Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Η “de jure” εκλογική νομοθεσία στηρίχτηκε λανθασμένα στον “de facto” πληθυσμό

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών όσον αφορά στις εκλογές της 18ης Μαΐου φαίνεται ότι συντάχτηκε σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα που επικρατούσε το 1812 στις Η.Π.Α. Τότε, ο κυβερνήτης Elbridge Gerry, υπογράφοντας νομοσχέδιο,   επαναχάραξε την εκλογική περιφέρεια της Μασαχουσέτης για να επανεκλεγεί.
Σήμερα δεν μπορούμε να διατυπώσουμε με σιγουριά την άποψη ότι αυτό που συντελέστηκε ήταν αποτέλεσμα προχειρότητας ή έγινε για λόγους μεροληπτικού εκλογικού καταμερισμού. Η τελευταία απογραφή στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε το 2011, με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. να δημοσιεύει τα στοιχεία του μόνιμου, του νόμιμου και του de facto πληθυσμού. Η απογραφή του πληθυσμού τήρησε τις μεθοδολογικές αρχές του Κανονισμού (ΕΚ) 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις οποίες εστίασε στην καταγραφή του μόνιμου πληθυσμού της χώρας, σε αντίθεση με τις προηγούμενες απογραφές, οι οποίες είχαν σκοπό την καταγραφή του de facto πληθυσμού (δηλαδή των ατόμων που βρέθηκαν παρόντα στον τόπο απογραφής). Μόνιμος πληθυσμός ουσιαστικά σημαίνει «το σύνολο των ατόμων που έχουν ζήσει συνεχώς στον τόπο συνήθους διαμονής τους, για περίοδο, τουλάχιστον, 12 μηνών πριν την ημερομηνία αναφοράς της απογραφής ή έφθασαν στον τόπο συνήθους διαμονής τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες πριν την ημερομηνία αναφοράς, με την πρόθεση να παραμείνουν εκεί για, τουλάχιστον, 1 χρόνο».
Το Υπουργείο Εσωτερικών όταν δημοσίευσε την εγκύκλιο υπ’ αριθμ. 14 και 13 για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, χρησιμοποίησε στον υπολογισμό των εδρών τον de facto πληθυσμό και όχι το μόνιμο. Δηλαδή η βάση του σχεδιασμού στηρίχτηκε στα άτομα που βρέθηκαν παρόντα στον τόπο της απογραφής. Με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να έχει μεταβληθεί ο εκλογικός καταμερισμός των εδρών. Για παράδειγμα στον Δήμο Χανίων θα εκλεγούν σαράντα εννέα (49) δημοτικοί σύμβουλοι από τις επτά (7) δημοτικές κοινότητες του Δήμου. Το παράδοξο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι, η περιοχή της Νέας Κυδωνίας, ενώ πληθυσμιακά είναι μικρότερη σε σχέση με τον Ελ. Βενιζέλο ή το Ακρωτήρι, εκλέγει παραπάνω δημοτικούς συμβούλους. Και αυτό συνέβει ακριβώς λόγω του υπολογισμού των εδρών βάσει του de facto πληθυσμού. Η εγκύκλιος του Υπουργείου δίνει στη Νέα Κυδωνία επτά (7) έδρες και de facto πληθυσμό 16.803 άτομα. Ενώ ο μόνιμος πληθυσμός της περιοχής είναι κατά έξι (6) χιλιάδες μικρότερος και φτάνει τις 10.771. Ταυτόχρονα η Δημοτική Ενότητα Χανίων, παρά την πληθυσμιακή αύξηση σε σχέση με το 2001, έχει μείωση στον αριθμό των εδρών. Ουσιαστικά υπάρχει μια αλλοίωση της αντιπροσωπευτικότητας και κατά συνέπεια της κατανομής των εδρών, η οποία προήλθε ξεκάθαρα από τη λανθάνουσα αντίληψη του Υπουργείου Εσωτερικών να χρησιμοποιήσει ως βάση υπολογισμού τον de facto και όχι τον μόνιμο πληθυσμό της απογραφής του 2011.

*πολιτικός επιστήμονας,
διευθύνων σύμβουλος Sentiment Analysis


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα