«Η φύση είναι ένας μεγάλος δάσκαλος και δυστυχώς τα παιδιά μας έχουν αποκοπεί απ’ αυτή». Aυτό υπογράμμισε ο δρ Αρτέμης Αθανασάκης, καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών και συγγραφέας, ο οποίος μίλησε για το σχολείο της φύσης, προχθές το βράδυ, στο πλαίσιο των “Γραμπουσίων εκδηλώσεων 2016” στον χώρο του Φεστιβάλ Κισσαμίτικης Κουλτούρας. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε πέντε αρχές με τις οποίες, όπως είπε, «μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις των παιδιών με τη φύση, την κοινωνία και τη ζωή».
Οι πέντε αυτές αρχές είναι:
1. Ας διδάξουμε λιγότερο και ας μοιραστούμε περισσότερο.
2. Να είμαστε δεκτικοί, διαλεκτικοί, ευαίσθητοι και παρατηρητικοί.
3. Να παρατηρούμε (για να γνωρίζουμε) και μετά να συζητάμε για τα θέματα και τη γνώση.
4. Να προκαλούμε την προσοχή των παιδιών με εικόνες, ήχους κ.λπ.
5. Να μαθαίνουμε απολαμβάνοντας τη γνώση, τη χαρά και την ομορφιά της φύσης και της ζωής».
Παράλληλα, ο κ. Αθανασάκης θυμήθηκε τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη: «Η γνώση ξεπερνιέται, η τεχνική πάντοτε και η φύση ποτέ» και υπογράμμισε ότι οι πέντε πρακτικές αρχές «ανατρέπουν ολοκληρωτικά τον παθητικό, νοησιαρχικό, βαθμοθηρικό και ανταγωνιστικό χαρακτήρα του σημερινού σχολείου».
Σε δήλωσή του στα “Χ.Ν.” ο κ. Αθανασάκης υπογράμμισε ότι η εισήγησή του ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Μπονατάκη «του εραστή της φύσης» όπως τον χαρακτήρισε. Ο συνταξιούχος δάσκαλος από τα Εννιά Χωριά Εμμανουήλ Κογχυλάκης επεσήμανε ότι «πράγματι έχουμε πάρει… διαζύγιο με τη φύση, όχι μόνο εμείς, αλλά κυρίως τα παιδιά αφού, δυστυχώς, γνωρίζουν μόνο το ψωμί και το γάλα στους τόπους πώλησής τους και όχι τη διαδικασία που παράγονται.
Η φύση, λοιπόν, είναι θεά είναι η μεγάλη μάνα και πρέπει να σκύψουμε και να τη θηλάσουμε σαν μάνα που είναι, γιατί όσο την αφήνουμε άλλο τόσο μας αφήνει κι εκείνη». Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς από τοπικό συγκρότημα και από τις ομάδες μικρών και μεγάλων της σχολής κρητικών χορών “Ονειροκρήτες” με χοροδιδάσκαλο την Ευαγγελία Κουνελάκη.