Η υποχρηματοδότηση και ο αναχρονιστικός τρόπος πραγματοποίησης της δακοκτονίας είναι οι βασικές αιτίες της αναποτελεσματικότητάς της και της φετινής υποβάθμισης της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου. Aυτό επισήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο επιστημονικός σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς κ. Νίκος Μιχελάκης.
Αναφορικά με το κόστος της φετινής υποβάθμισης της ποιότητας του ελαιολάδου που επηρεάζει και την τιμή του και που ορισμένοι ειδικοί το υπολογίζουν για όλη την Κρήτη από 120 έως και 140 εκατομμύρια ευρώ, ο κ. Μιχελάκης αλλά και ο διευθυντής του Μ.Α.Ι.Χ. κ. Γιώργος Μπαουράκης δεν θέλησαν να κάνουν κάποια σχόλιο. Όπως τόνισαν περιμένουν να ολοκληρωθεί η ελαιοκομική περίοδος προκειμένου να έχουν τα ακριβή στοιχειά και να μπορούν να μιλήσουν πιο συγκεκριμένα. «Γενεσιουργός αιτία των φετινών προβλημάτων είναι η υποχρηματοδότηση καθώς τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν οι δαπάνες για τη δακοκτονία 50% σε επίπεδο Ελλάδας και 75% σε επίπεδο Κρήτης, αλλά και η προμήθεια των φαρμάκων από το Υπουργείο γίνεται με τέτοιο τρόπο και ρυθμό ώστε τα φάρμακα να μην φτάνουν στον προορισμό τους στην ώρα τους και να χρησιμοποιούνται την επόμενη χρονιά! Φέτος έφτασαν στις αρχές Οκτωβρίου σε κάποιες Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης της Κρήτης» είπε ο κ. Μιχελάκης, υπογραμμίζοντας πως οι αναφορές ότι οι ζημιές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή αποπροσανατολίζουν τους παραγωγούς από το πραγματικό πρόβλημα. Ο ίδιος τόνισε πως δεν μπορεί οι ψεκασμοί κάθε χρόνο να να προκαθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις για λόγους οικονομίας και περικοπών αλλά πρέπει να γίνονται οι ψεκασμοί που πραγματικά χρειάζονται.
ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ
Αναφορικά με την πληροφορία ότι τις τελευταίες ημέρες τα ελαιουργεία δεν αγοράζουν ελαιόλαδο ο κ. Μιχελάκης επισήμανε πως όντως υπάρχει θέμα. «Από τις τιμές που μας δίνουν τα ελαιουργεία και με βάση αυτές φτιάχνουμε το δελτίο τύπου που το αναρτούμε κάθε εβδομάδα διαπιστώνουμε ότι καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν αγοράζουν ελαιόλαδο. Στην Κρήτη πριν από 1-2 εβδομάδες οι 13 από τις 20 επιχειρήσεις απαντούσαν ότι δεν αγοράζουν και αυτός ο αριθμός φαίνεται να έχει αυξηθεί καθώς οι περισσότεροι δεν θέλουν να απαντήσουν δεν ξέρουν αν θα αγοράσουν και τι θα αγοράσουν» τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. Τέλος ο κ. Μιχελάκης ζήτησε να υπάρξει ψύχραιμη αντιμετώπιση του θέματος. Ειδικά σε ότι αφορά την ποιότητα σημείωσε ότι δεν είναι “κακής ποιότητας” όλο το ελαιόλαδο που παράχθηκε φέτος στην Κρήτη λέγοντας χαρακτηριστικά πως ελαιουργείο στην περιοχή του Κολυμβαρίου σε 500 τόνους παραγόμενου ελαιόλαδου έδινε περίπου 7 γραμμές οξύτητα κατά μέσο όρο.