Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

CPJ: Ρεκόρ συλλήψεων και δολοφονιών δημοσιογράφων το 2021

Ποτέ πριν ο αριθμός των δημοσιογράφων που βρίσκονται στις φυλακές σε παγκόσμια κλίμακα δεν ήταν τόσο υψηλός, καταγγέλλει σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα Πέμπτη η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ), με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία τονίζει πως μόνο η Κίνα και η Μιανμάρ έχουν φυλακίσει το ένα τέταρτο των 293 ρεπόρτερ που βρίσκονται πίσω από τα σίδερα.

Η CPJ, οργάνωση που χρηματοδοτείται από ιδιωτικές δωρεές και καταγγέλλει εδώ και 40 χρόνια τις δολοφονίες, τις φυλακίσεις, τις βίαιες επιθέσεις, τα κρούσματα λογοκρισίας και τις απειλές σε βάρος δημοσιογράφων, κάνει λόγο στην ετήσια έκθεσή της για 50 φυλακισμένους εργαζόμενους μέσων ενημέρωσης στην Κίνα, 26 στη Μιανμάρ, 25 στην Αίγυπτο, 23 στο Βιετνάμ και τους 19 στη Λευκορωσία.

Με βάση τα στοιχεία της CPJ, που περιλαμβάνει ακόμη στην κατάταξή της τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Τουρκία, τη Ρωσία, την Αιθιοπία και την Ερυθραία, οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο που βρίσκονταν στις φυλακές σε όλο τον κόσμο ήταν 293 την 1η Δεκεμβρίου 2021. Πρόκειται για νέο θλιβερό ρεκόρ· το προηγούμενο είχε καταγραφεί την αμέσως προηγούμενη χρονιά, το 2020, και ήταν 280.

«Είναι η έκτη συναπτή χρονιά που η CPJ καταγράφει αριθμό-ρεκόρ φυλακισμένων δημοσιογράφων στον κόσμο», στηλίτευσε ο διευθυντής της, ο Τζόελ Σάιμον.

«Το να οδηγούνται στη φυλακή δημοσιογράφοι που μεταδίδουν ειδήσεις είναι το έμβλημα κάθε αυταρχικού καθεστώτος», κατήγγειλε ο κ. Σάιμον, βρίσκοντας «ιδιαίτερα τρομακτικό το ότι η Μιανμάρ και η Αιθιοπία έκλεισαν τόσο βίαια την πόρτα στην ελευθεροτυπία».

Η οργάνωση εξάλλου καταμέτρησε 24 δολοφονίες δημοσιογράφων μέχρι τώρα φέτος σε διεθνή κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων 19 «σε αντίποινα για τη δουλειά τους», κυρίως στο Μεξικό και στην Ινδία.

«Το Μεξικό παραμένει η χώρα της αμερικανικής ηπείρου που είναι η πιο φονική για τους ρεπόρτερ, με τρεις δημοσιογράφους να δολοφονούνται εν είδει αντιποίνων για τα ρεπορτάζ τους», τονίζει η CPJ, προσθέτοντας πως ακόμη ερευνά άλλους έξι φόνους.

Η Ινδία βρέθηκε φέτος στην κορυφή αυτής της μακάβριας λίστας, με τέσσερις δημοσιογράφους να έχουν δολοφονηθεί.

Στην έκθεσή της, η CPJ τονίζει πως ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων σε παγκόσμια κλίμακα αντανακλά την αυξανόμενη δυσανεξία «για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία» από πλευράς ιδίως αυταρχικών καθεστώτων, με φόντο «πολιτικές ανατροπές και την καταστολή των μέσων ενημέρωσης».

Αναφέρεται στην Κίνα και την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιντζιάνγκ, στο πραξικόπημα στη Μιανμάρ, στον πόλεμο στη βόρεια Αιθιοπία, στη Λευκορωσία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα