■ Πανελλήνια διάκριση σε διαγωνισµό για την πρόταση δηµιουργίας πρότυπου πάρκου
Πανελλήνια διάκριση πέτυχε οµάδα µαθητών και καθηγητών του 7ου Γυµνασίου Χανίων για εργασία της σχετικά µε τη µετατροπή ενός δηµόσιου χώρου από χορτολιβαδική έκταση, σε πρότυπο πάρκο στη συνοικία του Κουµπελή, κοντά στο σχολείο.
Μάλιστα, η οµάδα δεν µένει στη θεωρία αλλά περιµένει η πρότασή της να εισακουστεί από τον ∆ήµο Χανίων, καθώς η δηµιουργία πάρκου στον συγκεκριµένο χώρο προβλέπεται στο σχέδιο πόλεως για την περιοχή του Κουµπελή.
Η οµάδα Gen Z του σχολείου που ασχολείται µε τη 3D σχεδίαση και εκτύπωση, αποτελείται από τους µαθητές: Αλεξάκη Ευελπία, Βασσάλο Αντώνη, Γαγάνη Γιάννη, Καλλίνικο Αλέξανδρο, Καλλίνικο Μάξιµο, Κατερινάκη Αθηνά, Κωνσταντουλάκη Μάνο, Μανάκου Ελένη, Μαυράκη Εµµανουήλ, Μιλιδάκη Νίκο, και τις καθηγήτριες Αθανασάκη Νεκταρία και Λυκοτραφίτη Λαµπρινή.
Η οµάδα έλαβε µέρος στον Πανελλήνιο διαγωνισµό “ST3dM2023” που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης µε θέµα «Ο Κοινόχρηστος χώρος που συχνάζουµε» κατέκτησε την τρίτη θέση και θα παρουσιάσει την εργασία της στο αντίστοιχο συνέδριο που διοργανώνει το ΑΠΘ στις αρχές ∆εκεµβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Οπως σηµειώνουν οι καθηγήτριες κ. Αθανασάκη και Λυκοτραφίτη, «το σχέδιο πόλεως στην περιοχή του Κουµπελή, προβλέπει τη δηµιουργία πάρκου σε συγκεκριµένο χώρο πλησίον του σχολείου µας. Γι αυτό το χώρο, επέλεξαν να κάνουν πρόταση τα παιδιά, ακολουθώντας τις προσωπικές τους ανάγκες και οπτικές, για το τι σηµαίνει χώρος χαλάρωσης και διασκέδασης για τους ανθρώπους και κυρίως για τα παιδιά του 21ου αιώνα. Η οµάδα σχεδίασε µέσω της πλατφόρµας Tinkercad, κούνιες για ΑΜΕΑ , πάρκο σκύλων, πίστα σκέιτ, σιντριβάνι, αυτόνοµο φορτιστή ηλεκτρικών πατινιών και ποδηλάτων µε χρήση ηλιακών πάνελ και ένα φουτουριστικό λουλούδι-φωτοβολταϊκό. Η οµάδα δούλεψε µε ενσυναίσθηση και οµαδικότητα και πραγµατικά θα χαρεί να δει να υλοποιείται κάποια από τις προτάσεις της».
Οπως σηµειώνουν τα µέλη της οµάδας, η περιοχή αυτή είναι νεόδµητη και ο δήµος Χανίων δεν έχει προλάβει να διαµορφώσει όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Ετσι, έφτιαξαν την πρόταση που θα κοινοποιήσουµε στο δήµο «µε την ελπίδα να εισακουστούν οι επιθυµίες µας. Επιπλέον, θα δώσουµε την ευκαιρία να διαµορφωθεί καλαίσθητα ένας χώρος που αισθητικά είναι αδιάφορος αυτή τη στιγµή, ενώ µαζεύει ακαθαρσίες αφού κανείς δεν τον φροντίζει».
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Επειδή ήθελαν το πάρκο να είναι αρεστό σε όλους, µικρούς και µεγάλους, µοίρασαν ένα σχετικό ερωτηµατολόγιο σε google forms στους µαθητές του σχολείου αλλά και στους γονείς τους. Η επιλογή των µαθητών και των γονέων τους, έδωσε ένα αντιπροσωπευτικό δείγµα στην έρευνά τους διότι είναι οι άνθρωποι που ζουν κατά κύριο λόγο στη γειτονιά του Κουµπελή.
Μελετώντας τα αποτελέσµατα της έρευνας, σηµειώνουν τα µέλη της οµάδας GEN Z, «παρατηρήσαµε ότι το 53,3% των µαθητών του σχολείου µας επιθυµούν να φτιαχτεί µια πίστα για σκέιτ, πατίνια και ρόλερ. Τέτοια πίστα δεν υπάρχει στην πόλη µας και είναι σίγουρο ότι θα προσελκύσει παιδιά και από άλλες περιοχές, δίνοντας ζωντάνια στην γειτονιά µας. Επιπλέον υπάρχει έντονη επιθυµία για τη δηµιουργία χώρου πρασίνου σε ποσοστό 58,9% αλλά και παιδικής χαράς σε ποσοστό 34,4%, µε δυνατότητα πρόσβασης παιδιών ΑΜΕΑ, µια που η µοναδική παιδική χαρά που µπορεί να τα φιλοξενήσει βρίσκεται µακριά από τη δική µας περιοχή. Ακόµη, σεβόµενοι τις επιθυµίες των συµµετεχόντων, αποφασίσαµε να υλοποιήσουµε ένα πάρκο σκυλιών κάτι που δεν υπάρχει στην πόλη µας».
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙ∆Α ΤΟΥ ∆ΗΜΟΥ
Το επόµενο βήµα της οµάδας ήταν η αναζήτηση της προς µελέτη έκτασης στην ιστοσελίδα του ∆ήµου Χανίων για να βρούµε πληροφορίες για τις διαστάσεις της και η αναζήτηση του τοπογραφικού διαγράµµατος από το σχετικό τµήµα του ∆ήµου, για να ξεκινήσει η χωροθέτηση του πάρκου.
Τα µέλη της οµάδας σηµειώνουν µεταξύ άλλων:
«Η οµάδα µας αποφάσισε ποιους τοµείς θα ερευνήσει για να υλοποιήσει την ιδέα της και στη συνέχεια ξεκίνησε έρευνα στο διαδίκτυο, σκιτσάρισµα σε χαρτί, αλλά και ο σχεδιασµός τµηµάτων του πάρκου µε το πρόγραµµα Tinkercad.
Στο χώρο πρασίνου του οικοπέδου µας θα βάλουµε πολλών ειδών δέντρα και λουλούδια, όπως Καλλωπιστικές Μουριές, που κάνουν αρκετή σκιά και οι καρποί τους δεν πέφτουν κάτω, οπότε περιορίζουµε την ανάγκη για καθαρισµό. Επίσης θα βάλουµε Χαρουπιές, οι οποίες κάνουν παχιά σκιά και έχουν καρπούς µε υψηλή διατροφική αξία που µπορούν να χρησιµοποιηθούν από την σχολική κοινότητα σε περιβαλλοντικά προγράµµατα αλλά και από τους κατοίκους της περιοχής. Μία άλλη ιδέα είναι η φύτευση Κλαίουσας Ιτιάς, η οποία έχει ταχεία ανάπτυξη και εντυπωσιακούς βλαστούς όλες τις εποχές του χρόνου. Παρέχει πλούσια σκιά και θα έχουµε τη δυνατότητα να βάλουµε παγκάκια γύρω από τον κορµό της για να ξεκουράζονται και να δροσίζονται οι επισκέπτες του πάρκου.
Η περιοχή που βρίσκεται το πάρκο µας, κάποιες µέρες του χρόνου είναι επιβαρυµένη από οσµές προερχόµενες από τον “γείτονά µας”, που δεν είναι άλλος από τον Βιολογικό Καθαρισµό Χανίων που βρίσκεται σε µικρή απόσταση, περίπου 350 m. Με στόχο να δηµιουργήσουµε ένα χώρο που να αναδύονται όµορφα αρώµατα, θα προσθέσουµε ένα µικρό βοτανικό πάρκο µε φυτά και λουλούδια. Γι’ αυτό, θα επιλέξουµε λεβάντα, θυµάρι, φασκόµηλο, µαλοτήρα και χαµοµήλι που είναι ευεργετικά φυτά µε υπέροχο άρωµα. Για τη δηµιουργία µιας ευχάριστης ατµόσφαιρας, θα βάλουµε πολύχρωµα λουλούδια, τα οποία θα τοποθετήσουµε σε τέτοια σειρά, ώστε να φτιάχνουν ένα ουράνιο τόξο! ∆ηλαδή σκεφτόµαστε να φυτέψουµε κόκκινα τριαντάφυλλα, πορτοκαλί πικραλίδες, κίτρινες ντάλιες, πράσινα χρυσάνθεµα, µπλε ίριδες και µωβ καµπανούλες.
Με κριτήριο το σεβασµό προς το περιβάλλον αποφασίσαµε το πότισµα του πάρκου µας να γίνει µε χρήση του νερού που παράγεται από την επεξεργασία ληµµάτων στο βιολογικό καθαρισµό. Για να καταλήξουµε σε αυτήν µας την απόφαση, µελετήσαµε πως λειτουργεί ένας βιολογικός καθαρισµός».
Καταλήγοντας τα µέλη της οµάδας τονίζουν:
«Oι επιλογές µας έχουν στόχο την ενίσχυση της αειφορίας για το περιβάλλον, φέρνοντας εναλλακτικούς και φιλικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας ενώ χρησιµοποιούνται υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιµα. Παράλληλα, υποστηρίζονται οι ανάγκες µιας σύγχρονης κοινωνίας και αναπληρώνονται κενά που η πολιτεία δεν έχει ακόµη καλύψει, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής µας».