Συνολικά 41 έργα του προγράμματος Leader και 13 του προγράμματος ΟΠΑΑΧ στη δυτική Κρήτη πρόκειται να αποτελέσουν «έργα – γέφυρα» για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Πάντως, όπως επισημαίνει η Επιτροπή Διαχείρισης του Προγράμματος που συστήθηκε από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), τα περισσότερα έργα βρίσκονται στην τελική φάση ολοκλήρωσής τους, ενώ το πρόβλημα των καθυστερήσεων ήταν πανελλαδικό και σχετίζονταν με την οικονομική δυσχέρεια που επικρατεί τα τελευταία 5 χρόνια στη χώρα.
Την Τρίτη στα γραφεία του ΟΑΚ πραγματοποιήθηκε μια απολογιστική συνεδρίαση της Επιτροπής καθώς τα προγράμματα ολοκληρώθηκαν τυπικά στο τέλος του 2015.
Ειδικότερα όπως αναφέρθηκε από το 2010 στο πλαίσιο του Leader – Άξονας 4, εντάχθηκαν και προχώρησαν σε υλοποίηση 54 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 9.5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 13 ολοκληρώθηκαν πλήρως και τα υπόλοιπα 41 πιστοποιήθηκαν και πληρώθηκαν μερικώς και έχουν μεταφερθεί αυτομάτως για ολοκλήρωση και αποπληρωμή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Αντίστοιχα στο πλαίσιο του ΟΠΑΑΧ – Άξονας 3, εντάχθηκαν και προχώρησαν σε υλοποίηση 15 έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία 2 ολοκληρώθηκαν πλήρως και τα υπόλοιπα 13 πιστοποιήθηκαν και πληρώθηκαν μερικώς και έχουν μεταφερθεί αυτομάτως για ολοκλήρωση και αποπληρωμή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Όπως διευκρινίστηκε τα ιδιωτικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν σε ποσοστό 50% αφορούσαν σε χρηματοδοτήσεις μονάδων μεταποίησης κ.λπ., ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμούς χώρων εστίασης και αναψυχής, υποδομών διανυκτέρευσης μικρής δυναμικότητας κ.ά.
Σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα που χρηματοδοτήθηκαν σε ποσοστό 100% αφορούσαν σε έργα υποδομής μικρής κλίμακας (μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα διαχείρισης υδατικών πόρων), κέντρα φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας, χώρους άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, έργα προστασίας περιβάλλοντος, βελτιώσεις και αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων κ.λπ.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε ότι οι αποπληρωμές των έργων έχουν ολοκληρωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό και εντός των προθεσμιών κάτι που βοηθάει σημαντικά την τοπική οικονομία και κοινωνία σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον.
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του καθώς στη δυτική Κρήτη υπήρξαν υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας των εν λόγω προγραμμάτων, γεγονός που επισφραγίστηκε το καλοκαίρι με την εξασφάλιση από μέρους του ΟΑΚ -και με την βοήθεια του υπουργού Γιώργου Σταθάκη- επιπλέον χρηματοδότησης, ύψους 2 εκατ. ευρώ, από υπόλοιπα της υπόλοιπης Ελλάδας.
Σε ό,τι αφορά δε τα έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα ανέφερε ότι γίνονται «γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Λευτέρης Κοπάσης δήλωσε σχετικά: «Μπορούμε να πούμε με περηφάνια ότι καταφέραμε να υλοποιήσουμε το σύνολο των επενδύσεων που είχαν ενταχθεί. Είναι αλήθεια ότι υπολείπεται ένα μέρος των προγραμμάτων αυτών ως προς το φυσικό τους αντικείμενο το οποίο όμως θα υλοποιηθεί την επόμενη περίοδο σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου».
Σχετικά με τις καθυστερήσεις που υπήρξαν ο κ. Κοπάσης σχολίασε: «Από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2010 ξεκίνησε και η οικονομική κρίση στη χώρα. Λόγω λοιπόν προβλημάτων ρευστότητας, είτε των τραπεζών είτε των επενδυτών, είχαμε εξαιρετικά μεγάλες καθυστερήσεις που δεν ήταν αναμενόμενες. Αυτό δεν ήταν ένα φαινόμενο της τοπικής ομάδας δράσης και της δυτικής Κρήτης αλλά είναι ένα πρόβλημα εθνικό. Παντού είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και χρόνο με τον χρόνο πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Παρόλα αυτά καταφέραμε και πρόσθετους πόρους να προσελκύσουμε και να περάσουμε στην επόμενη περίοδο όλα μας τα έργα».