Κύριε διευθυντά,
οι φίλοι αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή μας. Είναι εκείνοι που θα μας κάνουν να γελάσουμε και να περάσουμε καλά, εκείνοι που θα μας συμπαρασταθούν σε ό,τι χρειαστούμε και εκείνοι που θα περάσουμε τον χρόνο μας ανταλλάσσοντας απόψεις πάνω στα θέματα που μας απασχολούν, μαθαίνοντας καθημερινά πράγματα ο ένας για τον άλλον. Τι γίνεται όμως όταν οι φίλοι μας επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή μας;
Η εφηβεία είναι μια δύσκολη και μεταβατική περίοδος, που εύκολα κάποιος μπορεί να επηρεαστεί από τους άλλους, καθώς είναι ευάλωτος και δεν μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματά του. Οι φίλοι που συναναστρέφεται καθημερινά ο έφηβος είναι εκείνοι που μπορούν να τον βοηθήσουν να περάσει όσο πιο ευχάριστα αυτήν την περίοδο της ζωής του, είτε αυτοί που θα τον παρασύρουν σε δυσάρεστες καταστάσεις, ακόμη και άθελά τους. Υπάρχει περίπτωση ο έφηβος επηρεασμένος από τις κακές παρέες του να παρουσιάσει παραβατική συμπεριφορά, να βλάψει τον εαυτό του, ακόμα και να χειραγωγείται από την παρέα του χωρίς ο ίδιος να το καταλαβαίνει. Το σημαντικό είναι να διαλέγει τα άτομα που θα κάνει παρέα, γνωρίζοντας ότι είναι έμπιστα και θα είναι εκείνα που θα τον βοηθήσουν αν παρεκτραπεί.
Ωστόσο, υπάρχουν οι περιπτώσεις που οι φίλοι δεν επηρεάζουν άμεσα τον έφηβο, αλλά ο ίδιος να κάνει προσπάθειες να αλλάξει, ώστε να “ταιριάξει” με τους άλλους και να νιώσει ότι έχει ενταχθεί σε μία παρέα όπως τα άλλα άτομα της ηλικίας του.
Αυτό, συνήθως, θεωρεί λανθασμένα πως μπορεί να το πετύχει καταφεύγοντας σε διάφορες κακές συνήθειες, όπως το τσιγάρο, το αλκοόλ κ.ά.
Συμπερασματικά, είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους και κυρίως για τους εφήβους να ξέρουν να ξεχωρίζουν και να διαλέγουν σωστά τους φίλους τους, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν θέσει οι ίδιοι και να είναι ικανοί να διατηρούν συνεχώς έναν ακέραιο χαρακτήρα που δεν θα αλλάξει ποτέ και για κανέναν.
Ειρήνη Καραντωνάκη, 15 χρονών
μαθήτρια Λυκείου