Έντονες ζυμώσεις φαίνεται να βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει ενός ακόμη κρίσιμου Eurogroup τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Ζητούμενο στην προσεχή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι να γίνει ένα ακόμη βήμα προς τη συμφωνία Ελλάδας και θεσμών με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στο τραπέζι του Eurogroup θα μπει, σύμφωνα με την ατζέντα που ανακοινώθηκε, και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το ζήτημα αυτό διχάζει τη Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel, το οποίο κάνει λόγο για κίνδυνο αποτυχίας του Eurogroup.
Αιτία της διάστασης απόψεων ανάμεσα στον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι σύμφωνα με το Spiegel το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και -συγκεκριμένα- αν θα πρέπει να δρομολογηθεί αυτή στο επικείμενο Eurogroup ή όχι.
Δεν επιδεικνύεται διάθεση συμβιβασμού
Ο Μισέλ Σαπέν φαίνεται να υποστηρίζει την αναγκαιότητα μιας άμεσης απόφασης επειδή πιστεύει ότι δίχως αυτήν η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να περάσει από τη βουλή τις περικοπές που απαιτεί η τρόικα των δανειστών. Αντίθετα, ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει κάτι τέτοιο. Προηγουμένως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η οποία καθυστερεί από τον Οκτώβριο του 2015. Εκτός αυτού, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, που προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018.
Στο πλευρό της Γερμανίας στο συγκεκριμένο ζήτημα το Spiegel «βλέπει» τη Φινλανδία και την Αυστρία, ενώ τη γαλλική θέση στηρίζει, εκτός από την Ελλάδα, η Πορτογαλία.
Ας σημειωθεί ότι τόσο ο Μισέλ Σάπεν όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατ’ επανάληψη έχουν εκφράσει στο παρελθόν ανάλογες απόψεις. Ωστόσο, το καίριο στοιχείο είναι ότι ενόψει της κρίσιμης συνάντησης του Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να επιδεικνύουν διάθεση για συμβιβασμό.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, εκτιμά το Spiegel, τόσο λόγω του αιτήματος του ΔΝΤ για ευρύτερη απομείωση του ελληνικού χρέους όσο και λόγω της διαφωνίας του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την πρόταση για λήψη προληπτικών μέτρων.
Πηγή: http://www.skai.gr