Καθημερινότητα αποτελούν οι αγροζημιές και οι φθορές από κτηνοτροφικά ζώα σε καλλιέργειες στο Νομό Χανίων!
Μόνο χθες στο Δικαστήριο Αγροτικών Πταισμάτων Χανίων εκδικάστηκαν 34 υποθέσεις με πάνω από 50 κατηγορούμενους κτηνοτρόφους για αγροζημιές κυρίως σε περιοχές της Κισάμου και του Σελίνου αλλά και στην περιοχή των Κεραμειών.
«Αν δείτε τα ονόματα των κατηγορούμενων τώρα και έλθετε και στην επόμενη δίκη για αγροζημιές θα καταλάβατε ότι το 90% είναι τα ίδια πρόσωπα. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα» μας ανέφερε αγρότης που ήταν χθες στα δικαστήρια Χανίων για υπόθεση του.
Παρότι αρκετές τέτοιες υποθέσεις τελικά λύνονται με αμοιβαίες εξηγήσεις και αποζημίωση του αγρότη από τον κτηνοτρόφο, πολλές οδηγούνται στα δικαστήρια. Με βάση τη νέα νομοθεσία ακόμα και αν ένας κτηνοτρόφος είναι κατηγορούμενος για αγροζημιά τότε χάνει όλα τα δικαιώματα για τις επιδοτήσεις που λαμβάνει. Αυτό το μέτρο εκτιμήθηκε ότι θα περιορίσει τις αγροζημιές καθώς θα αναγκάσει τους κτηνοτρόφους να είναι πιο προσεκτικοί με τα κοπάδια τους.
«Το μέτρο είναι σωστό αλλά αυτοί που συστηματικά κάνουν αγροζημιές είναι 40-50 άτομα από τις ίδιες οικογένειες πάνω κάτω. Δεν είναι κτηνοτρόφοι που τους ξέφυγαν τα ζώα και μπήκαν στις ελιές ή στο αμπέλι σου. Αυτοί δεν υπολογίζουν την περιουσία του άλλου, τους ενδιαφέρει μόνο το δικό τους κοπάδι. Αυτοί λοιπόν γράφουν τα ίδια ζώα στο όνομα της μητέρας τους, της γυναίκας τους, των παιδιών τους έτσι ώστε να είναι εξασφαλισμένοι ότι δεν θα χάσουν τις επιδοτήσεις. Δεν το ξέρουν αυτό οι αρχές; Το ξέρουν και τελευταία γίνονται κάποιες προσπάθειες αλλά δεν αρκούν» μας τόνισε παραγωγός από περιοχή του Σελίνου.
Τα περισσότερα περιστατικά αγροζημιών εντοπίζονται σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της κεντρικής Κισάμου (Δ.Ε. Μηθύμνης), στην Δυτική Κίσαμο (Σφηνάρι, χωριά του Ιναχώριου), στα Κεραμειά, ενώ λιγότερα είναι τα περιστατικά σε περιοχές του Δήμου Πλατανιά, του Αποκόρωνα και των Σφακίων.
«Δεν είμαι αγρότης, ούτε ο πατέρας μου αλλά έχουμε αγροτική περιουσία στο χωριό και από αυτή έχουμε κάποιο εισόδημα. Κάποιοι κτηνοτρόφοι είναι ανεξέλεγκτοι και τους γνωρίζουν καλά οι αρχές ποίοι είναι αυτοί. Εμείς έχουμε ένα αμπέλι, περιφραγμένο, φροντισμένο και σχεδόν κάθε χρόνο θα ανοίξουν την περίφραξη, θα βάλουν μέσα τα ζώα τους και θα φύγουν σαν…κύριοι! Εντωμεταξύ οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι παραβατικά άτομα και δεν μπορείς να έλθεις σε αντιπαράθεση μαζί τους γιατί είναι οπλισμένοι. Αν πάλι τους κάνεις μήνυση τότε κινδυνεύεις πάλι την επόμενη φορά που θα μπουν στην περιουσία σου να μην αφήσουν ούτε τις αμπελοκουτσούρες. Το κράτος πρέπει να είναι πιο αυστηρό και να προχωρά σε παραδειγματικές τους τιμωρίες» τόνισε ιδιοκτήτης αγροτικής γης σε περιοχή της Κισάμου.
Σημειώνεται ότι κάθε φορά που εντοπίζονται ζώα να βόσκουν σε αγροτική περιουσία, οφείλει να παρέμβει η αστυνομία για τον εγκλωβισμό τους, στη συνέχεια ο τοπικός δήμος να διαθέσει όχημα και προσωπικό για τη μεταφορά και φύλαξη τους. Για να παραλάβει τα ζώα του ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να πληρώσει τσουχτερό πρόστιμο. Παρότι ο νόμος ορίζει ότι ο κάθε Δήμος θα πρέπει να έχει το δικό του χώρο για τη φύλαξη των ζώων, στα Χανιά οι Δήμοι είχαν έλθει σε συμφωνία με τις Aγροτικές φυλακές της Αγιάς ώστε εκεί να γίνεται η φύλαξη. Αν ο κτηνοτρόφος δεν τα ζητήσει πίσω μέσα σε 10 μέρες και δεν πληρώσει το πρόστιμο τότε τα ζώα βγαίνουν σε πλειστηριασμό.