Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

«Δεκάλογος» υγιεινής διατροφής για παιδιά

Σε έναν «δεκάλογο» υγιεινής διατροφής για παιδιά προχώρησαν οι καθηγητές του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τα Τρίκαλα, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας.

Μεταξύ άλλων οι καθηγητές προτρέπουν τους γονείς να λειτουργήσουν ως πρότυπο για τα παιδιά ενθαρρύνοντας υγιεινές συνθήκες.

Παράλληλα σύμφωνα με τον οδηγό προτείνεται καθημερινά σωματική δραστηριότητα. Όσον αφορά τη διατροφή γίνεται λόγος για ποικιλία λαχανικών και φρούτων καθημερινά, ενώ απαραίτητα είναι τα τρία γεύματα καθημερινά, όπως και ένα μικρογεύμα. Το πρωινό προτείνεται για κάθε μέρα, και το πολύ νερό οπωσδήποτε.

Ο «δεκάλογος» της υγιεινής διατροφής περιλαμβάνει ακόμα γάλα ή γιαούρτι καθημερινά, ποικιλία δημητριακών με προτίμηση στα ολικής άλεσης, ενώ απαραίτητος είναι ο περιορισμός ζάχαρης και αλατιού και των προϊόντων που τα περιέχουν. Το κόκκινο ή λευκό άπαχο κρέας να καταναλώνεται 2-3 φορές την εβδομάδα, με αποφυγή της χρήσης επεξεργασμένου κρέατος. Το ελαιόλαδο ως πρώτη προτίμηση είναι επιβεβλημένη, τα όσπρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ψάρια και θαλασσινά 2-3 φορές την εβδομάδα και τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα η κατανάλωση λιπαρού ψαριού. Η κατανάλωση των γευμάτων σύμφωνα με τον οδηγό θα πρέπει να γίνεται με κλειστή την τηλεόραση και την οικογένεια συγκεντρωμένη όσο γίνεται συχνότερα, ενώ το μαγείρεμα να γίνεται στο σπίτι με υγιεινό και ασφαλή τρόπο με επιλογή προϊόντων εποχής.

Ο κ. Θανάσης Τζιαμούρτας, τακτικός καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο, τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως η απουσία κίνησης και η κακή διατροφή είναι οι δύο κυριότεροι παράγοντες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Επίσης, έρευνες, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνουν πως εάν ένα παιδί έχει ένα παχύσαρκο γονέα τότε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό θα γίνει παχύσαρκο ενώ εάν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι τότε η πιθανότητα να γίνει και το ίδιο παχύσαρκο διπλασιάζεται. Εμείς λοιπόν θα πρέπει πρώτα να δώσουμε πρώτοι το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας με το να ασκούμαστε και να προσέχουμε τη διατροφή και το βάρος μας. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, συνεχίζει ο κ. Τζιαμούρτας, είναι υπεύθυνη για την αύξηση του σωματικού βάρους σε παιδιά 12 και 14 ετών, οπότε θα πρέπει να κάνουμε τα παιδιά μας να κινούνται όσο το δυνατόν πιο πολύ. Δυστυχώς, ο χρόνος ο οποίος διατίθεται για άσκηση στο σχολείο είναι λίγος και δυστυχώς, πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών δεν συνδέονται με την κίνηση. Εάν λάβει κανείς υπόψη ότι και η διασκέδαση των παιδιών συνδέεται με καθιστικό τρόπο ζωής (τηλεόραση, βίντεοπαιχνίδια κλπ) τότε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί παρατηρείται αυξημένη συχνότητα παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία. Τόσο ο καθηγητής φυσικής αγωγής όσο και η οικογένεια θα πρέπει να δώσουν τα ερεθίσματα στο παιδί να αγαπήσει την κίνηση και τη σωματική δραστηριότητα».

Τέλος σημειώνει πως «το εργαστήριο βιοχημείας της άσκησης στο ΤΕΦΑΑ προσπαθεί να βρει απαντήσεις για την εμφάνιση των προαναφερθέντων προβλημάτων, με άλλα λόγια να δούμε πώς η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού με αποτέλεσμα αυτός να λειτουργεί αποδοτικότερα και να παρουσιάζει καλύτερη υγεία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα