Το cluster είναι µια συνεργατική συµµαχία, δηλαδή ένα σχήµα συνεργασίας σε ανταγωνιστικές αγορές, όπου τα µέλη συνεργάζονται για να επιτύχουν έναν κοινό στόχο. Στην παρούσα περίπτωση, ο στόχος είναι η προσέλκυση ασθενών από άλλες χώρες για ιατρικό τουρισµό. Ένας κρίσιµος παράγοντας για αυτήν την εξέλιξη είναι η Ευρωπαϊκή Οδηγία (2011/24/EU), η οποία ορίζει ότι οι ασφαλισµένοι που ταξιδεύουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για ιατρική αγωγή µπορούν να λάβουν αποζηµίωση στη χώρα προέλευσής τους.
Έτσι λοιπόν, θα µπορούσε να φτιαχτεί ένα Medical Tourism Hub, που θα λειτουργεί ως ιατρικός διαµεσολαβητής και θα διευκολύνει τη διασυνοριακή παροχή ιατρικών υπηρεσιών από πλευράς του ασθενούς και των οικείων του, της χώρας και του παρόχου. Το Cluster του ιατρικού τουρισµού θα περιλαµβάνει πρότυπα νοσοκοµεία, κλινικές, κέντρα αποκατάστασης, αεροπορικές εταιρείες, και resorts σε όλες τις µεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει κατά τη διάρκεια της παραµονής του τι θεραπεία θα λάβει, αξιοποιώντας ταυτόχρονα όλες τις ανέσεις και τα πολιτιστικά αγαθά της χώρας.
Όσοι απευθύνονται στο κέντρο θα έχουν πρόσβαση σε µια πληθώρα υπηρεσιών σε κρίσιµα κοµβικά σηµεία, προσφέροντας µια αξιοπρεπή, ολοκληρωµένη και ανταγωνιστική πρόταση για ιατρικό τουρισµό. Επιπλέον, οι ενδιαφερόµενοι θα µπορούν να επιλέξουν από ένα ευρύ φάσµα υπηρεσιών που παρέχονται από πρότυπα κέντρα, µε σκοπό τη θετική αξιολόγηση και τη δηµιουργία µακροπρόθεσµων, αµοιβαία επωφελών συνεργασιών, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Όσοι επιλέγουν ένα συγκεκριµένο κέντρο θα επωφελούνται από υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγειονοµικής περίθαλψης και ασφάλειας στην Ελλάδα, τα οποία συµµορφώνονται µε το Κανονιστικό Ευρωπαϊκό πλαίσιο και τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας υγιεινής. Οι παροχές θα περιλαµβάνουν πακέτα διακοπών σε προσιτές τιµές, µε στόχο να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική ως τελική επιλογή για ιατρικό τουρισµό.
Είναι γεγονός ότι η χώρα µας παρουσιάζει πλεονεκτήµατα, ως προορισµός ιατρικού τουρισµού, τα σηµαντικότερα εκ των οποίων είναι (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, ∆. Μπατάκης, η επίδραση του ιατρικού τουρισµού στην ανάπτυξη: µια στατιστική ανάλυση, Οικονοµικός Ταχυδρόµος, 09.05.2021):
Οι υποδοµές ιδιωτικής υγείας υψηλής ποιότητας.
Το ιατρικό προσωπικό, το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισµένο.
Η εύκολη πρόσβαση από όλες τις ηπείρους.
Η διαθεσιµότητα υποδοµών για όλες τις µορφές ιατρικού τουρισµού.
Ωστόσο, επισηµαίνεται ότι, την ίδια στιγµή η Ελλάδα καλείται να υπερκεράσει αδυναµίες, οι πιο σηµαντικές από τις οποίες είναι:
Το ότι η χώρα µας δεν είναι γνωστή ως προορισµός ιατρικών υπηρεσιών.
∆εν έχουν καταβληθεί όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την οργανωµένη της προβολή.
∆εν έχουν αναπτυχθεί τα δίκτυα συνεργασιών ανάµεσα στις τουριστικές, τις µεταφορικές, υγειονοµικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Ο χαµηλός βαθµός πιστοποίησης.
Ο χαµηλός βαθµός δικτύωσης σε διεθνές επίπεδο.
Η µη επαρκής υποστήριξη από το κράτος σε θέµατα ρυθµιστικά, επενδυτικά, αλλά και σε θέµατα προώθησης.
Αναφορικά µε τις δράσεις που προτείνονται σχετικά µε τον τοµέα της προβολής, σε συνέργεια µε δηµόσιους φορείς, είναι η ανάπτυξη περιφερειακών πλάνων προβολής σε συνεργασία µε φορείς, οι οποίοι έχουν σχετικούς προϋπολογισµούς και δραστηριότητες, σε περιοχές όπως είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και ο δήµος Αθηναίων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Κρήτης.
Τέλος, στόχος του cluster του ιατρικού τουρισµού είναι η από κοινού συνένωση των κορυφαίων επιστηµόνων της χώρας µας, ενώνοντας γνώσεις και εµπειρία, ανταλλάσοντας ιδέες, ώστε να δικτυωθούν και να συνεργαστούν σε καινοτόµες λύσεις που θα ωφελήσουν τόσο τους ασθενείς παγκοσµίως, όσο και την Ελλάδα στο σύνολό της.
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΠΟΥΝΙ∆ΗΣ, ΑΚΑ∆ΗΜΑΪΚΟΣ
ΕΠΙΤΙΜΟΣ ∆Ρ. ΑΠΘ
∆Ρ. ∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΤΑΚΗΣ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ FINANCIAL ENGINEERING
Μ.SC. LSE INTERNATIONAL HEALTH POLICY, M.SC. HEALTH ECONOMICS AND MANAGEMENTent
∆Ρ. ΠΕΤΡΟΣ ΑΣΜΑΡΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ FINANCIAL ENGINEERINGng