Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

«Δεν ξέρω / δεν απαντώ…»

Αν κάποιος ερχόταν πρώτη φορά στα Χανιά το απόγευμα της Δευτέρας στο κλειστό κολυμβητήριο και άκουγε τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης θα άρχιζε να πιστεύει ότι ξαφνικά από… κάπου ξεφύτρωσε ένα κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι, ότι έπεσε από τον ουρανό, ότι κάποιος τέλος πάντων το κατασκεύασε… αλλά δεν ξέρουμε ποιος.
Οκτώ φορές σε μια συζήτηση 22 λεπτών ο κ. Αυγενάκης είπε σε όλους τους παρευρισκόμενους ότι το Υπουργείο δεν έχει καμία εμπλοκή με το έργο!
• Αλήθεια ποιος ενέκρινε τις μελέτες (καρμπόν από κατασκευή κολυμβητηρίου στην ηπειρωτική χώρα) για μια αθλητική εγκατάσταση στην πιο ηλιόλουστη περιοχή της χώρας που το ενεργειακό σύστημά της θα βασιζόταν στο πετρέλαιο εκτινάζοντας το κόστος λειτουργίας του στο 1.000.000 ευρώ ετησίως! Χωρίς φωτοβολταϊκά, δίχως αντλίες θερμότητας που να περιορίζουν το κόστος λειτουργίας;
• Ποιου Υπουργείου οι υπηρεσίες είχαν την ευθύνη για την επίβλεψη της κατασκευής, πόσο συχνά και πόσο επισταμένα το έκαναν αυτό; Γιατί στον 2ο χρόνο από την ολοκλήρωσή του μια ριπή ανέμου ήταν αρκετή για να “σηκώσει” τη μισή σκεπή του και να τη ρίξει στο χώρο στάθμευσης;
• Ποιο Υπουργείο δεν μερίμνησε για τη στοιχειώδη φύλαξη του χώρου με αποτέλεσμα να κλαπεί και να βανδαλιστεί ο εξοπλισμός του;
Μπορεί ο κ. Αυγενάκης να είναι υφυπουργός μόνο ένα χρόνο αλλά το κράτος έχει συνέχεια και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του Υπουργείου του είναι αυτή που “έτρεξε” και επί της ουσίας “χαντάκωσε” το έργο. Εξάλλου το κρίσιμο διάστημα της κατασκευής, παραλαβής του έργου κυβέρνηση ήταν η ΝΔ…

Ευθύνες όμως υπάρχουν και αλλού….
• Κανείς από τη νυν δημοτική αρχή δεν έδωσε το “παρών” στη συνάντηση στο κλειστό κολυμβητήριο. Δεν άφησε καμιά έτοιμη μελέτη η προηγούμενη δημοτική αρχή ώστε να στηριχθούν σε αυτή και σκέφθηκαν μάλλον ότι δεν χρειάζεται να δώσουν το “παρών”.
Να θυμηθούμε 20 χρόνια πίσω τη σκληρή αντιπαράθεση τότε των Δήμων Ελ. Βενιζέλου, Σούδας και Ακρωτηρίου για το πού θα πάει το κολυμβητήριο; Τις διαδοχικές συνεντεύξεις Τύπου των δημάρχων που υποστήριζαν ότι η δική τους πρόταση είναι η καλύτερη; Τελικά επιλέχθηκε το Ακρωτήρι, μάλλον στο πλαίσιο αντισταθμιστικών οφειλής αφού είχε επιλεγεί ήδη η λύση του εργοστασίου απορριμμάτων για την ίδια οφειλή.
• Ο γράφων ήταν παρών στη σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Χανίων κ. Κ. Βιρβιδάκη όταν ολοκληρώθηκε το έργο. Ο τότε δήμαρχος Ακρωτηρίου κ. Κυνηγός είχε δηλώσει αδυναμία ο Δήμος του να πάρει το κολυμβητήριο με τόσο μεγάλο κόστος λειτουργίας που ο ίδιος το είχε υπολογίσει σε 1.000.000 ετησίως, ενώ ο πρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Ι. Γρυσπολάκης είχε δηλώσει πρόθυμος να βοηθήσει το ίδρυμα την αυτοδιοίκηση όπου μπορεί. Ο δήμος Χανίων, ο μοναδικός φορέας που μπορούσε να λειτουργήσει το κολυμβητήριο και να το προστατεύσει ή με τη δημοτική αστυνομία που τότε διέθετε με 56 άτομα ανθρώπινο δυναμικό ή με κάποιο διαγωνισμό για εταιρεία security, αρνήθηκε να παραλάβει το κολυμβητήριο όπως είχε πει τότε ο κ. Βιρβιδάκης αν πρώτα η ΓΓΑ δεν τοποθετούσε περίφραξη και δεν έφτιαχνε τον κόμβο εισόδου. Με “αν” δεν γράφεται η ιστορία αλλά σήμερα μπορεί να πει κάποιος ότι ήταν σωστή η απόφαση του δημάρχου ή ότι οδήγησε το κολυμβητήριο στην κατοπινή απαξίωση και καταστροφή του; Σίγουρα το δεύτερο…
• Αφαντη και η Περιφέρεια, στο πλαίσιο του… «δεν έχω καμία αρμοδιότητα». Την κατάλληλη στιγμή θα έλθει υποσχόμενη χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ζητώντας παράλληλα μελέτες (από ποιον; Δήμο, Πολυτεχνείο, Υπουργείου, όλους μαζί;). Γνωστή η ιστορία…
• Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση ας μην βγάζει την ουρά της έξω από την υπόθεση λέγοντας πως «το κολυμβητήριο άλλοι το μελέτησαν, άλλοι το κατασκεύασαν άλλοι το παρέλαβαν»… 4,5 χρόνια κυβέρνησε θα μπορούσε έστω να αφήσει ένα σχέδιο, μια μελέτη. Μόνο διακηρύξεις ότι θα χρηματοδοτηθεί η ανακατασκευή από τον πρώην πρωθυπουργό το 2018 χωρίς όμως κανένα αντίκρισμα…
Για τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης με κυβερνητική θητεία ας μην θυμηθούμε την πορεία του προγράμματος “Ελλάδα 2004” στα Χανιά, τι χρήματα δαπανήθηκαν και τι αθλητικά έργα έγιναν ή μάλλον… δεν έγιναν!
• Ο μοναδικός φορέας που με τις μικρές του δυνάμεις προσπάθησε ώστε το κολυμβητήριο να λειτουργήσει και να αποκατασταθούν οι ζημιές του ήταν διαχρονικά το Πολυτεχνείο Κρήτης με όλες τις πρυτανικές αρχές (Γ. Φίλης, Ι. Γρυσπολάκης, Β. Διγαλάκης, Ε. Διαμαντόπουλος) αλλά σε λίγο θα βρεθεί και… κατηγορούμενο από τους πολιτικούς και τους αυτοδιοικητικούς.
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω μπορεί να καταλάβει κάποιος εύκολα όχι γιατί το κλειστό Κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι έχει αυτά τα χάλια σήμερα αλλά και γιατί για αρκετά χρόνια ακόμα θα βλέπουμε την αθλητική εγκατάσταση σε αυτήν την άθλια κατάσταση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. κλειστε την οροφη που μπαζει νερο, μαζωχτε τα νερα απο την πισινα, βαλτε κοτες εκει μεσα και καντε πτηνοτροφικη μοναδα, μα τις μισες κουτσουλιες τις εχει ηδη ως περιστερωνας πολυτελειας… ντροπη σε ολους τους υπευθυνους -δημαρχους πρυτανεις αντιπεριφεριαρχες και περιφεριαρχες- απ’ οταν πρωτοξεκινησε μεχρι σημερα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα