Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024

«Δεν κλείνει το Κέντρο Υγείας Κισάμου»

«Το Κέντρο Υγείας Κισάμου εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες πληθυσμού και η Υγειονομική Περιφέρεια δεν έχει καμία πρόθεση αποδυνάμωσης ή κατάργησής του». Αυτό υποστηρίζει σε επιστολή του ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κισάμου, ειδικός παθολόγος, Ευάγγελος Αθανασάκης, με αφορμή την πρόσφατη κινητοποίηση Φορέων και κατοίκων. Ο κ. Αθανασάκης αφού επισημαίνει ότι έχει «υποχρέωση και καθήκον αλλά και δικαίωμα να απευθυνθώ δημόσια στον κόσμο της Κισάμου, όχι μόνο διότι είμαι διευθυντής του Κ.Υ.Κ, αλλά και διότι από το 1986 που πρωτολειτούργησε εγώ μαζί με τον κ. Γιάννη Τουλουπάκη, τους υπόλοιπους συναδέλφους και το προσωπικό το κρατήσαμε σε λειτουργία με συνεχή και δυσεπίλυτα προβλήματα», προσθέτει: «Είναι σαφές ότι το τελευταίο διαστημα εξαιτίας της νέας πολιτικής στον χώρο της υγείας, απόρροιας της γενικότερης οικονομικής πολιτικής αλλά και του νέου νόμου που τα Κ.Υ υπάγονται στο νεοσύστατο Π.Ε.Δ.Υ. τα προβλήματα επιτάθηκαν. Οι πρόσφατοι πνιγμοί έφεραν ξανά στην επιφάνεια το θέμα του ασθενοφόρου. Όμως για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα ο θάνατος των δύο ανθρώπων δεν οφείλεται στην έλλειψη ασθενοφόρου. Και οι δυο ανασύρθηκαν νεκροί, όμως έγινε προσπάθεια ανάνηψης στον ένα εξ αυτών από παρευρισκόμενη ιατρό αναισθησιολόγο». Ως προς τη σημερινή κατάσταση του Κέντρου εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε οδηγοί ασθενοφόρου, τρεις μόνιμοι και δύο με συμβάσεις, των οποίων η σύμβαση λήγει σε δυο μήνες και έχουμε ζητήσει να ανανεωθεί. Ο ένας εξ αυτών βρισκόταν σε κανονική άδεια, πράγμα που δημιουργεί κάποια κενά κάλυψης σε βάρδιες και οι οποίες καλύπτονται από το ΕΚΑΒ. Όμως είναι ελάχιστες οι φορές στα 28 χρόνια λειτουργίας του Κ.Υ.Κ που υπήρξαν 5 οδηγοί ασθενοφόρου. Βέβαια θεμιτή κάθε προσπάθεια της δημοτικής αρχής να επιτύχει την πρόσληψη και άλλου οδηγού.

Ως προς το ιατρικό προσωπικό: το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο Κ.Υ.Κ. Είναι πανελλήνιο και μάλιστα σε μεγάλα Νοσοκομεία ακόμα και πανεπιστημιακά πιο οξύ. Εδώ εντοπίζονται 2 προβλήματα. Πρώτον με του αγροτικούς γιατρούς με περίπου τις μισές θέσεις κενές κατά διαστήματα. Οι αγροτικοί γιατροι είναι βασικός πυλώνας του συστήματος διότι έλλειψή τους μετατοπίζει το φορτίο συνταγογράφησης στους ειδικευμένους γιατρούς του συστήματος, οι οποίοι δεν έχουν έτσι αρκετό χρόνο να ασχοληθούν με την εξέταση ασθενών. Οι κενές θέσεις των αγροτικών ιατρών προκηρύσσονται κανονικά από το Υπουργείο όμως δεν υπάρχει προσέλευση ιατρών λόγω του εξαιρετικά χαμηλού μισθολογίου που για έναν γιατρό που θα μετακινηθεί από ένα αστικό κέντρο δεν αρκούν για να επιβιώσει. Στο Κ.Υ.Κ υπάρχει μια κενή θέση αγροτικού ιατρού που προκηρύσσεται τώρα και 2 χρόνια δίχως αποτέλεσμα. Οι νέοι γιατροί φεύγουν κατευθείαν στο εξωτερικό με πολύ καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Το υπουργείο υγείας αδυνατώντας να αυξήσει το μισθολόγιο προσανατολίζεται να καταστήσει ξανά υποχρεωτική τη θητεία υπαίθρου. Ισως έτσι βελτιωθεί η κατάσταση. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η αντικατάσταση των ήδη αποχωρούντων ειδικευμένων ιατρών. Το εξευτελιστικό μισθολόγιο και οι δύσκολες συνθήκες εργασίας ανάγκασαν πεπειραμένους ιατρούς να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα ή να ασχοληθούν με τον ιδιωτικό τομέα. Εν προκειμένω το πρόβλημα έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με προκήρυξη θέσεων επικουρικών ιατρών.

Εχουν προκηρυχθεί 2 θέσεις παιδιάτρων, όμως, οι γιατροί δεν εμφανίζονται γιατί ο μισθός και η μορφή σύμβασης δεν είναι ικανοποιητικά. Δυνατότητα μετακίνησης ή μετάθεσης ιατρών από άλλα Κ.Υ ή το Νοσοκομείο δεν υπάρχει διότι εκεί τα προβλήματα είναι οξύτερα. Με τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το πρόβλημα δεν ωφείλεται σε αδράνεια της υγειονομικής περιφέρειας, αλλά στη γενικότερη περιοριστική οικονομική πολιτική σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μια βελτίωση θα μπορούσε να προκύψει εάν δινόταν το δικαίωμα στους γιατρούς του Ε.Σ.Υ να διατηρούν ιδιωτικό απογευματινό ιατρείο όπως συμβαίνει με τους στρατιωτικούς γιατρούς και έτσι θα είχαν μία μικρή αύξηση στο εισόδημά τους. Αλλα ζητήματα είναι η έλλειψη φυλάκων στο Κ.Υ.Κ. Ζήτημα πολύ σοβαρό. Τρεις υπάλληλοι του Κ.Υ.Κ ασκούσαν καθήκοντα φυλάκων μέχρι πρόσφατα. Ο ένας εξ αυτών συνταξιοδοτήθηκε και ο άλλος πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί. Η έλλειψη αυτή εκθέτει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές τα βράδια σε σοβαρούς κινδύνους, διότι είναι ανυπεράσπιστοι σε άτομα ευρισκόμενα σε μέθη ή επί την επίδραση ουσιών. Όμως προσλήψεις τέτοιου προσωπικού έχουν ανασταλεί και έχουμε ζητήσει πρόσληψη μέσω προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α.».

Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΕΔΥ

Ακόμα, ο ίδιος σημειώνει: «Η αποκοπή του Κ.Υ.Κ από τη διοίκηση του Γ.Ν.Χ και η ένταξή του στο νεοσύστατο ΠΕΔΥ δημιούργησε επιπλέον προβλήματα διότι το ΠΕΔΥ δεν διέθετε ούτε διαθέτει ακόμη την υποδομή να αντεπεξέλθει σε αυτό το φορτίο. Ας μην ξεχνάμε ότι το πρώην ΙΚΑ Χανίων είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση». Καταλήγοντας ο κ. Αθανασάκης αναφέρει: «Το μεγάλο ψεύδος το οποίο έχει διαδοθεί στον κόσμο και για το οποίο με ρωτούν συνεχώς είναι ότι επίκειται κλείσιμο του Κ.Υ.Κ. Καμία τέτοια πρόθεση από την υγειονομική περιφέρεια Κρήτης, ούτε κανένας νόμος δικαιολογεί αυτή τη διάδοση. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένα Κ.Υ τα οποία δημιουργήθηκαν όχι για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά τις ανάγκες ψήφων των τοτε παραγόντων. Είναι γεγονός ότι έχουμε αναλογικά περισσότερα Κ.Υ από τη Σουηδία. Όμως το Κ.Υ.Κ. εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες πληθυσμού και η υγειονομική περιφέρεια δεν έχει καμία πρόθεση αποδυνάμωσης ή κατάργησής του. Όμως “Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων”( Δημοσθένης)».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα