Τα Χανιά και η Κρήτη πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να προσελκύσουν ξένους που θέλουν να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο στην Ελλάδα και συγχρόνως άδεια παραμονής όπως προβλέπει ο νέος νόμος 4146/2013.
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης επένδυσης ακινήτων “BuildUp” Δημήτρης Παπαχρήστου, ο οποίος πρόσφατα, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου, υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο πώλησης ακινήτου στην Κινέζα επιχειρηματία Τζιν Χονγκ.
Συγκεκριμένα, το ακίνητο που πωλήθηκε στο Μαρκόπουλο Αττικής είναι το πρώτο συμβόλαιο αγοράς ακινήτου στην Ελλάδα με βάση τον νόμο 4146/2013 που προβλέπει ότι θα χορηγείται άδεια παραμονής σε όσους ξένους αποκτούν ακίνητη περιουσία εμπορικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Ο κ. Παπαχρήστου τόνισε ότι το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, ειδικότερα από την Ασία και τη Μέση Ανατολή, για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα υπήρχε εδώ και χρόνια και ο νέος νόμος, ξεπερνώντας τα προηγούμενα γραφειοκρατικά προβλήματα, πρόκειται να απελευθερώσει μια μεγάλη δυναμική.
Ειδικότερα για την Κρήτη ο κ. Παπαχρήστου διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία καθώς ο νόμος ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο, δήλωσε βέβαιος ότι τα Χανιά και η Κρήτη αποτελούν μια ιδιαίτερα δελεαστική αγορά, αφού πληρούν όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις που θέτουν οι ενδιαφερόμενοι: «Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται σε σημεία τα οποία έχουν εύκολη, δωδεκάμηνη πρόσβαση και παράλληλα εύκολη, δωδεκάμηνη διαβίωση. Δεν είναι δηλαδή μόνο το θέμα της πρόσβασης γιατί και η Μύκονος ή και η Σαντορίνη έχουν αεροδρόμιο, αλλά τον Ιανουάριο ή τον Δεκέμβριο υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα σε αντίθεση με τα Χανιά που είναι μια μεγάλη πόλη η οποία έχει κίνηση και λειτουργεί όλο τον χρόνο», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι αυτά τα δύο στοιχεία είναι τα βασικότερα που αναζητούν οι πελάτες από την Ασία και τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι θέλουν να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου νόμου.
ΚΙΝΗΤΡΟ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ
Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι η παροχή άδειας παραμονής που προβλέπει ο νέος νόμος αποτελεί ισχυρό κίνητρο για να έρθουν ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα. «Υπήρχε ενδιαφέρον και τα προηγούμενα χρόνια, τουλάχιστον τα τελευταία 4 χρόνια που δραστηριοποιούμαστε σε αυτές τις περιοχές, όμως, το ενδιαφέρον αυτό ήταν διερευνητικό. Κι αυτό διότι, όταν ο άλλος αγοράζει το σπίτι του, δεν μπορούμε να τον δεσμεύουμε με τη βίζα η οποία του δίνει 90 μέρες ανά εξάμηνο. Θέλει να έχει ελεύθερη μετακίνηση. Δεύτερον πλέον υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αγοράς το οποίο ενδιαφέρεται για την άδεια παραμονής. Δηλαδή το εξοχικό ή το σπίτι είναι ουσιαστικά το όχημα για να αποκτήσει κάποιος άδεια παραμονής. Ωστόσο, ακόμα και για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται μόνο για την αγορά ακινήτου η άδεια παραμονής είναι πολύ μεγάλο δέλεαρ γιατί πλέον τους δίνει τη δυνατότητα οποιαδήποτε στιγμή να επισκέπτονται το σπίτι τους, κάτι που δεν το είχαν μέχρι πρόσφατα».
Συγχρόνως, όπως διευκρίνισε, ο νέος νόμος διευκολύνει τις επενδύσεις καθώς θέτει ως όρο για την παροχή άδειας παραμονής η εμπορική και όχι η αντικειμενική αξία του ακινήτου να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, βάζοντας έτσι στον χάρτη των ενδιαφερομένων επενδυτών και περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως. «Αυτό είναι πολύ θετικό γιατί έτσι δεν βγάζει έξω από την αγορά περιοχές εκτός σχεδίου και εξοχικές κατοικίες των οποίων οι αντικειμενικές τιμές είναι αρκετά χαμηλές».
ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Ο κ. Παπαχρήστου υπογράμμισε ακόμα ότι το συγκεκριμένο μοντέλο που προωθεί ο νέος επενδυτικός νόμος έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στην Πορτογαλία, αλλά και στην Κύπρο, στην οποία πέρυσι μόνο πραγματοποιήθηκαν 1.800 πωλήσεις ακινήτων σε επενδυτές από όλο τον κόσμο.
«Στην Κύπρο το 2012 έγιναν 1.800 πωλήσεις σε διεθνές επίπεδο και όχι μόνο στην Κίνα. Από εκεί και πέρα η πτώση που υπήρξε το πρώτο εξάμηνο του 2013, παρόλο που κάποιος θα περίμενε να είναι ολοκληρωτική, ήταν μόνο 48%. Αυτό θεωρείται άθλος σε μια αγορά που δέχθηκε ένα καίριο πλήγμα, αλλά μπόρεσε και κράτησε το κομμάτι των πωλήσεων ακινήτων στο 52%», σχολίασε ο κ. Παπαχρήστου και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και ειδικότερα η Κρήτη μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από τις δυνατότητες που ανοίγει ο νέος νόμος.
«Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μια δυναμική. Το “immigration property”, όπως λέγεται, είναι ένα μοντέλο που έχει δουλέψει και είναι γνωστό σε αυτές τις αγορές», σημείωσε και καταλήγοντας υποστήριξε ότι η δυναμική της αγοράς ακινήτων μέσα από ξένους αγοραστές θα συμπαρασύρει και άλλου είδους επενδύσεις στην Ελλάδα.