Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Αλλάζει ο ακαδημαϊκός χάρτης της Κρήτης

Το πόρισμα της διορισμένης, από τον Υπουργό Παιδείας, επιτροπής για την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης προτείνει δεύτερη πολυτεχνική σχολή στην Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο καθηγητής Η.Μ.Μ.Υ. & π. Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης Β. Διγαλάκης: «Ο κ. Γαβρόγλου, χωρίς νομιμοποίηση, έρχεται να επεκτείνει το καταστροφικό του έργο και στην Κρήτη, να ανατρέψει τον στρατηγικό σχεδιασμό δεκαετιών και να υπονομεύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στο νησί μας».

Αναλυτικότερα, ο κ. Διγαλάκης αναφέρει τα εξης: «ο υπουργός παιδείας κ. Γαβρόγλου το τελευταίο διάστημα, με καθαρά μικροκομματικές βλέψεις, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας, υλοποιεί το σχέδιό του για τον «Ενιαίο Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης». Το πράττει χωρίς αξιολόγηση, η οποία θα έπρεπε να γίνει από την ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), όπως προβλέπει και ο νόμος και όχι από διορισμένες, από τον ίδιο τον Υπουργό, επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν οι διοικήσεις των υπό συγχώνευση ιδρυμάτων. Οι πανεπιστημιοποιήσεις τμημάτων ΤΕΙ γίνονται οριζόντια, ενώ θα έπρεπε να περιοριστούν στα υψηλού επιπέδου τμήματα των ΤΕΙ, που αναμφισβήτητα υπάρχουν και να συνοδευθούν από καταργήσεις τμημάτων χωρίς επαγγελματική προοπτική και επανίδρυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Όσον αφορά την Κρήτη, ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διαμορφώθηκε μετά από ευρεία διαβούλευση και συναίνεση όλων των Κρητών, από τη μεταπολίτευση και μετά, προβλέποντας την ίδρυση δύο πανεπιστημίων: του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τις σχολές θετικών επιστημών στο Ηράκλειο και τις σχολές ανθρωπιστικών σπουδών στο Ρέθυμνο και του Πολυτεχνείου Κρήτης, με τις σχολές μηχανικών στα Χανιά. Με βάση τον παραπάνω σχεδιασμό, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κρήτης αναπτύχθηκαν συμπληρωματικά, έθεσαν την αριστεία και την εξωστρέφεια στον πυρήνα της σύστασής τους, προσέλκυσαν καταξιωμένους επιστήμονες και τους διέθεσαν υψηλού επιπέδου υποδομές και αποδοτικό περιβάλλον λειτουργίας, ώστε σήμερα να διακρίνονται διεθνώς για τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά τους επιτεύγματα.

Η διορισμένη από τον υπουργό επιτροπή για το ΤΕΙ Κρήτης προτείνει την ίδρυση δεύτερης πολυτεχνικής σχολής στην Κρήτη, με 6 τμήματα πενταετούς φοίτησης και με έδρα το Ηράκλειο. Δύο από τα προτεινόμενα τμήματα – των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ενεργειακών Μηχανικών και των Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στο Ηράκλειο – καλύπτουν το ίδιο αντικείμενο με τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης ! Το αντικείμενο του προτεινόμενου τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, επίσης με έδρα το Ηράκλειο, καλύπτεται ήδη από το τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ ιδρύεται και στα χαρτιά και ένα τμήμα Χημικών Μηχανικών, προκειμένου να έχει «σοβαρές συνέργειες με το νεο-ιδρυθέν Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ», όπως αναφέρει η επιτροπή, τη στιγμή που το αντικείμενο αυτό καλύπτεται πλήρως από τα τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά.

Αφού οι διοικήσεις του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης αρνήθηκαν να συναινέσουν στα καταστροφικά σχέδια του υπουργού, ο κ. Γαβρόγλου, με την προσφιλή του τακτική, χρησιμοποιεί τη διορισμένη επιτροπή του με εκδικητικό τρόπο προκειμένου να διχάσει τον Κρητικό λαό, να αναστατώσει τα πανεπιστήμια του νησιού και να υπονομεύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη. Καμία σκέψη για το πώς θα διασυνδεθεί η γνώση με την παραγωγή, για το πώς οι νέοι απόφοιτοι θα βρουν δουλειές, για το πώς θα δημιουργήσουν οι ίδιοι δουλειές, για το πώς θα γίνουν ανταγωνιστικοί σε ένα περιβάλλον που τα εμπορεύσιμα προϊόντα και οι υπηρεσίες παγκόσμια είναι αυτά που ενσωματώνουν την καινοτομία.

Ο κ. Γαβρόγλου προχωράει στις αλλαγές αυτές χωρίς γνώμη της ΑΔΙΠ, όπως προβλέπει ο νόμος. Προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα για την επόμενη κυβέρνηση, τη στιγμή που δεν έχει τη νομιμοποίηση για να το κάνει εν μέσω θεσμικής κρίσης, με φαλκιδευμένη εκπροσώπηση του ελληνικού λαού στη Βουλή. Υπονομεύει το μέλλον της ανώτατης παιδείας στην Κρήτη, το μέλλον του Πολυτεχνείου των Χανιωτών, δημιουργώντας δεύτερη πολυτεχνική σχολή στο Ηράκλειο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αυτά που βλέπουμε είναι αποτέλεσμα συνδυασμού των ιδεολογικών αντιλήψεων του ΣΥΡΙΖΑ του 4%, με την ψηφοθηρική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ του 30% και τα προσωπικά απωθημένα αυτών που βρίσκονται στην ηγεσία του Υπουργείου Παδείας και Έρευνας.

    Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εξαθλιώσει, μέσω περαιτέρω μαζικοποίησης, την δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, να μην έχουν αξία οι γνώσεις αλλά το “χαρτί”, να βολοδέρνουμε όλοι πτυχιούχοι – υποτίθεται “ίσοι” με ίδια αντικειμενικά προσόντα (ισότιμο πτυχίο) – στην ανεργία και τη μιζέρια. Κι αφού είμαστε ίσοι στη μιζέρια να είμαστε εξίσου φοβικοί απέναντι στον ιδιωτικό τομέα (που “μετράει” γνώσεις κι όχι “χαρτιά”), εξίσου φοβικοί για κάθε προοδευτικό μέτρο αξιοκρατίας στο δημόσιο τομέα (διορισμοί με επετηρίδα, όχι αξιολόγηση, ….) και να αισθανόμαστε πιό έντονη την ανάγκη του κόμματος προστάτη της ισοπέδωσης, του ΣΥΡΙΖΑ!

    Παράλληλα οι πανεπιστημιακοί υπουργοί φαίνεται ότι αφού δεν μπόρεσαν να επιβληθούν με το ακαδημαϊκό κύρος και να ελέγξουν τα πανεπιστήμια τους, βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν πλάκα και να τα απαξιώσουν, με την ισοπέδωση με τα ΤΕΙ. Ντροπή ότι χρησιμοποιείται το προφανώς ελεγχόμενο στη διοίκησή του ΙΤΕ σαν εργαλείο για την ισοπέδωση, γιατί το ΙΤΕ αντιπροσωπεύει το ακριβώς αντίθετο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα