα αλλά και τη σοφία της παιδικής ηλικίας απογοητεύεται από το εμπορικό και κάπως επιφανειακό κομμάτι των εορτών και ψάχνει να νοηματοδοτήσει με έναν βαθύτερο τρόπο την μεγάλη γιορτή της αγάπης. Όταν θα του ανατεθεί η διοργάνωση μιας χριστουγεννιάτικης θεατρικής παράστασης που θα παιχτεί στη γειτονιά, τα πράγματα -όχι αμέσως- αλλάζουν για τον Τσάρλι Μπράουν, ο οποίος καταφέρνει να βρει τη μαγεία των Χριστουγέννων… Αποτελεί την πρώτη μεταφορά του ομώνυμου κόμικ “Peanuts” του Charles M. Schulz σε ταινία για την τηλεόραση. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί ακολούθησαν μια αντισυμβατική οδό, προσλαμβάνοντας παιδιά για τις φωνές των ηρώων, αλλά και έντυσαν την ταινία με τζαζ μουσική. Αν και οι επιλογές αρχικά θεωρήθηκαν πως θα οδηγήσουν την ταινία σε εμπορική αποτυχία, αυτό τελικά διαψεύστηκε από κριτικούς και κοινό.
Arthur Christmas
Όταν το αγγλικό στούντιο “Aardman”, γνωστό για τις ταινίες του “Wallace & Gromit” και “Οι κότες το ’σκασαν”, βγάζει μια ταινία, είναι σίγουρα ότι θα έχει επιτυχία. Η ταινία “Arthur Christmas”, κυκλοφόρησε το 2011 και αποτελεί μια κωμωδία, η οποία είναι εξίσου διασκεδαστική για παιδιά, όσο και για ενήλικες. Στην ταινία παρακολουθούμε το εργαστήριο του Άγιου Βασίλη, κρυμένο κάτω από τους πάγους του Βόρειου Πόλου. Ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο δώρων, το οποίο διοικείται από τον γιο του συνταξιοδοτημένου πια Άγιου Βασίλη. Οι δύο του εγγονοί δουλεύουν κι αυτοί στην επιχείρηση. Ο ένας, είναι ο στιβαρός Στηβ, ο οποίος συντονίζει, ενώ ο άλλος, ο Άρθουρ, πιο γκαφαντζής, δουλεύει απλώς στο τμήμα αλληλογραφίας. Όταν ο Άρθουρ ανακαλύπτει όμως ότι ένα δώρο έχει ξεχαστεί και ένα μικρό κορίτσι δεν θα λάβει το δώρο του, αρχίζει ένα τρελό ταξίδι, μαζί με τον παππού του και γνήσιο Άγιο Βασίλη, τον οποίο όλοι θεωρούν ανίκανο να αναλάβει και πάλι τα ηνία.