Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Δ. Καιρίδης στα “Χ.ν.”: Ανάγκη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

» Ο υπουργός Δημήτρης Καιρίδης μιλά για την συνεργασία και συνεννόηση με την τοπική κοινωνία

 

Για την ανάγκη «ψυχραιμίας, συνεννόησης και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού» για το ζήτημα του μεταναστευτικού κάνει λόγο μιλώντας στα “Χανιώτικα Νέα” ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρης Καιρίδης.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Κρήτη τη Δευτέρα ο Υπουργός απαντά -μεταξύ άλλων- στα παράπονα των Δήμων του νησιού, να τοποθετηθεί για το θέμα της αξιοποίησης μέρους του παλιού ψυχιατρείου ως χώρου φιλοξενίας και την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο…

Μιλήστε μας αρχικά για την «ατζέντα» της επίσκεψης σας την εβδομάδα που έρχεται στην Κρήτη;
Το βασικό ζήτημα είναι η βέλτιστη δυνατή συνεργασία με την τοπική κοινωνία για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, σε συνεργασία πάντα με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία όπως το ΠΡΟΠΟ και το Ναυτιλίας. Ζούμε σε μια επικίνδυνη περιοχή, σε μια ταραγμένη εποχή. Στόχος της Κυβέρνησης, πάνω και πρώτα απ’ όλα, είναι η συνεχής εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Οι τοπικοί φορείς ανησυχούν για τις αυξανόμενες αφίξεις μεταναστών στα νότια της Κρήτης το τελευταίο διάστημα. Εκτιμάτε πως αυτό θα συνεχιστεί;
Δεν είναι εύκολες οι προβλέψεις, με δεδομένη την αστάθεια και ρευστότητα του διεθνούς συστήματος. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι η μεταναστευτική πρόκληση δεν είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο αλλά έχει διάρκεια και γι’ αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, συνεννόηση και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Η Κρήτη δεν είχε μέχρι τώρα ροές και επιδίωξη μας είναι να μην έχει. Κλειδί για κάτι τέτοιο είναι η συνεργασία με την Αίγυπτο. Γι’ αυτό πιέσαμε και την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την κατεύθυνση αυτή και με ικανοποίηση είδαμε, πριν λίγες μέρες, την επίτευξη συμφωνίας στο Κάιρο, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Η Ευρώπη δεν έχει κάνει αρκετά και εμείς πιέσαμε για την αναγνώριση του κρίσιμου σταθεροποιητικού ρόλου της Αιγύπτου…

 

Υπογράφηκε πρόσφατα μια συμφωνία της Ε.Ε. με την Αίγυπτο. Στο ξένο τύπο διαβάζουμε ότι η συμφωνία αφορά την στήριξη της χώρας αυτής που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Πως σχετίζεται αυτό με το μεταναστευτικό; Προβλέπει η συμφωνία συνεργασίες με τη χώρα αυτή για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ρευμάτων; Και τι γίνεται με τους μετανάστες από τη γειτονική Λιβύη που είναι και οι περισσότεροι; Δεσμεύεται η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης του Στρατάρχη Χαφτάρ από τη συμφωνία αυτή;
Η Αίγυπτος πρέπει να στηριχθεί για δύο τουλάχιστον λόγους. Πρώτον γιατί αποτελεί έναν βασικό πυλώνα σταθερότητας στην, κατά τα λοιπά, πολύ ταραγμένη Μέση Ανατολή. Δεύτερον γιατί έχει παίξει κρίσιμο και πολύ θετικό ρόλο στην ανάσχεση της μεταναστευτικής πίεσης προς την Ευρώπη, καθώς είναι γνωστό πως ούτε μια βάρκα δεν έχει φύγει από την αιγυπτιακή ακτή τα τελευταία χρόνια. Η Αίγυπτος είναι μια μεγάλη χώρα, μια σπουδαία χώρα, με 110 εκατομμύρια κατοίκους και 9 εκατομμύρια πρόσφυγες στο εσωτερικό της. Ο καθένας καταλαβαίνει τους κινδύνους που ενέχει μια πιθανή αποσταθεροποίηση εκεί. Η Ευρώπη δεν έχει κάνει αρκετά και εμείς πιέσαμε για την αναγνώριση του κρίσιμου σταθεροποιητικού ρόλου της Αιγύπτου και την ενίσχυσή της. Είναι προφανές ότι η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Λιβύη, απ’ όπου και προέρχονται οι ροές, δεν βοηθά. Όμως, επειδή σε μεγάλο ποσοστό, τόσο οι διακινητές, όσο και οι διακινούμενοι, προέρχονται από την Αίγυπτο, είναι πολύ κρίσιμη και σημαντική η συνεργασία με το Κάιρο, η οποία σήμερα έτσι και αλλιώς διευκολύνεται από τις πολύ καλές σχέσεις της Αθήνας μαζί του.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Οι Δήμοι της Κρήτης είναι έντονα δυσαρεστημένοι από τη διαμορφωθείσα κατάσταση καθώς για να εξασφαλίσουν χρήματα για την αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους μετανάστες που φιλοξενούν (έστω και για λίγες ημέρες) είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν διάφορα «τερτίπια» και «τεχνάσματα» (δικές τους λέξεις αυτές) αφού δεν υπάρχουν σχετικοί κωδικοί και δεν λαμβάνουν επιπλέον χρηματοδοτήσεις από την κυβέρνηση. Μπορεί το Υπουργείο σας να κάνει κάτι για αυτό; Μπορεί να εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδοτήσεις για όποτε και αν χρειάζεται;

Το Υπουργείο μας είναι ανοιχτό σε κάθε αίτημα, που άπτεται των αρμοδιοτήτων του και ήδη έσπευσε να ανταποκριθεί στον ένα Δήμο που υπέβαλε σχετική πρόταση, τον Δήμο Γαύδου. Στο μεταξύ, φέρνουμε άμεσα στη Βουλή, ειδική διάταξη για να μπορούμε να χρηματοδοτούμε και Δήμους που δέχονται μεταναστευτική πίεση παρόλο που δεν έχουν δομές φιλοξενίας εντός των ορίων τους, όπως προέβλεπε μέχρι τώρα η κείμενη νομοθεσία. Άρα, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να βοηθήσει όσο μπορεί. Κατανοώ απόλυτα το πρόβλημα, αλλά οι υπερβολές δεν βοηθούν.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. Χανίων ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε πως ο Δήμος Χανίων επωμίζεται όλο το βάρος της φιλοξενίας και φροντίδας των μεταναστών και είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί όλα τα έξοδα να αναλαμβάνονται από τον Δήμο και να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη το κεντρικό κράτος. Αναμένουμε την παρουσία του υπουργού, έστω και τώρα, γιατί η απουσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής είναι απαράδεκτη.» Είναι απών το Υπουργείο από την Κρήτη;

Προς το παρόν, δεν έχουμε δεχθεί κάποια επικοινωνία από τον συγκεκριμένο Δήμο. Είμαστε όμως εδώ για να συζητήσουμε με όλους και για όλα, σε πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας, όπως το έχουμε κάνει άλλωστε, με επιτυχία, στο, παραδοσιακά πολύ πιο δύσκολο, μέτωπο του Ανατολικού Αιγαίου.

Ένα άλλο συχνό παράπονο έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει «πρωτόκολλο διαχείρισης» αυτών των περιστατικών, δεν γνωρίζουν δηλαδή οι τοπικοί φορείς ποιος έχει την ευθύνη και για τι πράγμα. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει υποδομή στην Κρήτη, ούτε έχει αρμοδιότητα στη φύλαξη συνόρων ή στη σύλληψη διακινητών και παράτυπων μεταναστών. Αυτό που κάνει, είναι να καταγράφει, να ταυτοποιεί, να εξετάζει τα αιτήματα και να προσφέρει φιλοξενία στους αιτούντες άσυλο που μας φέρνει η ΕΛ.ΑΣ. στις δομές της ενδοχώρας. Για τη διαχείριση των ροών, μέχρι την άφιξη τους εκεί, την ευθύνη έχει το Λιμενικό και η Αστυνομία. Και η αλήθεια είναι ότι έχουν επωμιστεί πολύ μεγάλο βάρος και έχουν κάνει με αυτοθυσία και αυταπάρνηση σπουδαίο έργο.

Πριν από μια 6ετία λειτούργησε στην Κρήτη το πρόγραμμα «Εστία» για τη φιλοξενία μεταναστών από τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου με αντικειμενικά πολύ θετικά αποτελέσματα και για τους ωφελούμενους και για τις τοπικές κοινωνίες. Το πρόγραμμα σταμάτησε, είναι στα σχέδια του Υπουργείου να επαναλάβει κάτι ανάλογο;
Είναι αλήθεια ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια λειτουργούσαν πάνω από 130 δομές φιλοξενίας και το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ,» για τη φιλοξενία σε διαμερίσματα. Σήμερα, λειτουργούν μόλις 33 δομές και ο αριθμός τους βαίνει μειούμενος. Στόχος μας είναι να μην ξαναζήσει η χώρα μας την έξαρση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που έζησε την περίοδο 2015-2020.

Ο χώρος του παλιού Ψυχιατρείου

Η Περιφέρεια έχει προτείνει την αξιοποίηση του χώρου του πρώην ψυχιατρείου Σούδας που έχει περάσει στην ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ και στο οποίο υπάρχουν πολλά κτήρια για την αξιοποίηση 2-3 εξ αυτών για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων-μεταναστών που φτάνουν στα Χανιά. Σας έχει κοινοποιηθεί η πρόταση αυτή ή κάποια άλλη; Υπάρχει κάποιος άλλος χώρος που εξετάζει το Υπουργείο σας για να μπορεί να διατεθεί για προσωρινή φιλοξενία;
Δεν είμαι σε θέση, αυτήν τη στιγμή, να σας πω κάτι συγκεκριμένο. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι ό,τι κάνουμε θα το κάνουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους Δήμους και τους τοπικούς φορείς. Το Υπουργείο διαθέτει τη χρηματοδότηση και τα μέσα για να βοηθήσει και η επίσκεψη μου στη Μεγαλόνησο αυτό το νόημα έχει. Να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας δύσκολης κατάστασης. Έρχομαι για να ακούσω, να συνεννοηθώ και να συνεργαστώ, με απόλυτο σεβασμό και απεριόριστη εκτίμηση για έναν τόπο, όπως η Κρήτη, με τεράστια ιστορία, εθνική προσφορά και αναπτυξιακή δυναμική.

 

 

Στην Κρήτη ο υπουργός Μετανάστευσης

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Χανιά και συγκεκριμένα στη Γαύδο την Δευτέρα 1 Απριλίου το μεσημέρι καθώς το ακριτικό νησί Γαύδος δέχτηκε το τελευταίο διάστημα μεγάλο όγκο μεταναστευτικών ροών και ειδικότερα από τις αρχές του 2024.

Ο κ. Καιρίδης αναμένεται μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Χανίων να μεταβεί νωρίς το μεσημέρι, με σκάφος του λιμενικού, είτε από την Παλαιόχωρα, είτε από την Αγία Γαλήνη στη Γαύδο.

Ο υπουργός θα συναντήσει την δήμαρχο Λίλιαν Στεφανάκη για να συζητήσουν το καίριο αυτό ζήτημα για το νησί που προβληματίζει αρχές και κατοίκους, οι οποίοι φέρεται να σηκώνουν όλο το βάρος της φροντίδας των μεταναστών, από τη στιγμή που θα εντοπιστούν και θα διασωθούν.

Εν συνεχεία θα μεταβεί την Δευτέρα το απόγευμα στην Αγία Γαλήνη τόπο που επίσης δέ- χτηκε όγκο μεταναστών το τελευταίο διάστημα.

Την Τρίτη το πρωί θα ολοκληρωθούνοι επαφές Καιρίδη στο Ηράκλειο όπου θα έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και άλλους φορείς.
Τον κ. Καιρίδη αναμένεται να συνοδεύουν ο αρχηγός του λιμενικού σώματος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι η επίσκεψή του επρόκειτο να γίνει σήμερα, ωστόσο, λόγω Υπουργικού συμβουλίου μετατέθηκε για την Δευτέρα

Η επίσκεψη του κ. Καιρίδη στο νησί αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τόσο Δήμοι όσο και η Περιφέρεια αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση των αυξημένων μετανα στευτικών ροών του τελευταίου διαστήματος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα