Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεσμεύθηκε χθες να καταβάλει «αυξημένες προσπάθειες» για «την εξάλειψη» της επιδημίας του ιού Εμπολα στις αφρικανικές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο αυξάνοντας τη δέσμευσή της για παροχή βοήθειας και προσφέροντας «εγγυήσεις» για την απομάκρυνση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που προσβάλλεται από την ασθένεια. «Μια ενωμένη, συντονισμένη και αυξημένη προσπάθεια είναι απαραίτητη για να εξαλειφθεί η επιδημία και να προσφερθεί η απαραίτητη βοήθεια στις πληγείσες χώρες», επεσήμαναν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών μετά το πέρας της συνόδου τους στο Λουξεμβούργο. Η Ε.Ε. δεσμεύθηκε να προσφέρει «τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ» για να βοηθήσει τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Η επιδημία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο 4.500 ανθρώπων και πλέον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «εξακολουθεί να εξαπλώνεται με εκπληκτικό τρόπο» στις τρεις αυτές χώρες, προειδοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε.
Μεταξύ των νεκρών είναι και περισσότερα από 420 μέλη του ιατρικού προσωπικού, κυρίως γιατροί και νοσοκόμοι, σύμφωνα με έναν απολογισμό της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, της Ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για την Ανθρωπιστική Βοήθεια. «Αυτό δείχνει σε ποιο βαθμό είναι εκτεθειμένο το ιατρικό προσωπικό, εξ ου και η σημασία να διασφαλίζεται η απομάκρυνσή του στην περίπτωση μόλυνσης», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη θεραπεία των ασθενών ζητούν εδώ και καιρό να τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα απομάκρυνσης στην περίπτωση που εθελοντές τους προσβληθούν από τον ιό Εμπολα. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί δεσμεύτηκαν «να διασφαλίσουν την επαρκή φροντίδα» των εργαζομένων στις ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου «να λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται (…) στη χώρα» όπου εργάζονται, ή να μπορούν «να απομακρυνθούν» με ειδικά διαμορφωμένα εμπορικά αεροσκάφη ή με αεροσκάφη που θα προσφέρουν τα κράτη μέλη.
Οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να συντονιστούν από το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων. Στο μεταξύ η Ε.Ε. αναμένεται να διορίσει ως το τέλος της εβδομάδας έναν Ευρωπαίο συντονιστή για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Εμπολα, ανακοίνωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. «συμφώνησαν ομόφωνα ότι η ιδέα ενός ευρωπαίου συντονιστή για την καταπολέμηση του ιού Εμπολα είναι καλή», δήλωσε ο Φαμπιούς στους δημοσιογράφους. Η απόφαση ελήφθη κατ’ αρχήν από τους 28 υπουργού, ενώ «το όνομα θα επιλεχθεί τις επόμενες ημέρες», διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός. Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, οι ηγέτες της Ε.Ε., οι οποίοι θα συναντηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα ανακοινώσουν το όνομα του προσώπου που επιλέχθηκε για τη θέση του συντονιστή, ο οποίος θα έχει τη βάση του στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είναι ένα σημαντικό βήμα γιατί όλος ο κόσμος πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πολύ σοβαρής επιδημίας αυτής», υπογράμμισε ο Φαμπιούς. «Στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο -τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα- οι αριθμοί σημειώνουν σημαντική αύξηση», πρόσθεσε. Όμως «υπάρχουν και άλλες χώρες που σταμάτησαν την εξάπλωση της επιδημίας», επεσήμανε ο Φαμπιούς αναφερόμενος στη Νιγηρία και τη Σενεγάλη. «Στόχος είναι να αντιστραφεί η τάση» και γι’ αυτό «χρειάζονται κέντρα θεραπείας, εκπαίδευση» του ιατρικού προσωπικού, «έλεγχοι» των προσώπων που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα και «χρηματοδότηση», υπογράμμισε. «Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα».
Εντατικοί έλεγχοι στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών
Στους ενισχυμένους ελέγχους που ξεκίνησαν χθες στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών αναφέρεται εκτενώς ο βελγικός Τύπος, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Βέλγιο και η Γαλλία είναι οι μόνες χώρες που διατηρούν απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με το επίκεντρο της επιδημίας στη δυτική Αφρική. Ειδικότερα, η εφημερίδα “Λε Σουάρ” σημειώνει ότι οι ταξιδιώτες από τη Δυτική Αφρική θα υποβάλλονται σε εκτεταμένους ελέγχους κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Πρακτικά, ιατρική ομάδα θα παίρνει τη θερμοκρασία κάθε ταξιδιώτη που προέρχεται από χώρα της Δυτικής Αφρικής στην έξοδό του από το αεροπλάνο. Προβλέπεται ότι εάν ένας ταξιδιώτης εκδηλώνει πυρετό, θα τον αναλαμβάνει νοσοκόμος-α και θα τίθεται σε καραντίνα. Ακόμη, θα πρέπει να απαντά σε ερωτηματολόγιο για να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι και στη συνέχεια το ερωτηματολόγιο θα αναλύεται από ιατρό, που θα αποφασίζει για τα επόμενα βήματα και θα πρέπει να ειδοποιεί τις υγειονομικές αρχές. Πάντως, όπως σημειώνεται στην ίδια εφημερίδα, μόνο τρία νοσοκομεία στο Βέλγιο, είναι εξοπλισμένα για την αντιμετώπιση του ιού και 8 στους 10 ιατρούς δηλώνουν «κακά πληροφορημένοι για την ασθένεια».