Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Δεν υπάρχει κανένα φαινόμενο σεισμικού “ντόμινο”

Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα σε τέσσερις περιοχές της χώρας τονίζει ο καθηγητής Δυναμικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και διευκρινίζει: «Δεν υπάρχει κανένα φαινόμενο “ντόμινο”, δεν έχουμε να κάνουμε με μια γενικότερη διέγερση. Κάθε μια από τις περιοχές, όπου παρατηρήθηκε αυτή η σεισμική διέγερση, είναι μια περιοχή ξεχωριστή, με διαφορετικό γεωτεκτονικό πλαίσιο και χωρίς σεισμοτεκτονική σύνδεση μεταξύ τους. Συνεπώς, είναι περιοχές ανεξάρτητες και δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών. Άλλωστε, οι σεισμοί είναι μικρού μεγέθους και δεν έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν άλλες περιοχές, πόσο μάλλον όταν αυτές οι περιοχές βρίσκονται μακριά μεταξύ τους. Συνεπώς, δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, απλώς και μόνο χρονικά συμπίπτουν αυτές οι διεγέρσεις» τονίζει ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας. H συνέντευξη του Ευθύμιου Λέκκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
• Μετά την Κεφαλονιά και το Αίγιο είχαμε σεισμό και στην Κέρκυρα. Μήπως υπάρχει κάποια σύνδεση αυτών των σεισμικών δονήσεων; Ξέρετε, επίσης, ότι εδώ, ειδικά στις περιπτώσεις σεισμικών δονήσεων, κυκλοφορούν πολλές θεωρίες και μάλιστα από μη ειδικούς… Πραγματικά εδώ στην Ελλάδα δημιουργείται μια τέτοια αίσθηση, αλλά οφείλω να σας πω ότι σε όλον τον κόσμο υπάρχει επίσης κάτι τέτοιο και όχι μόνο για τους σεισμούς, αλλά για όλα τα φυσικά φαινόμενα που προκαλούν δέος. Σε ό,τι αφορά τη διέγερση που υπάρχει στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία τέσσερα 24ωρα και αναφερόμαστε στους σεισμούς της Κεφαλονιάς, του Αιγίου, της Κρήτης και της Κέρκυρας, δημιουργείται η αίσθηση ότι έχουμε να κάνουμε με μια γενικότερη διέγερση. Αυτό δεν συμβαίνει, όμως, για τον εξής απλό λόγο: Κάθε μια από τις περιοχές, όπου παρατηρήθηκε αυτή η σεισμική διέγερση, είναι μια περιοχή ξεχωριστή, με διαφορετικό γεωτεκτονικό πλαίσιο και χωρίς σεισμοτεκτονική σύνδεση μεταξύ τους. Συνεπώς, είναι περιοχές ανεξάρτητες και δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών. Άλλωστε, οι σεισμοί είναι μικρού μεγέθους και δεν έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν άλλες περιοχές, πόσο μάλλον όταν αυτές οι περιοχές βρίσκονται μακριά μεταξύ τους. Συνεπώς, δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, απλώς και μόνο χρονικά συμπίπτουν αυτές οι διεγέρσεις.
• Άκουσα, πάντως, να αναφέρουν κάποιοι συνάδελφοί σας ότι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση ο σεισμός στην Κεφαλονιά, καθώς το επίκεντρο εντοπίζεται σε μια περιοχή που συμπίπτει με το νότιο τμήμα του ρήγματος, που έδωσε τους μεγάλους σεισμούς στις 26 Ιανουαρίου και στις 3 Φεβρουαρίου. Υπάρχει κάποια ανησυχία; Όχι, δεν υπάρχει. Αντίθετα, ήταν ένα τμήμα της μεγάλης ζώνης του ρήγματος, που δεν είχε σπάσει. Η ζώνη αυτή έσπασε τώρα στο νότιο κομμάτι, ενώ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είχε σπάσει στο κεντρικό και βόρειο. Το νότιο κομμάτι έχει, όμως, μικρότερα ρήγματα από ότι το βόρειο και το κεντρικό κομμάτι της ζώνης. Συνεπώς δεν αναμένονται μεγάλοι σεισμοί, όπως αυτοί του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, και δεύτερον είναι στον υποθαλάσσιο χώρο, μακρυά από κατοικημένες περιοχές. Ακόμη κι αν θεωρητικά θα είχαμε σεισμούς της τάξεως των 5, 5,2 και 5,5 Ρίχτερ δεν θα επηρεαστούν οι οικισμοί στην Κεφαλονιά.
• Στο Αίγιο, πάντως, είχαμε κάποιες ζημιές, κυρίως σε παλιά κτίσματα. Πιστεύετε ότι πρέπει κάτι να αλλάξει στον αντισεισμικό κανονισμό; Όχι, αυτά τα κτήρια ήταν παλιά, σε πολλές περιπτώσεις εγκαταλειμμένα, δεν είχαν σχεδιαστεί με κανονισμούς και δεν είχε γίνει συντήρησή τους. Ένα κτίριο χρειάζεται πάντα συντήρηση και να θεωρείς ότι τα επόμενα 1.000 χρόνια θα είναι άτρωτο από σεισμούς.
• Άρα, είστε καθησυχαστικός, δεν υπάρχει σε εξέλιξη κανένα φαινόμενο «ντόμινο» στη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα; Ακριβώς. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο φαινόμενο και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία.

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ
Προσωρινά μη κατοικήσιμα εβδομήντα πέντε κτήρια
Ξεκίνησαν χθες στην Αιγιάλεια, από κλιμάκια μηχανικών της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων, οι έλεγχοι κτηρίων που υπέστησαν ζημιές από τη σεισμική δόνηση των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο, έχει διαπιστωθεί ότι 75 κτήρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και κρίθηκαν προσωρινά ως μη κατοικήσιμα, μέχρι να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης. Όσον αφορά τους ενοίκους των σπιτιών που κρίθηκαν ως μη κατοικήσιμα, ο δήμαρχος Αιγιαλείας ανέφερε ότι ο δήμος θα μεριμνήσει, ώστε να βρεθεί λύση για τη στέγασή τους.

ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Στο μεταξύ, σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κέρκυρας. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στους κατοίκους της Κέρκυρας χωρίς όμως  να προξενήσει υλικές ζημιές ή τραυματισμούς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα