Tο ανώτατο όριο ασφαλιστικής εισφοράς ΕΛ.Γ.Α θα παραμείνει, όπως αυτό ισχύει από το 2016, δηλαδή 10.000 ευρώ, διαβεβαίωσαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με εκπροσώπους αγροτών από τον Τύρναβο και τον δήμαρχο της πόλης.
Οι δυο άντρες τόνισαν επίσης ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα Προγράμματα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πολύ σύντομα, όπου με το νέο καθεστώς μειώνεται κατά το ήμισυ ο χρόνος διεκπεραίωσης των απαιτούμενων διαδικασιών.
Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:
Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Κόκκαλη πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017, συνάντηση με το Δήμαρχο Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση και αντιπροσωπεία των αγροτών της περιοχής με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δέντρων Τυρνάβου «ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ» κ. Χρήστο Τασούλα, παρουσία του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Θ. Κουρεμπέ και του Αντιπροέδρου κ. Α. Ζαννιά.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών ενημέρωσαν λεπτομερώς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κατέθεσαν προτάσεις σχετικά με θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς της περιοχής του Τύρναβου.
Ο Υφυπουργός και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ διαβεβαίωσαν τους παραγωγούς ότι το ανώτατο όριο ασφαλιστικής εισφοράς ΕΛ.Γ.Α (10.000 ευρώ), θα παραμείνει όπως αυτό ισχύει από το 2016 και ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα Προγράμματα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πολύ σύντομα, όπου με το νέο καθεστώς μειώνεται κατά το ήμισυ ο χρόνος διεκπεραίωσης των απαιτούμενων διαδικασιών.
Επίσης, η ηγεσία του ΕΛ.Γ.Α. ανακοίνωσε ότι οι εκτιμητές δουλεύουν εντατικά για να αποτιμήσουν, όσο το δυνατόν συντομότερα τις ζημιές που έχουν προκληθεί στη χώρα, ώστε να αποζημιωθούν εγκαίρως οι παραγωγοί. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι που έχουν υποστεί ζημιές στο ζωικό τους κεφάλαιο ή στη φυτική τους παραγωγή, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με το αρμόδιο για την περιοχή τους Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ ή τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ του Δήμου τους για να δηλώσουν τις ζημιές. Προτεραιότητα όλων είναι να διενεργηθούν οι εξατομικευμένες πραγματογνωμοσύνες στις περιπτώσεις ζημιών που χρήζουν άμεσης εκτίμησης το συντομότερο δυνατό και εφόσον καταστεί δυνατή η πρόσβαση λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Σε ότι αφορά τη μείωση του κόστους παραγωγής, γίνονται συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να λυθεί το ζήτημα του πιστωτικού Φ.Π.Α. που δημιουργεί προβλήματα σε πολλούς συνεταιρισμούς.
Επίσης, ενθαρρύνθηκαν οι παραγωγοί να εκμεταλλευτούν τα οφέλη του Net Metering για την μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος.
Οι εκπρόσωποι των παραγωγών είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τις Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών. Στα πλαίσια του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014 – 2020), υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία των Ομάδων Παραγωγών και τις επόμενες μέρες αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θεσπίζει το πλαίσιο της συγκρότησης των Ομάδων Παραγωγών. Οι συνεργασίες των παραγωγών αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση του κόστους παραγωγής και κύριο μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.
ΠΗΓΗ: agronews.gr