Τα σύννεφα πάνω από τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Κρήτης έχουν φέρει καταιγίδα, αφού οι δήμαρχοι ακόμα δεν έχουν δώσει τα χέρια γύρω από την αναδιαμόρφωση του χάρτη των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων , προς συμμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε με τον “Κλεισθένη”.Η απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία πρόσφατα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης για τη λειτουργία τριών ΦΟΔΣΑ (ΔΕΔΙΣΑ, ΕΣΔΑΚ, ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας) μοιάζει χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, αφού ουκ ολίγα Δημοτικά Συμβούλια έχουν πάρει αντίθετες αποφάσεις! Και ο χρόνος πιέζει πια ασφυκτικά. Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες μέρες κλιμακώνονται οι διεργασίες για να βρεθεί χρυσή τομή στο κρίσιμο αυτό θέμα που έχει διχάσει το νησί καθώς στις 19 Ιανουαρίου 2019 λήγει οριστικά και αμετάκλητα ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η αυτοδιοίκηση να πάρει τις αποφάσεις της και να συγκροτήσει τα νέα όργανα που ο νόμος προβλέπει.
Κατά την προσωπική μου άποψη έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες οι τρεις φορείς ηταν και παραμένει το ιδανικό σενάριο τουλάχιστον για την επόμενη 5ετία. Το εναλλακτικό σενάριο είναι με 2 φορείς ένας ,η ΔΕΔΙΣΑ Χανίων και ένας δεύτερος στο υπόλοιπο νησί.Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε η ΔΕΔΙΣΑ να επεκταθεί και ανατολικότερα , ώστε να περιλάβει μεγαλύτερη περιοχή ευθύνης, ώστε να μοιραστεί με πιο δίκαιους όρους η κρίσιμη υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΔΙΣΑ δεν μπορεί να συμβαδίσει με τους άλλους ΦΟΔΣΑ που βρισκονται πολύ πίσω και θα περάσουν χρόνια για να φτάσουν στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η ΔΕΔΙΣΑ.Αλλωστε δεν έχουν ακόμα διαχειριστεί ούτε τα ανακυκλώσιμα, τους τα οποία διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και Ανάπτυξης
Το βέβαιο είναι ότι εάν οι δήμαρχοι αποτύχουν για μια ακόμα φορά να συνεννοηθούν και να βρουν ένα κοινό πλαίσιο σύμπραξης, δεν είναι καθόλου απίθανο να οδηγηθούμε σε έναν και μοναδικό ΦΟΔΣΑ σε ολόκληρο το νησί.
Πρακτικά οι Δήμοι βρίσκονται στη μέγκενη του χρόνου για να πάρουν μια κατεξοχήν πολιτική απόφαση που κρίνει το κεντροβαρές ζήτημα των σκουπιδιών, και συνδέεται άρρηκτα με το περιβάλλον την ποιότητα ζωής και τα δημοτικά τέλη
Το θέμα βρίσκεται για λίγο ακόμα στα χέρια αυτοδιοικητικών του νησιού και σε λιγο την σκυτάλη θα πάρει εκ του νόμου η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.Αρα, ένα μη αιρετό πρόσωπο (με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο της) θα καλεστεί να διαχειρισθεί και να αποφασίσει για το πόσοι και κυρίως ποιοι θα είναι τελικά οι ΦΟΔΣΑ στην Κρήτη…
Κατά την άποψη μου η Αυτοδιοίκηση της Κρήτης,θα βγει χαμένη από μια τέτοια εξέλιξη.
Δεν είναι ώρα επιρηψης ευθυνών .Είναι η υστάτη ώρα να δουν με νηφαλιότητα και σοβαρότητα το θέμα . Η διαχείριση των απορριμμάτων από τη φύση της είναι ένα πολύπλοκο σύστημα διεργασιών, όπου κάθε στάδιο διέπεται από άλλη φιλοσοφία και στόχευση. Κοινά αποδεκτό όμως είναι ότι τον πρωταρχικό ρόλο πλέον έχουν η διαλογή στην πηγή, η αξιοποίηση και η ανακύκλωση των απορριμμάτων.Η ΔΕΔΙΣΑ μπροστά από τους όλους τους άλλους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων όχι μόνο σε επίπεδο Κρήτης αλλά και σε εθνικό επίπεδο.
Δεν υπάρχει πια αέναος χρόνος θεωρητικών συζητήσεων.
Στις 19 Ιανουαρίου «όλα τελειώνουν»ή «όλα αρχίζουν» για την ΔΕΔΙΣΑ.