Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

Δέσμιοι της γραφειοκρατίας

Μέχρι και 7 χρόνια περιμένουν να απαντηθεί το αίτημα που έχουν υποβάλει για χορήγηση άδειας παραμονής μετανάστες που πληρούν τις προϋποθέσεις. Την ίδια στιγμή κι ενώ ο νόμος προβλέπει ότι μέσα σε 9 μήνες πρέπει να γίνεται επανασύνδεση της οικογένειας, όταν οι γονείς και τα παιδιά βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες, στην πράξη η εξέταση των συγκεκριμένων φακέλων διαρκεί έως και… 6 χρόνια.

Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα προβλήματα που έρχονται αντιμέτωποι οι μετανάστες στη χώρα μας και τα οποία διαπιστώνουν καθημερινά οι άνθρωποι των γραφείων παροχής υποστήριξης κατά των διακρίσεων σε πολίτες τρίτων χωρών.
Πρόκειται για γραφεία – δομές που λειτουργούν σε 7 πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και το Ηράκλειο, στο πλαίσιο προγράμματος που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών και την Ε.Ε.
«Δημιουργούμε γραφεία υποστήριξης για πολίτες τρίτων χωρών, στην ουσία δηλαδή για μετανάστες προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα διακρίσεων και ρατσισμού», σημείωσε ο πρόεδρος του Kυττάρου Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (KEAN) -που αποτελεί εταίρο του προγράμματος- Σταύρος Μηλιώνης και εξήγησε ότι «υπάρχουν πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά και αφορούν τους συνανθρώπους μας από τις τρίτες χώρες τα οποία καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε.

2Όπως διευκρίνισε ο κ. Μηλιώνης τέτοια γραφεία – δομές λειτουργούν σε 7 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη και Λάρισα) και υποστηρίζονται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, όπως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νομικοί κ.ά., οι οποίοι παρέχουν βοήθεια σε θέματα που σχετίζονται με περιστατικά διακρίσεων και ρατσισμού στον εργασιακό ή κοινωνικό χώρο που κινούνται οι μετανάστες.
«Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει κυρίως με τον νέο μεταναστευτικό κώδικα. Πάρα πολλοί δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν ή κι αν τις ακολουθούν η γραφειοκρατία είναι τόσο δύσκολη που δεν μπορούν να βγάλουν άκρη», σχολίασε ο κ. Μηλιώνης απαντώντας στο ερώτημα των “Χ.Ν.” ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αναφέρουν μετανάστες στα Γραφεία: «Για παράδειγμα έχουμε περιπτώσεις που κάνουν 7 χρόνια για να εξεταστούν οι αιτήσεις που έχουν υποβάλει για χορήγηση άδειας παραμονής κι ενώ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Επίσης, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την επανασύνδεση των οικογενειών. Δηλαδή μπορεί η μητέρα να είναι εδώ και ο πατέρας και τα παιδιά στη χώρα των γονιών κι ενώ ο νόμος προβλέπει ότι μέσα σε 9 μήνες προβλέπεται ότι πρέπει να γίνεται η επανασύνδεση της οικογένειας στην πράξη η εξέταση του φακέλου κάνει 6 χρόνια».

Σοβαρό, ωστόσο, πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα παιδιά 2ης γενιάς μεταναστών που, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, δεν τους αναγνωρίζονται δικαιώματα: «Το θέμα της ιθαγένειας υποτίθεται ότι το αντιμετωπίζει ο νέος μεταναστευτικός κώδικας, αλλά στην πραγματικότητα ακόμα και σήμερα δεν έχει λυθεί το ζήτημα. Υπάρχουν για παράδειγμα παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ, έχουν πάει σχολείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο και Πανεπιστήμιο, μιλάνε τα ελληνικά σαν μητρική τους γλώσσα και δεν γνωρίζουν τη γλώσσα της χώρας προέλευσης των γονιών τους και αυτά τα παιδιά κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή σε έναν τυπικό έλεγχο να συλληφθούν και να απελαθούν. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τέτοιες που έχουν καταγραφεί. Είναι τα παιδιά “χωρίς πατρίδα” όπως λέμε που θα πρέπει κάποια στιγμή να δοθεί μια λύση γι’ αυτά».
Όσοι θέλουν να ζητήσουν υποστήριξη ή πληροφορίες από το γραφείο παροχής υποστήριξης κατά των διακρίσεων σε πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο που λειτουργεί στο Ηράκλειο και στεγάζεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (Ελευθέρνης και Συβρίτου 2, τηλ.: 2813407100).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα