Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

“Χτυπάει” τους νέους ο καρκίνος στην Κρήτη

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο αριθμός κρουσμάτων καρκίνου στην Κρήτη και, μάλιστα, σε νεανικές ηλικίες.

Την ίδια ώρα, το Νοσοκομείο Χανίων παραμένει χωρίς Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα με τους δύο, μόνο, ογκολόγους της Ογκολογικής Κλινικής να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν τους ολοένα και περισσότερους ασθενείς.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν χθες στο περιθώριο της επιστημονικής διημερίδας για τη θεραπεία των νεοπλασματικών ασθενειών που ολοκληρώνεται σήμερα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) στα Χανιά.
Τη διημερίδα οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Γηριατρικής Ογκολογίας σε συνεργασία με τη Μονάδα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, το Ογκολογικό Τμήμα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, την Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων και την Εταιρεία Στήριξης της Αντικαρκινικής Ερευνας.

Μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, συντονιστής – διευθυντής στο Ογκολογικό Τμήμα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, Νίκος Ανδρουλάκης, υπογράμμισε ότι «αν και τα στοιχεία που έχουμε για την Ελλάδα είναι αρκετά κατά προσέγγιση, υπάρχει μια ένδειξη για αυξητική τάση και υπάρχε και μια ηλικιακή μετατόπιση. Βλέπουμε όλο και περισσότερο περιστατικά καρκίνου σε νεότερες ηλικίες. Από την αλλη μεριά, όλο αυτό το διάστημα και λόγω της πανδημίας, πολύς κόσμος παρέλειψε τον προληπτικό έλεγχο με αποτέλεσμα πολλά περιστατικά να έρχονται σήμερα στους γιατρούς και στα νοσοκομεία, σε ποιο προχωρημένα στάδια. Πιστεύω ότι σιγά – σιγά αυτό αποκαθίσταται. Ξαναρχίζουν τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου. Οπότε νομίζω ότι η κατάσταση το επόμενο διάστημα θα βελτωθεί. Αυτό όμως που δεν φαίνεται να βελτιώνεται είναι η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία σε σχέση με τη δυνατότητά τους να ανταπεξέλθουν στο βάρος της αυξημένης ζήτησης.
Είναι τμήματα που πάσχουν από υποστελέχωση τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό και σε διοικητικό προσωπικό.
Το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις τρέχουν στον τομέα του καρκίνου. Υπάρχουν σήμερα πολύ περισσότερες θεραπευτικές δυνατότητες, εκτός από την κλασική χημειοθεραπεία. Είμαστε τυχεροί γιατί στην Ελλάδα έχουμε πρόσβαση σε όλες αυτές τις θεραπείες».
Ο ίδιος, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Κρήτη, σημείωσε ότι «τα στοιχεία στην Ελλάδα είναι αρκετά ανακριβή γιατί μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια για τη δημιουργία Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών έχει ναυαγήσει πολλαπλώς. Ομως, υπάρχουν κάποια επιμέρους στοιχεία όπως: η προσπάθεια καταγραφής του καρκίνου στην Κρήτη που είχε ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τον κ. Λιονή, μας δίνει κάποια δεδομένα, κάποιες περιστασιακές άλλες προσπάθειες στη υπόλοιπη Ελλάδα και τα στοιχεία της Ευρωπαικής Ενωσης. Από όλα αυτά έμμεσα μπορούμε να συνάγουμε και κρίνοντας και από το φόρτο της δουλειάς που αντιμετωπίζουμε πια, ότι υπάρχει αυξητική τάση (για την Κρήτη). Σε καμία περίπτωση δεν θελω να δώσω την εντύπωση ότι υπάρχει επιδημία καρκίνου σε νεότερες ηλικίες αλλά σε ασυνήθιστα νεότερες ηλικίες βλέπουμε πια και καρκίνους παχέος εντέρου, καρκίνους προστάτη και καρκίνους πνεύμονα, εκτός από τους καρκίνους του μαστού που πάντα το ξέραμε ότι μπορεί να εμφανιστούν και σε νεότερες ηλικίες».
Σχετικά με την την πρόληψη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο θέμα του καπνίσματος και της διατροφής, για να συμπληρώσει: «Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την έλλειψη άσκησης είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Γι΄αυτό όσο μπορούμε να τροποποιήσουμε τουλάχιστον τους παράγοντες που εξαρτώνται από ΄μας».

ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

Σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στον καρκίνο του πνεύμονα, αναφέρθηκε ο διευθυντής στη θωρακοχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων, Γεώργιος Κουλαξουζίδης, ο οποίος μιλώντας στα “Χ.ν.”, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχουν νέες προσεγγίσεις οι οποίες αφορούν στα αρχικά στάδια της νόσου. Μπορούμε πολλές φορές να κάνουμε επιλεκτικότερες εκτομές σε σχέση με το παρελθόν, να αφαιρέσουμε λιγότερο τμήμα του πνεύμονα, στηριζόμενοι σε νέες μεθόδους. Επίσης έχουμε τη δυνατότητα αυτές τις εκτομές να τις κάνουμε αποφεύγοντας τις μεγάλες τομές, με θωρακοσκοπικές μεθόδους. Και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κινητοποιούμε τους αρρώστους μας γρηγορότερα, να φεύγουν από το νοσοκομείο νωρίτερα κι αν χρειαστεί οποιαδήποτε συμπληρωματική θεραπεία, μπορεί αυτή να αρχίσει νωρίτερα, με βάση και τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης».
Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.” σημείωσε ότι «βλέπουμε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, μεγάλο αριθμό ασθενών, βλέπουμε και σε μικρότερες ηλικίες ασθενείς που παλιότερα ήταν μια νόσος κυρίως μεγαλύτερων ηλικιών. Δεν είμαι έτοιμος γιατί αυτό θέλει ουσιαστικά επιδημιολογική μελέτη που δεν είναι στο δικό μου αντικείμενο, να σας πω για αιτιολογικούς παράγοντες αλλά αναμφισβήτητα, συγκριτικά με άλλες περιοχές και ευρωπαικές και ακόμη μέσα στο χώρο της Ελλάδας, η καπνιστική συνήθεια είναι πολύ διαδεδομένη και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, ειδικά σε κάποιες πληθυσμιακές ομάδες όπως είναι οι αγρότες για την ποσοτική και ποιοτική χρήση φαρμάκων και άλλων παραγόντων του περιβάλλοντος. Αυτά βέβαια πρέπει να αποδειχτούν με στατιστικές μελέτες».
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι με βάση μελέτες στο κάπνισμα οφείλεται ένα 80% των διαγνώσεων, είτε με την κλασική του μορφή, είτε με την μορφή του παθητικού καπνίσματος. Ακόμη δεν έχουμε δεδομένα για τις νεότερες τάσεις που είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο και οι συσκευές ατμού».
Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι «στο Νοσοκομείο Χανίων από το 2018 που λειτουργεί η θωρακοχειρουργική κλινική, αισίως φτάνουμε σε πάνω από 400 χειρουργεία θωρακοχειρουργικής στο Νοσοκομείο Χανίων. Δεν υπάρχει ανάγκη να παραπέμπουμε αρρώστους για θωρακοχειρουργικό πρόβλημα, εκτός του Νοσοκομείου Χανίων. Μπορούμε δηλαδή να παρέχουμε τριτοβάθμιας περίθαλψης υπηρεσίες στο Νοσοκομείο Χανίων όσον αφορά το κομμάτι της χειρουργικής θώρακος. Και πολύ μεγάλο ποσοστό των ασθενών, από τα 400 χειρουργεία, περίπου το 60% έχει γίνει με τις νεότερες θωρακοσκοπικές μεθόδους από το 2018».

ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Ανάγκη για προσωπικό έχει η Ογκολογική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων καθώς διαθέτει μόνο δύο ογκολόγους ενώ τα περιστατικά αυξάνονται.
Όπως σημείωσε η διευθύντρια της Ογκολογικής κλινικής, ογκολόγος, Ηλιάδα Μπομπολάκη, «υπάρχει μια αυξανόμενη τάση με βάση τουλάχιστον τα περιστατικά που φτάνουν στο Νοσοκομείο. Από τις παθήσεις που είναι σε μεγαλύτερη συχνότητα, είναι πλέον το μελάνωμα, λόγω της έκθεσης στον ήλιο, της ατμόσφαιρας κ.λ.π., είναι ο καρκίνος του παγκρέατος.

Η αυξανόμενη συχνότητα πιθανότατα να είναι στο πλαίσιο του ότι έχουμε πια καλύτερες μεθόδους διάγνωσης και ευκολότερα μπορούμε να δινουμε ταυτότητα σε κάποια νόσο. Η ηλικιακή ομάδα χαμηλώνει. Οχι ότι δεν υπάρχει στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Βλέπουμε ασθενείς πάνω από 80 που εμφανίζουν καρκίνο. Αλλά και νεότερους, πολύ νεότερους».
Η ίδια σημείωσε ότι στο Νοσοκομείο Χανίων «δεν υπάρχει ακτινοθεραπευτικό τμήμα που σημαίνει ότι ο ασθενής ο οποίος θα πρέπει να κάνει ακτινοβολία, θα πρέπει να μεταβεί είτε στο Ηράκλειο, είτε σε κάποιο άλλο νοσοκομείο εκτός νομού, είτε να ζητήσει βοήθεια στον ιδιωτικό τομέα».
«Στο κομμάτι της παθολογικής ογκολογίας, δηλαδή του τμήματος στο οποίο εργάζομαι, η ανάγκη και η ζήτηση για παρακολούθηση και φροντίδα, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είμαστε μονάχα δύο γιατροί ογκολόγοι»., συμπλήρωσε η κα Μπομπολάκη. .


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα