Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Χρονοδιάγραμμα έργων για την Κίσσαμο από τον δήμαρχο Γιώργο Μυλωνάκη

Απαντήσεις για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της περιοχής

Τι παρεμβάσεις έγιναν και ποιες δεν έγιναν στην Κίσσαμο τα τελευταία χρόνια, τι μέλλει γενέσθαι με την παράκαμψη Τοπολίων και τη λιμνοδεξαμενή Έλους; Υπάρχει περίπτωση να έχουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα την κατασκευή του Λυκείου και του ΕΠΑΛ της περιοχής;
Στα παραπάνω ερωτήματα, μεταξύ άλλων, κλήθηκε να απαντήσει ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Γιώργος Μυλωνάκης, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στα “Χανιώτικα νέα”.

Το 2019, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες εξασφαλίστηκε από την τότε κυβέρνηση ένα ποσό της τάξης των 10 εκ. ευρώ για αποκατάσταση των ζημιών -από την Περιφέρεια Κρήτης- στην επικράτεια του Δήμου Κισσάμου. Τι έχει γίνει με αυτά τα χρήματα, έχουν γίνει έργα και ποια;
Ναι από τις προηγούμενες θεομηνίες του 2019 εξασφαλίστηκαν 10 εκ. ευρώ για να αποκατασταθούν οι ζημιές του δήμου. Κατ’ αρχήν να πω βέβαια 10 εκ. ευρώ είναι μεγάλο ποσό, αλλά αν δούμε τι πήραν εκείνη της εποχή οι άλλοι δήμοι, συγκριτικά με τις ζημιές που είχαμε, το ποσό αυτό είναι πολύ μικρό και αυτό οφείλεται στην κακή διεκδίκηση της τότε δημοτικής αρχής.
Η Κίσσαμος είχε πολλές ζημιές που συγκρίνονταν μόνο με του Πλατανιά. Όταν λοιπόν ο Πλατανιάς πήρε 35 εκ. ευρώ και ο Αποκόρωνας με ελάχιστες ζημιές πήρε σχεδόν 6 εκ. ευρώ, τότε πόσο έπρεπε να πάρει η Κίσσαμος που σε ζημιές ήταν κοντά στον Πλατανιά και όχι στον Αποκόρωνα; Η Λογική λέει από 20 έως 30 εκατομμύρια. Τελικά πήραμε 10 γιατί δεν ξέραμε να διεκδικήσουμε, γιατί όταν έβρεχε λεφτά εμείς κρατούσαμε ομπρέλα.
Τώρα, για τα έργα αυτά με το ποσό που εξασφαλίστηκε, εμείς που δεν έχουμε τεχνική υπηρεσία, από την πρώτη στιγμή προσεγγίσαμε την Περιφέρεια να τα υλοποιήσει, που εκτελούσε και ανάλογα έργα στο επαρχιακό μας δίκτυο. Παράλληλα καταγράψαμε τις ζημιές με τους τοπικούς και κάναμε τις ανάλογες μελέτες.
Κατανοήσανε την ανάγκη οι κ. Αρναουτάκης και Καλογερής και μόλις λοιπόν δρομολόγησε τα επαρχιακά έργα η Περιφέρεια, πήρε και επιπλέον μηχανικούς από τον Δαίδαλο, προχωρήσαμε σε προγραμματική σύμβαση, δημοπρατήθηκαν τα έργα, πριν λίγες μέρες συμβασιοποιήθηκε το πρώτο σχεδόν 3 εκ. ευρώ που αφορά την περιοχή του Ιναχωρίου και τα ανάλογα έργα για Μήθυμνα και Κίσσαμο είναι έτοιμα για υπογραφή μέσα στον Οκτώβρη.
Έτσι τα έργα αυτά θα εκτελεστούν με την επίβλεψη και την εγγύηση της τεχνικής υπηρεσίας της Αντιπεριφέρειας Χανίων. Αν βέβαια είχαμε π.χ. εξασφαλίσει 20 εκ. ευρώ τότε τα ποσά ανά δημοτική ενότητα θα ήταν διπλάσια, αλλά όπως είπα, όταν έπρεπε δεν έγιναν οι ανάλογοι χειρισμοί.

Δύο ακόμα έργα, που εκτελούνται από την Περιφέρεια η “Παράκαμψη Τοπολίων” αλλά και τη “Λιμνοδεξαμενή Έλους” που την υλοποιεί το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης με επίβλεψη και επιπλέον χρηματοδότηση από την Περιφέρεια συμπληρώνουν 10 χρόνια υπό κατασκευή. Δεν ανήκουν στο Δήμο, ούτε τα φτιάχνει ο Δήμος, αφορούν όμως άμεσα το Δήμο. Απασχόλησε τη δημοτική σας αρχή η κατάσταση αυτή, έχει κάνει κάποιες ενέργειες για “ξεπαγώσουν” τα συγκεκριμένα έργα;
Κύριε Κώνστα εμείς έχουμε ως αρχή και είχαμε δεσμευτεί και προεκλογικά πως θα παρακολουθούμε και θα διεκδικούμε κάθε έργο του δήμου μας άσχετα αν είναι δημοτικής, περιφερειακής ή κρατικής αρμοδιότητας. Εννοείται λοιπόν πως παρακολουθήσαμε αυτά τα δύο έργα σε κάθε βήμα.
Για την Λιμνοδεξαμενή του Έλους αν ανατρέξετε στα αρχεία σας θα δείτε πως από το 2019 στους πρώτους μας μήνες κάναμε συναντήσεις για το θέμα και με τον κ. Αρναουτάκη, αλλά και με τον τότε αρμόδιο υπουργό κ. Βορίδη. Εξασφαλίστηκαν οι πιστώσεις από Περιφέρεια και Υπουργείο, έγιναν οι διαδικασίες και ξαναξεκίνησε το έργο.
Μετά λύθηκαν κάποια θέματα με απαλλοτριώσεις, βοηθήσαμε όπου μπορούσαμε, τέλος πάντων σήμερα το έργο πάει προς ολοκλήρωση, ελπίζω το 2024 και να πρωτογεμίσει η λιμνοδεξαμενή τον επόμενο χειμώνα. Για την Παράκαμψη Τοπολίων, ξέρετε καλά γιατί το παρακολουθείτε το θέμα, όταν αναλάβαμε το 2019 είχε πολλές ζημιές από τις θεομηνίες, συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια, εξασφαλίστηκε ότι θα μελετηθεί πλήρως η αποκατάσταση των ζημιών γιατί μας ενδιαφέρει να έχουμε ένα ασφαλές έργο, εξασφαλίστηκαν μεγάλες συμπληρωματικές πιστώσεις από τον κ. Αρναουτάκη, δυστυχώς υπήρξε καθυστέρηση στην αδειοδότηση του χώρου που θα αποθέτουν τις εκσκαφές μας πήγε πίσω αυτό, όμως τελικά όλα λύθηκαν και θεωρώ ότι του χρόνου ίσως και μέσα στο καλοκαίρι το έργο θα ολοκληρωθεί.
Δυστυχώς σε αυτό το έργο είχαμε καθυστερήσεις, σε αντίθεση με το έργο των πρανών μέσα στο Φαράγγι δίπλα στην σήραγγα που και γρήγορα έγινε και πολλά προβλήματα έλυσε.

ΛΥΚΕΙΟ – ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΑ ΣΕΜΠΡΩΝΙΩΤΗ

Το ζήτημα με τα νέα κτήρια για το Λύκειο και το ΕΠΑΛ Κισάμου που βρίσκεται; Το παρακολουθεί ο Δήμος, υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα έχουμε τα νέα κτήρια;
Το ζήτημα των νέων κτιρίων του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Κισσάμου το παρακολουθούμε συνεχώς και σε στενή συνεργασία με τον κ. Αρναουτάκη, όπως και με τους Βουλευτές. Γνωρίζετε ότι υπάρχει η προέγκριση της οικοδομικής άδειας από τον Μάιο και από την πρόσφατη επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών μας ενημέρωσε ότι οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και είναι πρότυπες όπως είπε. Κλείνει λοιπόν ο φάκελος και η ΚΤΥΠ υποβάλλει το έργο για χρηματοδότηση στον κ. Αρναουτάκη.
Όπως ενημέρωσε και ο κ. Καλογερής στον πρόσφατο αγιασμό στο ΕΠΑΛ, το συνολικό έργο είναι στο ύψος των 11 εκ. ευρώ και ο κ. Αρναουτάκης θα το εντάξει σε χρηματοδότηση σαν μεγάλο και πρότυπο έργο. Περιμένω το έργο να χρηματοδοτηθεί να δημοπρατηθεί από την ΚΤΥΠ έως το επόμενο καλοκαίρι. Αυτές είναι οι επίσημες ενημερώσεις για όσους δεν πιστεύουν εμάς, από τους αρμόδιους και για τις μελέτες και για την χρηματοδότηση.
Να πω βέβαια πως εδώ στην Κίσσαμο κυκλοφορεί από ειδικούς στην παραπληροφόρηση, πως έπρεπε τα σχολεία να είχαν ήδη κατασκευαστεί. Δηλαδή ένα έργο που όλοι οι άλλοι δήμοι σε Χανιά – Κρήτη και Ελλάδα χρειάζονται συνήθως πάνω από δέκα χρόνια να το μελετήσουνε και να το κατασκευάσουνε, ο Μυλωνάκης έπρεπε να το είχε φτιαγμένο σε 3 χρόνια. Και ποιοι το λένε αυτό;
Αυτοί που για 5 χρόνια προσπαθούσανε να ξεκινήσουνε τις στατικές μελέτες των Λυκείων, δεν ξεκινήσανε τίποτα ως το 2019 και μετά εμείς έπρεπε να μελετήσουμε και να κατασκευάσουμε Λύκεια σε χρόνους ρεκόρ. Όσοι ξέρουν τις διαδικασίες γελάνε με αυτά τα πράγματα.
Επίσης, φτιάχτηκαν έστω και με καθυστέρηση, χώροι εξαιρετικοί για την προσωρινή λειτουργία των Λυκείων με 2,5 εκ. ευρώ, ενώ κατεδαφίστηκαν και τα παλιά κτίρια.

Το διπλό φράγμα Σεμπρωνιώτη – Ταυρωνίτη ποταμού είναι στη διαδικασία της δημοπράτησης. Μέχρι όμως να ολοκληρωθεί έχετε σχέδιο για το πως θα αντιμετωπιστούν τα μεγάλα θέματα με την υδροδότηση της Δυτικής Κισσάμου;
Ναι τα φράγματα αποτελούν την οριστική λύση για ύδρευση και άρδευση, δημοπρατήθηκαν και θα κατασκευαστούν από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες με την επίβλεψη του Υπουργείου Υποδομών, οπότε θα κατασκευαστούν γρήγορα και σωστά το κυριότερο. Σύμφωνα με το Υπουργείο βέβαια θα υπογραφτεί η σύμβαση το 2024 και θέλουν 4 χρόνια κατασκευής, άρα και αν υπάρξει κάποια καθυστέρηση ως την σύμβαση θα τα έχουμε έως το 2030.
Θυμίζω ότι τα Φράγματα Ταυρωνίτη τα είχαμε εξαγγείλει το 2019 σαν μεγάλο στόχο και σε τρία χρόνια το Υπουργείο τα δημοπράτησε.
Άρα κάτι ξέραμε και σίγουρα κάτι κάναμε σωστά όλοι μας, δήμοι και Περιφέρεια, για να έχουμε τόσο γρήγορη εξέλιξη.
Τώρα για το μεσοδιάστημα, στην ύδρευση έχουμε δρομολογήσει και δημοπρατήσει και την ολοκλήρωση της νέας επιτυχημένης γεώτρησης Πλατάνου και την επέκταση των δικτύων με χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης. Οπότε εκεί θα έχουμε άμεση βελτίωση.
Για την άρδευση το πιο γρήγορο σχετικό έργο είναι το αρδευτικό που θα μεταφέρει χειμερινές απορροές από τις πηγές Σφηναρίου στον Πλάτανο. Αυτό που είχε υποβάλλει η προηγούμενη δημοτική αρχή σε λάθος πρόγραμμα και απορρίφθηκε από το ΕΣΠΑ, τώρα που το επικαιροποιήσαμε και ξαναανοίγει το σχετικό πρόγραμμα θα το υποβάλλουμε και θα προσπαθήσουμε να κατασκευαστεί το δυνατόν γρηγορότερα.
Υπάρχει και μια πρόταση για την κατά προτεραιότητα κατασκευή του αγωγού από Κολένι προς Πλάτανο – Γραμβούσα, όταν θα αρχίσει το έργο των φραγμάτων, που απάντησε το υπουργείο πως θα την εξετάσει κατά την υπογραφή της σύμβασης.

Άλλο μείζον θέμα το κυκλοφοριακό και ειδικά το έργο κατασκευής της Παράκαμψης Καστελίου. Γνωρίζουμε ότι εκπονούνταν μια μελέτη από το Υπουργείο, που βρίσκεται αυτή, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της;
Πολύ σωστά τα λέτε και το ότι το πρόβλημα είναι μείζον και μελέτη υπήρχε και το 2013 είχε κατατεθεί και η περιβαλλοντική.
Η μελέτη αυτή του Υπουργείου, μετά το 2014 εγκαταλείφθηκε στα συρτάρια των υπηρεσιών, δεν ασχολήθηκε κανείς με αυτήν και το 2019 που αναλάβαμε προσπαθήσαμε με την συνεργασία της Αντιπεριφέρειας να την ξαναξεκινήσουμε.
Χρειάστηκε πολύς κόπος πολλές συναντήσεις και παρεμβάσεις για να γίνει κατανοητό πως δεν νοείται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την τόση κίνηση να περνά μέσα από το Καστέλι. Βοήθησε πολύ και η κ. Μπακογιάννη, ώσπου πέρυσι το Υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να ξαναδεί την μελέτη της Παράκαμψης με συμβούλους και γρήγορες διαδικασίες σαν του ΒΟΑΚ. Τώρα η μελέτη επικαιροποιείται και ετοιμάζεται η νέα περιβαλλοντική να έρθει για διαβούλευση και να προχωρήσει το έργο.
Πάντως νομίζω είναι σημαντικό πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πριν 3 μήνες από το Καστέλι ανακοίνωσε την χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου μαζί με τον νέο ΒΟΑΚ.

Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κισσάμου

Από το 2019 όταν αναλάβατε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Θ. Σταθάκης μας έλεγε ότι είχε προγραμματική σύμβαση με το Πολυτεχνείο Κρήτης για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κισσάμου την οποία εγκαταλείψατε για να προχωρήσετε σε ερευνητική εργασία με τον ίδιο σκοπό με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Σας κατηγορεί δηλαδή ότι καθυστερήσατε την ανάπλαση ιστορικού κέντρου της Κισσάμου…
Λοιπόν, να είμαστε ξεκάθαροι και σε αυτό, εμείς δεν παραλάβαμε καμία εγκεκριμένη μελέτη για το ιστορικό κέντρο Κισσάμου. Να θυμίσω πως ο κ. Σταθάκης την προηγούμενη περίοδο έφτασε στο σημείο να γεμίσει τσιμεντόλιθους το Καστέλι γιατί λέει έκανε δοκιμές ανάπλασης. Αυτή ήτανε η λογική του, έτσι αντιλαμβάνεται την πόλη και πως θα την διαχειρίζεται.
Όσο γι’ αυτό που λέει πως μας άφησε, ήταν μια πρόταση για προγραμματική σύμβαση με το Πολυτεχνείο Κρήτης που ο ίδιος χωρίς καμία υπηρεσία σχεδίασε, την έφερε στο συμβούλιο, αλλά όταν ήταν έτοιμη αντί να την υπογράψει, αυτός την έβαλε στο συρτάρι. Για ποιο λόγο μόνο αυτός ξέρει.
Μόλις είδε βέβαια το 2020, πως η σημερινή δημοτική ξεκινούσε μια μεγάλη συνεργασία με την Περιφέρεια, με την Αρχαιολογία Χανίων, με τον δήμο Χανίων και με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο με μεγάλη ομάδα καθηγητών, τότε ξαναθυμήθηκε την δική του προγραμματική που ο ίδιος έβαλε στο συρτάρι και δεν υπόγραψε. Γραφικά πράγματα δηλαδή.
Πάμε τώρα στην ουσία. Με την συνεργασία όλων αυτών των φορέων, έχουμε σήμερα ένα συνολικό σχεδιασμό για το Καστέλι και αρχιτεκτονικά και κυκλοφοριακά.
Το master plan είναι στο Υπουργείο Πολιτισμού για έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ήδη ο κ. Αρναουτάκης από την Κίσσαμο ανακοίνωσε πως θα αναλάβει τις χρηματοδοτήσεις των αναπλάσεων που τμήμα – τμήμα θα προχωρούν. Κάτι ξέρει ο Περιφερειάρχης από αυτά τα έργα και την ωριμότητα στην Κίσσαμο για να δεσμευτεί δημόσια.
Η πρώτη Ανάπλαση θα είναι στην οδό Σκαλίδη που εγκρίθηκαν οι μελέτες, έχουμε χρηματοδότηση και πάμε για την δημοπράτηση. Έτοιμες είναι και οι μελέτες και για την ανάπλαση της πλατείας του Μουσείου, που θα είναι η πρώτη που θα χρηματοδοτήσει ο κ. Αρναουτάκης. Και έπεται συνέχεια, σταδιακά -όπως και στα Χανιά- θα υλοποιούνται όλα τα τμήματα.
Κύριε Κώνστα ειλικρινά αυτό το έργο, η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, είναι ο μεγαλύτερος στόχος για μένα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα