Οι επιζήσαντες από το πλήρωμα του νοτιοκορεατικού οχηματαγωγού, το οποίο βυθίστηκε τον Απρίλιο προκαλώντας τον θάνατο περισσοτέρων από 300 ανθρώπων, υποστήριξαν σήμερα ότι η διάσωση των επιβατών ήταν υποχρέωση της ακτοφυλακής και όχι δική τους.
Οι συνήγοροι των 15 κατηγορούμενων για ανθρωποκτονία, εγκληματική αμέλεια και άλλες κατηγορίες δήλωσαν ότι όταν έφθασαν οι διασώστες της ακτοφυλακής στο πλοίο, το οποίο είχε πάρει κλίση, το έργο του πληρώματος είχε ολοκληρωθεί.
“Το πλήρωμα θεώρησε ότι η ακτοφυλακή θα ήταν απολύτως ικανή να (φέρει σε πέρας) τη διάσωση γιατί προηγήθηκε σήμα κινδύνου κι έφθασαν εκεί και γιατί εκείνοι είχαν τις επαγγελματικές ικανότητες και τον εξοπλισμό”, δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο δικηγόρος Ιμ Τζου-γιουνγκ κατά τη δεύτερη μέρα της δίκης που διεξάγεται στην Γκουάντζου, την πλησιέστερη πόλη στον τόπο της ναυτικής τραγωδίας.
Το οχηματαγωγό Sewol, το οποίο ήταν υπερφορτωμένο και ταξίδευε με μεγαλύτερη του επιτρεπτού ταχύτητα, βυθίστηκε στις 16 Απριλίου στα ανοικτά των νοτιοδυτικών ακτών της Νότιας Κορέας.
Από τους 476 επιβάτες και πλήρωμα, οι 339 ήταν μαθητές και καθηγητές από ένα σχολείο στα περίχωρα της Σεούλ που πήγαιναν εκδρομή. Μόνο 172 άνθρωποι διασώθηκαν.