“Σοκ” έχει προκαλέσει η ανάρτηση του τροποποιημένου αναρτημένου δασικού χάρτη σε πολίτες που έχουν περιουσία στον Σταυρό Ακρωτηρίου καθώς μια πολύ μεγάλη έκταση της περιοχής εμφανίζεται τώρα ως δασική χωρίς τη δυνατότητα ένστασης. Το πρόβλημα φέρεται σύμφωνα με το Δασαρχείο Χανίων να οφείλεται σε τεχνικό λάθος και ήδη, όπως διαβεβαιώνουν από την Υπηρεσία, έχουν κινηθεί διαδικασίες για να διορθωθεί.
Στο μεταξύ, παράταση τουλάχιστον για 3 μήνες στην προθεσμία υποβολής ενστάσεων ζητάει με έγγραφό του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως «το χρονικό διάστημα μέχρι τις 26 Μαΐου δεν επαρκεί για την υποβολή αντιρρήσεων».
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ
Ειδικότερα για την περιοχή του Σταυρού ο δασολόγος Γιάννης Αρνέλλος επεσήμανε ότι έχει δημιουργηθεί ένα σοβαρό θέμα καθώς πολλοί πολίτες είδαν έκπληκτοι να βρίσκονται οι περιουσίες τους στον “αέρα”: «“Εσκασε” ένα τεράστιο θέμα καθώς, σε σχέση με την πρώτη ανάρτηση του Δασικού Χάρτη το 2018, εμφανίστηκε τώρα να είναι δασική η έκταση και χωρίς δυνατότητα να κάνεις ένσταση», εξήγησε ο κ. Αρνέλλος και διευκρίνισε ότι ο Σταυρός από την πρώτη ανάρτηση είχε τον δασικό χαρακτηρισμό ως πεδινός χορτολιβαδικός που σημαίνει ότι το Δημόσιο δεν διεκδικεί και δεν απαιτείται υποβολή αντίρρησης αφού η περιοχή εξαιρείται των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας. Ωστόσο, τώρα χαρακτηρίζεται μόνο χορτολιβαδικός που σημαίνει ότι υπάγεται στη δασική νομοθεσία.
Η διαφοροποίηση αυτή έφερε μεγάλη αναστάτωση καθώς με βάση τον Κυρωμένο Δασικό Χάρτη είχαν γίνει αγοραπωλησίες, είχαν δοθεί βεβαιώσεις κ.λπ. και τώρα βρέθηκαν να είναι όλα στον “αέρα”.
ΤΕΧΝΙΚΟ ΛΑΘΟΣ
Τα “Χ.ν.” επικοινώνησαν με τη δασάρχη Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη, η οποία επιβεβαίωσε το πρόβλημα που έχει ανακύψει και διαβεβαίωσε ότι ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την αντιμετώπισή του. «Είναι ένα θέμα τεχνικό που εμφανίζεται με τη μορφή σφάλματος και είμαστε σε συνεννόηση με την κεντρική Υπηρεσία για να διορθωθεί άμεσα», σημείωσε η δασάρχης και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση. Η κα Σκλαβάκη τόνισε επίσης ότι το πρόβλημα αφορά μια μεγάλη έκταση 1000 στρεμμάτων, που χαρακτηρίστηκε από πεδινή-χορτολιβαδική σε σκέτο χοτρολιβαδική.
«Με αφορμή αυτό ελέγχουμε ξανά κι άλλες περιοχές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι έχουν εντοπιστεί προβλήματα και σε άλλα σημεία, όχι όμως τόσο μεγάλης έκτασης.
Κάλεσε δε τους πολίτες που εντοπίζουν προβλήματα να επικοινωνούν με την Υπηρεσία για να λαμβάνουν διευκρινίσεις – πληροφορίες κ.λπ.
ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Στο μεταξύ, επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής ζητώντας, μεταξύ άλλων, τουλάχιστον τρίμηνη παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων.
Στην επιστολή σημειώνεται σχετικά ότι η ανάρτηση του δασικού χάρτη των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Π.Ε. Χανίων έγινε το Φεβρουάριο 2021 με αρχική προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων μέχρι τις 10/6/2021 (και 30/6/2021 για κατοίκους ή διαμένοντες στο εξωτερικό) και ακολούθησαν διαδοχικές παρατάσεις με καταληκτική ημερομηνία την 26η Μαΐου 2022 (και 15η Ιουνίου 2022 για κατοίκους ή διαμένοντες στο εξωτερικό). Ωστόσο, ο αναμορφωμένος δασικός χάρτης αναρτήθηκε το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης 21 Απριλίου 2022.
«Είναι προφανές ότι το χρονικό διάστημα μέχρι τις 26.05.2022 δεν επαρκεί για την υποβολή αντιρρήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι περίμεναν τη νέα ανάρτηση μετά την ενσωμάτωση των διορθώσεων προδήλων σφαλμάτων, προκειμένου να ελέγξουν τις ιδιοκτησίες τους στον αναμορφωμένο χάρτη και στη συνέχεια να υποβάλλουν τυχόν αντιρρήσεις. Στην περίπτωση δε που χρειαστεί να αποταθούν σε μηχανικούς, θα αντιμετωπίσουν μεγάλες καθυστερήσεις, δεδομένου ότι ο κλάδος αυτός στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα ή και καθόλου, λόγω του εξαιρετικά μεγάλου φόρτου εργασίας. Τονίζεται ότι την περίοδο αυτή, εκτός όλων των άλλων, πραγματοποιούνται και οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο για την Π.Ε. Χανίων. Αντίστοιχο πρόβλημα θα υπάρχει και στην περίπτωση που χρειάζεται η συνδρομή υπηρεσιών από νομικούς. Η παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων στην Π.Ε. Χανίων είναι κατά τη γνώμη μας, μονόδρομος. Απαιτείται χρονικό διάστημα κατ΄ελάχιστον 3 μηνών μετά την 26η.05.2022 για την υποβολή αντιρρήσεων».
Παράλληλα, ζητείται από τον αντιπεριφερειάρχη: να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων για ιδιοκτησίες εντός του κυρωμένου δασικού χάρτη, να συσταθεί Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών, Δασικών Χορτολιβαδικών και Βραχωδών Εκτάσεων (ΣΙΔΒΧΕ) στην Κρήτη και ειδικότερα στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας και, τέλος, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τις εκχερσωμένες εκτάσεις.