Δεκάδες δηλητηριασμένα δολώματα εντοπίζουν το τελευταίο διάστημα στα Χανιά και όλο το νησί τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της Κρητικής Ομάδας Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο και όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες οι συνέπειές του δεν περιορίζονται στα σκυλιά, αφού θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων πέφτουν συχνά και διάφορα άγρια πουλιά και ζώα.
«Την εποχή αυτή, με την έναρξη του κυνηγιού, υπάρχει έξαρση τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων», επεσήμανε, μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο δασολόγος της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσων Τάσος Σακούλης. Για τον σκοπό αυτό η Κυνηγετική Ομοσπονδία σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, εδώ και 2 χρόνια διαθέτουν 2 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που ανιχνεύουν δηλητηριασμένα δολώματα.
«Τις τελευταίες ημέρες τόσο το σκυλί που βρίσκεται στα Χανιά και πραγματοποιεί αυτοψίες στη δυτική Κρήτη και το σκυλί που είναι στο Ηράκλειο και καλύπτει την ανατολική Κρήτη, έχουν κάνει πάρα πολλές αυτοψίες και έχουν βρει δεκάδες -μην πω εκατοντάδες- δηλητηριασμένα δολώματα», ανέφερε ο κ. Σακούλης και επεσήμανε ότι τις τελευταίες 4 ημέρες το σκυλί που είναι στα Χανιά έκανε αυτοψίες στο Ακρωτήρι και συγκεκριμένα στις περιοχές της Αγίας Τριάδας και του Γουβερνέτου, όπου και εντόπισε δεκάδες διασκορπισμένες φόλες.
Το πρόβλημα πάντως δεν περιορίζεται στα κυνηγετικά σκυλιά που πέφτουν θύματα κάποιας φόλας. «Πολλά είδη ζώων έχουν εξαφανιστεί από τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Σε εμάς βρίσκεις συχνά νεκρά ζώα όπως σκαντζόχοιρους, κουνάβια και αρπαχτικά πουλιά», εξήγησε ο κ. Σακούλης.
Οι σκύλοι ανιχνευτές
Σε ό,τι αφορά την Κρητική Ομάδα Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων η συντονίστρια της ομάδας Π. Μπαξεβάνη επεσήμανε ότι η ομάδα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Καινοτόμες Δράσεις ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα», με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μ.Φ.Ι.Κ. Αποτελείται από 2 κλιμάκια, τα οποία ανήκουν πλέον στην Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσου. Το Κλιμάκιο Ανατολικής Κρήτης αποτελείται από τον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα Σπύρο Νηστικάκη και τον γερμανικό ποιμενικό με το όνομα “Ντάικα” και το Κλιμάκιο Δυτικής Κρήτης αποτελείται από τον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα Γιάννη Γρηγοράκη και τον γερμανικό ποιμενικό με το όνομα “Καρίνα”.
Τα σκυλιά είναι αδέλφια, γεννημένα στο εκτροφείο Perros Contra El Venenos, στην Ανδαλουσία της Ισπανίας όπου και εκπαιδεύτηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπαίδευση που λαμβάνουν είναι ίδια με τις μεθόδους για την ανίχνευση ναρκωτικών ή εκρηκτικών και η εκπαίδευση διαρκεί 18 μήνες. «Με μια οσφρητική ευαισθησία χίλιες φορές δυνατότερη από την ανθρώπινη, ο σκύλος αυτός μπορεί να συλλάβει τις δυνατές οσμές από ουσίες που χρησιμοποιούνται στα δηλητηριασμένα δολώματα (μια αρκετά περιορισμένη οικογένεια εξαιρετικά τοξικών βιοκτόνων που συχνά χρησιμοποιούνται στη γεωργία) οι οποίες μεταφέρονται από τα ρεύματα αέρα και μαρτυρούν την προέλευσή τους. Θα πρέπει δε να αναφέρουμε ότι οι σκύλοι δεν δουλεύουν, εάν δεν συνοδεύονται από τον χειριστή τους», σημείωσε η κα Μπαξεβάνη.
Στοιχεία σοκ
Το μέγεθος του προβλήματος αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία που τηρεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Μ.Φ.Ι.Κ.) τα 2 χρόνια που δραστηριοποιείται η Κρητική Ομάδα Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η συντονίστρια της ομάδας από το Μ.Φ.Ι.Κ. Πόπη Μπαξεβάνη στις περίπου 240 αυτοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στην Κρήτη, έχουν εντοπιστεί 480 δολώματα και περισσότερα από 165 νεκρά ζώα. Τα περισσότερα από αυτά (γύρω στα 75) είναι σκύλοι (αδέσποτοι, δεσποζόμενοι, κυνηγετικοί, ποιμενικοί κ.ά.).
Οι πιο δύσκολοι μήνες στους οποίους παρατηρείται περισσότερη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι οι Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος.
Οι Δήμοι της Ανατολικής Κρήτης με τα περισσότερα κρούσματα-καταγγελίες είναι οι Δήμοι Αγίου Νικολάου, Χερσονήσου και Φαιστού, ενώ φέτος παρατηρήθηκε αύξηση κρουσμάτων και στους Δήμους Ιεράπετρας, Αρχανών Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδος.
Στη Δυτική Κρήτη τα πράγματα είναι πιο ήπια εκτός από την περιοχή του Ακρωτηρίου, όπου φέτος παρατηρήθηκε έξαρση του φαινομένου, ενώ η Π.Ε. Ρεθύμνου έχει τα λιγότερα περιστατικά.