Ενδείξεις επίλυσης του χρόνιου προβλήματος του “Σαρακήνικου” για τη Γαύδο, καθώς η δασική υπηρεσία αποχαρακτήρισε την περιοχή από δασική και την θεωρεί αρμοδιότητα της Κτηματικής Υπηρεσίας.
H εξέλιξη αυτή σύμφωνα με το Δήμο δίνει την ελπίδα ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει καθορισμός αιγιαλού και τα κτίσματα στην περιοχή (καταστήματα εστίασης, ενοικιαζόμενα δωμάτια) θα μπορέσουν να νομιμοποιηθούν, να βελτιωθούν και να εκσυγχρονιστούν.
Το θέμα τέθηκε από τα “Χ.Ν.” στην δήμαρχο κ. Λίλιαν Στεφανάκη με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών καθώς η περιοχή του “Σαρακήνικου” είναι εκτός “πρασίνου”, δεν έχει χαρακτηριστεί δασική. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά σχόλια για πολιτικές και άλλου είδους παρεμβάσεις προκειμένου να εξαιρεθεί το “Σαρακήνικο” από τα δασικά.
«Αυτά τα σχόλια δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα αυτό είναι ξεκάθαρο. Το “Σαρακήνικο” είναι μια αμμώδης έκταση. Η δασική υπηρεσία έκρινε με αυτεπάγγελτη πράξη χαρακτηρισμού ότι δεν είναι δασικά. Έκρινε πως μια αμμώδη έκταση δεν μπορεί να είναι δασική και πως αρμόδια είναι η κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου» τόνισε η δήμαρχος, συμπληρώνοντας πως πλέον δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσει η μονιμοποίηση των κατασκευών.
«Αναμένουμε η Κτηματική Υπηρεσία να ορίσει τον αιγιαλό, ώστε να πάψει η ανασφάλεια για τους Γαυδιώτες που έχουν εκεί καταστήματα και σπίτια και να μπορέσουν να τα εκσυγχρονίσουν, να φτιάξουμε και εμείς υποδομές γιατί τώρα όλοι γνωρίζουμε πως έχει η κατάσταση».
ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Αναφορικά με τους δασικούς χάρτες – η Γαύδος ήταν στην πρώτη ανάρτηση τους πριν από τρία χρόνια – και είναι ένα βήμα μπροστά σε σύγκριση με άλλες περιοχές. «Γενικά οι δασικοί χάρτες καθυστέρησαν πάρα πολύ στη χώρα μας, έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες. Στη Γαύδο είμαστε καλύτερα σε σχέση με τον υπόλοιπο νομό» αναφέρει η δήμαρχος.
Στο νησί έχουν αναγνωρισθεί τρεις οικισμοί (Καστρί, Βατσιανά και Άμπελος) με τις υπόλοιπες κατοικίες και κτίσματα να τοποθετούνται στα δασικά. «Στην πρώτη φάση ανάρτησης όλη σχεδόν η Γαύδος ήταν δασική. Η προηγούμενη δημοτική αρχή στη διαδικασία των ενστάσεων θέλησε να εκμεταλλευτεί τη νομοθεσία που υπήρχε τότε. Έτσι οριοθέτησε κάποιες εκτάσεις που υπήρχαν κτίσματα και ζήτησε να θεωρηθούν “οικιστικές πυκνώσεις”. Στις “οικιστικές πυκνώσεις” προβλέπονταν πως όταν σε μια έκταση υπάρχουν αρκετά σπίτια μπορεί να εξαιρεθεί από το δασικό χάρτη. Πρόκειται για εκτάσεις που δεν είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς διεκδικούνται από ιδιώτες και το κράτος.» ανέφερε η δήμαρχος.
Έχοντας ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των αναρτήσεων έχουν κατατεθεί οι αντιρρήσεις και αναμένεται η εκδίκαση τους από τις επιτροπές που προβλέπεται να συσταθούν.
Σε κάθε περίπτωση με το σύνολο σχεδόν της έκτασης της Γαύδου να είναι στα δασικά αυτό εξασφαλίζει ότι δεν πρόκειται να γίνουν στο νησί μεγάλες κατασκευές και σοβαρές παρεμβάσεις που θα αλλοιώσουν το φυσικό του περιβάλλον.
Πρόταση Μαλανδράκη
Την πρόθεσή του να προτείνει το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) να ληφθεί υπ’ όψη στο σύνολό του στο αναρτημένο δασολόγιο, γνωστοποιεί ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης (φωτ.) εν όψει της συνεδρίασης της ΠΕΔ Κρήτης. Ο ίδιος εξηγεί πως βάσει του ΟΣΔΕ εδώ και πολλά χρόνια έχουν καθοριστεί οι χρήσεις γης, για τις οποίες οι δικαιούχοι τυχαίνουν επιδοτήσεων και γενικά χρηματοδοτήσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Μαλανδράκη, αν γίνει δεκτή η πρότασή του, «θα απογευχθεί για πολύ μεγάλο αριθμό αγροτών και κτηνοτρόφων η διαδικασία κάθε λογής ενστάσεων». Άλλωστε, προσθέτει ο δήμαρχος, «όπως είναι γνωστό, σε όλους μας βάσει του ΣΔΕ για χρόνια δόθηκαν επιδοτήσεις στους δικαιούχους βασιζόμενες σε εκτατικά κριτήρια και θα ήταν το λιγότερο, παράδοξο οι παραπάνω εκτάσεις να χαρακτηρισθούν δασικές».
Ο δήμαρχος Πλατανιά και Γραμματέας της ΠΕΔ Κρήτης θα ζητήσει επίσης η λήξη περαίωσης των ενστάσεων να παραταθεί έως 31-12-2021.
Έντονες αντιδράσεις από το ΚΚΕ
«Τα “προβλήματα” που αναδεικνύονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, δεν είναι αστοχίες, αλλά οι στόχοι και τα αποτελέσματα της αστικής πολιτικής στη γη και τη χρήση της, όπως αυτοί εξυπηρετούν τα κάθε φορά επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων. Οι γρήγορες διαδικασίες ανάρτησης και ενστάσεων δείχνουν ακριβώς αυτούς τους σχεδιασμούς», το γεγονός αυτό επισημαίνει η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του Κ.Κ.Ε. με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωση, «οι δασικοί χάρτες αποτελούν σημαντικό κρίκο στην μετά το 2020 δασική στρατηγική της “πράσινης” ανάπτυξης, της ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής “Ευρώπη 2020” που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση (ΝΔ) όπως και οι προηγούμενες (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ).
Η στόχευση τους είναι πολλαπλή αφού παράλληλα με την διευκόλυνση του ξεκαθαρίσματος της ιδιοκτησιακής κατάστασης και των χρήσεων γης προχωράνε στην συγκέντρωση της γης στο κράτος για παραπέρα αξιοποίηση από το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται κυρίως τους τομείς του Τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Στόχος είναι η επιτάχυνση διάφορων διαδικασιών στο πλαίσιο επενδυτικών δραστηριοτήτων. Προϋπόθεση για αυτό είναι η ύπαρξη κυρωμένων δασικών χαρτών και κτηματολογίου, ως “μεγάλων αναπτυξιακών εργαλείων” που θα επιτρέψει να γίνει το ξεκαθάρισμα της ιδιοκτησίας (ποιος είναι ο ιδιοκτήτης) και ποιος ο χαρακτήρας και η χρήση της γης (γεωργική έκταση, δάσος, δασική έκταση κλπ.).
Μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ επισημαίνει πως «για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους δημιουργείται επίσης θέμα με την αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων οι οποίες ανέκαθεν καλλιεργούνται, είναι επιλέξιμες και λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Η μη ακριβής αποτύπωσή τους θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής ή της επιλεξιμότητας βοσκήσιμων εκτάσεων, με αποτέλεσμα αγρότες να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά και θα τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων – επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν.
Ταυτόχρονα επιταχύνεται η συγκέντρωση της γεωργικής γης και παραγωγής εις βάρος πολλών μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος της διαδικασίας αντιρρήσεων – ενστάσεων και έτσι θα αναγκαστούν να παρατήσουν τη γη τους».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση από τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Καντάνου – Σελίνου, η οποία δηλώνει ότι «στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων και καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Καντάνου-Σελίνου να εκφράσει έμπρακτα τη στήριξη και την αλληλεγγύη του σε αυτό τον αγώνα».