Δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες και blogs, τύπου «γονείς προσοχή, κλέβουν παιδιά στην Αθήνα», δεν είναι αληθινά, τονίζουν οι αρμόδιοι της αστυνομίας. Διαβεβαιώνουν, δε, ότι δεν έχουν καταγραφεί, ούτε καταγγελθεί αρπαγές ανηλίκων ή περίεργες εξαφανίσεις.
Όπως σημειώνει το Έθνος, σε πολλά από αυτά τα δημοσιεύματα υπάρχουν διάφορες περιγραφές των «δραστών» και των μέσων που χρησιμοποιούν. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι εκείνη που κάνει λόγο για ένα λευκό βαν με φιμέ τζάμια και για μία γιαγιά-μέλος σπείρας στη θέση του συνοδηγού.
«Αρπαγές ανηλίκων από εξαφανίσεις δεν έχουν καταγραφεί, δεν έχουν καταγγελθεί και δεν έχουν διαπιστωθεί ούτε για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ούτε για βιασμό, ούτε για εμπόριο οργάνων ή κάτι παρόμοιο. Κάποια περιστατικά που μιλούν για συγκεκριμένα βαν, αυτοκίνητα ή οτιδήποτε άλλο ποτέ δεν αποδείχθηκαν ούτε μας καταγγέλθηκε μία συγκεκριμένη αρπαγή ή κάποια περίεργη εξαφάνιση ανηλίκου» τονίζει ο Παναγιώτης Παπαντώνης, επικεφαλής του Τμήματος Αναζήτησης Προσώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.
«Το ότι πρέπει ως γονιός κανείς να προσέχει το παιδί του και να λαμβάνει κάποια μέτρα είναι λογικό. Ειδικά όταν είναι μαζί με το παιδί σε μεγάλους χώρους, δεν πρέπει να το αφήνει από κοντά του και πρέπει να φροντίζει να είναι συνεχώς μαζί του. Και από τέτοια περίπτωση, όμως, δεν έχει τύχει να υπάρξει αρπαγή», υπογραμμίζει ο κ. Παπαντώνης, βάζοντας τέλος στα σενάρια τρόμου που αναπαράγονται το τελευταίο διάστημα από δεκάδες ιστοσελίδες.
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία έκρηξη περιστατικών σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών που έφυγαν από το σπίτι τους, αλλά και μία έξαρση στις φυγές εφήβων, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις οικογένειές τους. Στην πλειονότητά τους οι δηλωθείσες εξαφανίσεις αφορούν σε φυγές εφήβων» διευκρινίζει και ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος.
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, χθες, Τετάρτη, το «Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε σε ημερίδα μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στοιχεία για τις εξαφανίσεις ανηλίκων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, 250.000 παιδιά χάνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, ή 1 παιδί κάθε 2 λεπτά. Αν και οι αριθμοί αυτοί είναι σοκαριστικοί, εν τούτοις η Οργάνωση Missing Children Europe επισημαίνει παράλληλα ότι είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν εμπεριστατωμένα στοιχεία για τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά αυτά χάνονται.
Όπως αναφέρει, ο όρος «εξαφανισμένα παιδιά» περιλαμβάνει διαφόρων ειδών εξαφανίσεις, όπως απαγωγή από γονέα, φυγή από το σπίτι, εξαφάνιση ασυνόδευτου ανήλικου πρόσφυγα, απαγωγή που αφορά το ποινικό δίκαιο ή άλλου είδους εξαφάνιση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το 1% των εξαφανίσεων αυτών εμπίπτει στην κατηγορία απαγωγή από τρίτο πρόσωπο, δηλαδή εγκληματική ενέργεια.
ΠΗΓΗ: In.gr