Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Covid-19: Η Διεθνής διάσταση (ΙΙ)

Η πανδημία λόγω της Covid-19 απασχολεί όλο τον πλανήτη και όχι βέβαια μόνο τη χώρα και τη περιοχή μας. Σε πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, λέγεται ότι οι αρχές φοβούνται μιαν ανεξέλεκτη αναζωπύρωση της επιδημίας (βλ. «Covid-19: l’ exécutif se prepare à une seconde vague», Le Monde, 24 Ιουλίου, 2020, σελ. 1).
Οι αρχές στη Γαλλία σχεδιάζουν νέα μέτρα που θα ενισχύσουν την άμυνα κατά της πανδημίας, που αναμένεται για το φθινόπωρο. Οι έρευνες συνεχίζονται και βεβαίως το πρόβλημα το μεγάλο είναι οι τουριστικές περιοχές όπου τα μέτρα ενισχύονται. Εκείνο που οι αρχές προσπαθούν να εφαρμόσουν είναι να πάρουν μαθήματα από την πανδημία της άνοιξης για να την αντιμετωπίσουν καλύτερα, αν επανέλθει, το φθινόπωρο («Covid-19: Tirer les lecons du printemps», Le Monde, κύριο άρθρο, σελ. 31).
Το θέμα του Covid-19 είναι πρωτόγνωρο στις κοινωνίες μας και κάτι που φαίνεται ότι δεν θα περάσει χωρίς να αφήσει τα ίχνη του τόσο από απόψεως ασθενείας όσο και στην ίδια την κοινωνία διεθνώς.
Ο ΟΗΕ και οι εξειδικευμένοι οργανισμοί του κάνουν ό,τι μπορούν για να χτυπήσουν τη μάστιγα. Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. Και επίσης αντιμετωπίζουν άδικες, θα έλεγα, κατηγορίες από ιδιώτες και κράτη όπως ο κύριος Trump, o οποίος απέσυρε τη χώρα του από τον ΠΟΥ. Αυτό πράγματι θα έλεγα ότι είναι άπρεπο σε μιαν τέτοιαν εποχή όταν ο ΠΟΥ κάνει ό,τι μπορεί για να χτυπήσει την πανδημία και χρειάζεται τη βοήθεια και την οικονομική συνεισφορά όλων για να κάνει το έργο του.
Από την αρχή της πανδημίας του Covid-19,ο ΠΟΥ επαναλαμβάνει ότι για να εμποδίσομε την μετάδοση και εξάπλωση του ιού πρέπει να κάμνομε όσο το δυνατό περισσότερες δοκιμές στο πληθυσμό και να απομονώσουμε τους φορείς του ιού και επίσης το ίδιο με τις επαφές τους (βλ.
«Covid-19…», oπ. παρ.) Η Κύπρος ακολούθησε αυτή την οδηγία από τον ΠΟΥ και λόγω επίσης άλλων μέτρων που πήρε, προς το παρόν, πέτυχε τη μη εξάπλωση του ιού. Αυτό όμως είναι πρόωρο και όπως είπα κα έγραψα προηγουμένως πρέπει να εξακολουθήσομε να πέρνομε τις προφυλάξεις μας και να μην χαλαρώνομε. Η μάχη κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται και πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι ακόμα η αρχή, αφού ζούμε πάντα με πολλούς περιορισμούς και πόρρω απέχομε από την κανονική μας κατάσταση.
Εκτός από τον ΠΟΥ και άλλοι εξειδικευμένοι οργανισμοί του ΟΗΕ παίρνουν μέτρα, μέσα στις αρμοδιότητες τους, για τη καταπολέμηση της πανδημίας π.χ. το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη («UNDP»). Το Πρόγραμμα αυτό προτείνει να προσφερθεί βοήθεια σε 2,7 δισεκατομμύρια πρόσωπα στο κόσμο ούτως ώστε να εμποδιστεί μια διεθνής κρίση και να βοηθήσει πρόσωπα σε όλο τον κόσμο να μπορέσουν να πάρουν όλες τις προφυλάξεις για καταπολέμηση του Covid-19. Το Πρόγραμμα προτείνει γι’ αυτό το σκοπό ένα «μίνιμουμ έκτακτο εισόδημα» (βλ. Remi Barroux, «Un revenu minimum d’ urgence pour lutter contre le Covid-19», Le Monde, σελ. 15)
H συνεισφορά του UNDP είναι σημαντικότατη καθώς και όλου του συστήματος του ΟΗΕ. Πρέπει όμως και εμείς από τη μεριά μας και σαν άτομα να βοηθούμε με τη συμπεριφορά μας, και παίρνοντας τα αναγκαία μέτρα, τη καταπολέμηση του ιού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα