Ι.-ΣΕ λίγο ο κορωνοϊός κλείνει ένα χρόνο δυναμικής παρουσίας στον πλανήτη, αν και η Κίνα απ’ όπου ξεκίνησε, καθυστέρησε πολύ να τον αναγνωρίσει, να τον δημοσιοποιήσει, να τον αντιμετωπίσει.
ΚΑΘΕ πανδημία αποτελεί μέγεθος αντιστρόφως ανάλογο με την οικονομία ατόμων, κοινωνιών και κρατών. Σε παλαιότερες πανδημίες δεν υπήρχε η αποστασιοποίηση (distancing), ούτε μάσκες για όλους, ούτε καν οργανωμένα κράτη με ικανά εθνικά συστήματα Υγείας, ώστε να ελαχιστοποιούνται τα θύματα. Αλλά ούτε και οι οικονομίες ήταν τόσο πλούσιες, αλληλοεξαρτώμενες και οργανωμένες.
ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ των οικονομικών μεγεθών γνωρίσαμε στο πρώτο απαγορευτικό κύμα (lockdown) του κορωνοϊού (Μάρτης-Απρίλης-Μάης): είχαμε οικονομική καθίζηση παντού, ενώ καλούμαστε -αν και όχι χωρίς έντονες διαμαρτυρίες αυτή τη φορά- να ξαναζήσουμε το “Μένουμε σπίτι”!
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ μέγεθος που μετράει σε μια πανδημία είναι ο αριθμός των νεκρών. Κι αν μεν υπάρχει εμβόλιο (κλασική γρίπη), η οικονομία μπορεί να είναι ελεγχόμενη. Αν όχι (κορωνοϊός), τότε η πτώση των οικονομικών μεγεθών μιας χώρας είναι απρόβλεπτα καταστροφική!
ΕΥΤΥΧΩΣ που στον 21ο αιώνα μ.Χ., υπάρχουν οργανωμένες πολιτείες, υπάρχουν διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί, ένας παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), μια αστραπιαία πληροφόρηση (ΜΜΕ, διαδίκτυο, κινητά) και ενώσεις κρατών (ΕΕ) που ενεργούν από κοινού. Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει διεθνής συνεργασία επιστημόνων και κυβερνήσεων.
ΙΙ.– ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ, άραγε, να είχαμε αποφύγει το δεύτερο απαγορευτικό (lockdown) μέσα στον ίδιο χρόνο; Ναι, αν ήμασταν -πολίτες και κράτος- πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με τον κίνδυνο, αν δεν παρασυρόμασταν από αναπόδεικτες θεωρίες “συνωμοσίας”, αν είχαμε, δηλαδή, μεγαλύτερη συναίσθηση της ευθύνης μας, ως άτομα, κοινωνίες και κράτος.
ΕΝ ΜΕΡΕΙ “πέσαμε έξω”: Ας πούμε, ξεθαρρέψαμε με τον καλό καιρό (θέρος) και τα λίγα κρούσματα για να ξανοιχτούμε στον τουρισμό· στα ΜΜΜ συνεχίζουμε να συνωστιζόμαστε· στον αριθμό των τεστ είμαστε πολύ πίσω, ενω στις ΜΕΘ απλά λέμε αριθμούς! Σε ό,τι αφορά το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό, μόλις πρόσφατα προσλήφθηκαν 300 γιατροί για τις ΜΕΘ· στα σχολεία πειραματιζόμαστε· οι εντατικές -λιγοστές όπως πάντα- παραμένουν δίχως το ανάλογο προσωπικό, ενώ και οι τόσες δωρεές (Ιδρύματα Νιάρχος, Ωνάσης κ.ά.) παραμένουν αναξιοποίητες!
ΑΛΛΑ, “το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”. Πόσο μάλλον να τριτώσει το κακό.
Lockdown στα Χανιά και οι δημοσιογράφοι των “Χ.ν.” καταγράφουν καθημερινά τα σπουδαιότερα γεγονότα της τοπικής – και όχι μόνον – επικαιρότητας, στο “Ημερολόγιο καραντίνας.