Τα εναλλακτικά σενάρια για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ παρουσίασε στους θεσμούς κατά τη χθεσινή τους συνάντηση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μετά την πίεση που ασκήθηκε από το «κουαρτέτο» και ειδικά από την Κομισιόν για ολοκλήρωση του deal με τους Αζέρους της SOCAR.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά υπογράμμισε ότι δεν αλλάζει η ρύθμιση που αφορά την μείωση των τελών διέλευσης, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με υπέρογκες αυξήσεις οι καταναλωτές φυσικού αερίου.
Επίσης, διευκρινίστηκε ότι δεν συζητείται μείωση του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ, καθώς, πέραν των άλλων θα ήταν λόγος ακύρωσης του διαγωνισμού.
Η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι δεν έχει ποτέ εκφραστεί εναντίον της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης με βάση το διαγωνισμό και τη συμφωνία που έχει υπάρξει. Συνεχίζει να στηρίζει την ολοκλήρωση του deal στο βαθμό που αποτελεί δέσμευση της χώρας. Ωστόσο δεν ευθύνεται εάν οι Αζέροι υπαναχωρήσουν. Οι κινήσεις που έκανε το ΥΠΕΝ με την περίφημη τροπολογία δεν αφορούν τους όρους του διαγωνισμού, αλλά δικαιοδοσία που έχει μια κυβέρνηση και μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο ρυθμίστηκε η περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ είναι απόλυτα συμβατός με ότι συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεπώς, υποστηρίζουν οι επιτελείς του ΥΠΕΝ, εμείς θέλουμε να εφαρμοστεί η νομιμότητα.
Από την άλλη, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να δεχθεί συνομιλίες με τους Αζέρους ώστε να βρεθεί μια λύση που να τους διευκολύνει στις επιδιώξεις τους και ταυτόχρονα να διασφαλίζει την ολοκλήρωση του deal. Ως εναλλακτικό σενάριο μιας νέας συμφωνίας θα μπορούσε για παράδειγμα να συζητηθεί η μείωση της συμμετοχής της SOCAR στο ΔΕΣΦΑ, κάτω από το 49% που επιτάσσει η Κομισιόν. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να πάρει η Ιταλική SNAM ποσοστό μεγαλύτερο από το 17% που είχε αρχικά συζητήσει με τους Αζέρους, ενώ και τα ΕΛΠΕ εμφανίζονται πρόθυμα να κρατήσουν το ποσοστό του 35% που και σήμερα κατέχουν στο ΔΕΣΦΑ.
Οι διαπραγματεύσεις με τη SOCAR θα ξεκινήσουν εκ νέου, έχοντας ως αφετηρία την πρόταση της ΡΑΕ για τον τρόπο καθορισμού των τελών διέλευσης. Η διαβούλευση επί της πρότασης αυτής θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες και θα ολοκληρωθεί σύντομα, ούτως ώστε ο σχετικός Κανονισμός να τεθεί άμεσα σε ισχύ.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα ενεργειακά προαπαιτούμενα, δεν προέκυψε κάποια διαφωνία ή εμπλοκή κατά τη συνάντηση. Οι περαιτέρω διευκρινίσεις που ζητήθηκαν από μεριάς των εταίρων, θα δοθούν σε επόμενη συνάντηση, η οποία προγραμματίζεται για τις επόμενες ημέρες.
ΠΗΓΗ: news247.gr