Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Δασικοί χάρτες: “Αλαλούμ” με τα βοσκοτόπια

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών στον νομό Χανίων. Η εμφάνιση ως δασικών, αγροτικών, καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχει προκαλέσει αναστάτωση στους παραγωγούς των Χανίω ενώ “αλαλούμ” επικρατεί και για τα βοσκοτόπια. Eκπρόσωποι συνεταιρισμών που διαχειρίζονται μεγάλες δημοτικές εκτάσεις που ενοικιάζονται ως βοσκότοποι μιλώντας στα “Χ.Ν” εκφράζουν την αγωνία τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Παράλληλα ζητούν το άμεσο “πάγωμα” της όλης διαδικασίας μέχρις ότου υπάρξουν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ξεκαθαρίζουν το τοπίο.

«Για μένα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ξεκινήσουν οι αντιδράσεις, οι κινητοποιήσεις, δεν μπορεί να αφήσουμε να εξελιχτούν έτσι τα πράγματα» σημειώνει στα “Χ.Ν.” ο κ. Mανούσος Βουλγαράκης, εντεταλμένος σύμβουλος αγροτικών θεμάτων του Δ. Πλατανιά αλλά και πρόεδρος του Α.Σ. Μεσκλών που διαχειρίζεται μια μεγάλη δημοτική έκταση άνω των 30.000 στρεμμάτων. «Οι δασικοί χάρτες είναι το μόνιμο θέμα συζήτησης στα Σφακιά και η ανησυχία είναι τεράστια» τονίζει από τη μεριά του ο κ. Δημήτρης Σαβιολάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σφακίων που διαχειρίζεται δημοτικές εκτάσεις άνω των 30.000 στρεμμάτων.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

O κ. Μ. Βουλγαράκης, εντεταλμένος σύμβουλος αγροτικών θεμάτων του Δ. Πλατανιά αλλά και πρόεδρος του Α.Σ. Μεσκλών.

«Πρέπει να σταματήσει η διαδικασία των δασικών χαρτών έως ότου συγχρονιστούν οι υπηρεσίες, βρουν μια “κοινή γλώσσα” και μπορέσουν να απαντήσουν στα ερωτήματα μας. Φυσικά και πρέπει να γίνουν οι δασικοί χάρτες αλλά η φιλοσοφία αυτών που αναρτήθηκαν έχει στηθεί πάνω σε μια κακή εκτίμηση», υπογραμμίζει ο κ. Βουλγαράκης και συμπληρώνει: «Υπάρχει δασαρχείο, υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, ΟΠΕΚΕΠΕ και οφείλουν να ξεκαθαρίσουν ποιο είναι το πραγματικό δασικό, και να μας πουν επίσης αν υπάρχει επιλεξιμότητα για παραγωγούς και κτηνοτρόφους στις δασικές εκτάσεις; Οι δηλώσεις στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου- για τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ) πρέπει να έχουν γίνει μέσα στον Μάιο, ενώ οι ενστάσεις για τους δασικούς μέχρι τον Ιούνιο και για να εκδικαστούν θα περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος! Τι θα γίνει ; Εξάλλου από άλλες περιοχές που αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες το 2018 ξέρουμε ότι ακόμα εκκρεμεί η εκδίκαση των ενστάσεων παρότι έχουν περάσει τρία χρόνια!». Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους παραγωγούς σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη είναι αυτό της κυριότητας. «Δήλωσε στα “Χ.Ν.” η συντονίστρια της “Αποκεντρωμένης Διοίκησης” η κ. Κοζυράκη ότι δεν θίγεται η κυριότητα των εκτάσεων. Μα όταν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσεις την έκταση σου για καλλιέργεια, δεν μπορείς για βοσκότοπο, δεν μπορείς να πάρεις επιδότηση τότε δεν χάνεις επί την ουσία την κυριότητα της έκτασης σου; Μας λένε κάντε ενστάσεις, πέρα από το κόστος για το κάθε παραγωγό, αυτό που ξέρουμε είναι πως όπου υπάρχει χαρακτηρισμός “Δ.Δ.” (Δάση και δασικές εκτάσεις με βάση τις παλαιότερες αεροφωτογραφίες) δεν αλλάζει τίποτα! Τότε ποιος ο λόγος να γίνουν ενστάσεις, αφού θα απορριφθούν έτσι και αλλιώς; Και αυτή τη στιγμή μιλάμε για ελαιώνες που έχουν γίνει πριν από 60 χρόνια για τους οποίους δεν ξεριζώθηκαν δέντρα, δάση, ήταν χαλέπες με χαμηλή βλάστηση. Μάλιστα το κράτος και τότε και στη συνέχεια, επιδότησε τους παραγωγούς να καλλιεργήσουν, να φτιάξουν ελαιώνες, μετά να βάλουν εσπεριδοειδή ή πρόσφατα αβοκάντο και έρχεται τώρα και σου λέει αυτά που σου επιδοτούσα να φυτέψεις και να καλλιεργήσεις είναι δασικά! Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και μας πηγαίνουν πολύ πίσω! Έχουμε και τις εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί “Α.Δ.” (άλλης μορφής καλύψεις) που αφορούν δημοτικές, δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες που είχαν άλλη χρήση πριν το 1946 και μετά έγιναν δάσος. Μα μετά τον πόλεμο για χρόνια δεν μπορούσε να καλλιεργηθούν, κόσμος μετανάστευσε και πολλά χωράφια ερήμωσαν, έπαψαν να καλλιεργούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορούν τώρα αυτές οι εκτάσεις να χαρακτηριστούν αποκλειστικά δασικές;». Ξεχωριστής σημασίας είναι το θέμα της ιδιοκτησίας αφού όπως λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού το ελληνικό κράτος δεν παρέλαβε από το Οθωμανικός δημόσιες εκτάσεις πέρα από τη νήσο Δία στο Ηράκλειο και δύο εκτάσεις στα Χανιά, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλες εκτάσεις στα ορεινά είχαν ιδιωτικό χαρακτήρα κάτι που αναγνωρίζεται στην Κρήτη.

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ

«Και στην περιοχή των Σφακίων όπου ειδικά η κτηνοτροφία αποτελεί βασικό εισόδημα οι δασικοί χάρτες αποτελούν το πρώτο θέμα συζήτησης με τον κόσμο να μην ξέρει τι να κάνει» δηλώνει ο κ. Σαβιολάκης από τη μεριά του, τονίζοντας πως θα πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες, γραπτές διαβεβαιώσεις και για το τι μέλλει γενέσθαι με τους χαρακτηρισμούς ως δασικών εκτάσεων που είναι δημοτικά ή ιδιωτικά βοσκοτόπια, καλλιέργειες κα. «Αυτοί οι χάρτες δεν θα περάσουν… αθόρυβα! Κατά την άποψη μας έχουν γίνει στο πόδι από τη στιγμή που βλέπουμε ότι χωράφια που καλλιεργούνται από το ΄50 και το ΄60, οικόπεδα που υπάρχουν κατοικίες έρχονται τώρα και τα εμφανίζουν ως δασικά! Και μας καλούν να αποδείξουμε μάλιστα ότι δεν είναι δασικά . Για μένα αυτός ο σχεδιασμός αγνοεί πλήρως τον άνθρωπο και είναι επικίνδυνος» καταλήγει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα